woensdag 17 december 2008

Kijkplatform voor rolstoelgebruikers tijdens de stoet

Op vraag van sp.a gemeenteraadslid Sam Van de Putte komt er ook in 2009 een verhoogd kijkplatform voor rolstoelgebruikers tijdens de Aalsterse zondagstoet.

Vorig jaar stelde raadslid Van de Putte dezelfde vraag. Rolstoelgebruikers ervaren namelijk nog heel wat moeilijkheden om tussen de druk bezette voetpaden een plekje te vinden. De stad besliste toen om voor hen een verhoogd kijkplatform te voorzien op de Houtmarkt.

“Veel festivals en evenementen werken succesvol met verhoogde kijkplatforms waardoor rolstoelgebruikers boven de gewone toeschouwers uitkomen en het gehele gebeuren op de voet kunnen volgen” zegt Sam. “Vorig jaar werd het kijkplatform voor de eerste keer geïnstalleerd op de Houtmarkt. Nu komt het kijkplatform op het stationsplein. Er zal ook begeleiding voorzien worden door vrijwilligers van vzw Intro” verduidelijkt Van de Putte.

De kostprijs voor een ticket bedraagt voor de rolstoelgebruiker en begeleider wel 15€. Volgens Van de Putte kan die prijs sterk verlaagd of zelfs gratis worden. “Een verhoogd kijkplatform moet een service zijn vanuit de Stad. Er zijn praktisch geen kosten aan verbonden. Dan moeten we aan rolstoelgebruikers ook geen ticketprijs doorrekenen. Zij kiezen er niet voor om zich op zo’n drukke momenten in een rolstoel te moeten verplaatsen”.

Het CBS had gisteren begrip voor het argument over de te dure ticketprijzen en beloofde om na te gaan of ze nog voor de zondagsstoet voor 2009 naar omlaag kunnen.

“Carnaval en zéker de prachtige zondagsstoet is een gebeuren dat iedereen moet kunnen meemaken. De organisatie van de stoet is een uitstekend moment om te bewijzen dat onze stad bezorgd is om de toegankelijkheid voor rolstoelgebruikers” besluit Sam.

dinsdag 16 december 2008

Ook Aalst is een fairtrade gemeente



Sinds vrijdag is Aalst officieel erkend als Fair Trade Gemeente. De Stad verbindt er zich toe om op vergaderingen en recepties Fair Trade koffie en andere producten aan te bieden. Naast de lokale overheid worden ook lokale winkels en horecazaken aangespoord om Fair Trade producten aan te bieden.

Fair Trade of eerlijke handel betekent dat de boeren in het Zuiden een eerlijke prijs krijgen voor hun producten. Eén derde van de prijs die de consument voor het product betaalt, gaat naar de producent. De andere twee derden gaan naar transport, verpakking e.d. Dankzij deze eerlijke verloning voor de producent, kunnen de boeren niet enkel in hun levensonderhoud voorzien, maar ook hun kinderen naar school sturen en investeren in meer duurzame landbouwproducten. Wie Fair Trade koopt, verbetert dus de levenssituatie van mensen in het Zuiden.



Ondertussen duiken ook bekende Vlamingen die zich inzetten voor eerlijke handel op in het straatbeeld. In Aalst werd het Werfplein versierd met een spandoek waarop een foto prijkt genomen door topfotografe Lieve Blancquaert.

Oxfam Fairtrade wil de consument er zo op wijzen dat je door middel van bewuste aankopen tijdens het eindejaar wel degelijk een verschil kunt maken voor de producent in het Zuiden. Dankzij eerlijke handel hebben achtergestelde producenten in het Zuiden ook een menswaardig inkomen en investeren ze in de ontwikkeling van hun gemeenschap.

maandag 8 december 2008

Vorige week besliste minister van Jeugd Bert Anciaux over de toekenning van infrastructuursubsidies voor verenigingslokalen. Bij de eerste projectoproep in september dienden 179 plaatselijke verenigingen een dossier in. 120 projecten kregen een positieve beoordeling en kunnen een beroep doen op het lokalenfonds.

Vorige week besliste de minister ook om 1 miljoen euro extra vrij te maken voor de verbetering van verenigingslokalen. Het totale budget voor 2008 kwam daarmee op 2 miljoen euro. De minister verdubbelde het budget om het hoge aantal subsidieaanvragen van de eerste indienronde (15 september) te kunnen opvangen. De kwaliteit van de projecten, die vooral betrekking hebben op meer veiligheid, hygiëne en toegankelijkheid, was immers hoog en de voorgestelde werken dringend. De subsidie moet worden aangewend voor een kwaliteitsverbetering op het vlak van beschikbaarheid, toegankelijkheid, inrichting van de directe omgeving, hygiëne en sanitair, isolatie, energiebesparing, veiligheid, inbraak- en vandalismepreventie en een meer efficiënt gebruik van de natuurlijke hulpbronnen.

Dankzij de aanzienlijke verhoging van het budget komen nu 120 infrastructuurprojecten in aanmerking voor een subsidie van maximaal 20.000 euro. Van de overige niet-gehonoreerde projecten zijn er 49 onontvankelijk of negatief beoordeeld door de adviescommissie en de afdeling Jeugd. 10 projecten, die een positief advies kregen maar kwalitatief de rangorde sloten, worden doorgeschoven naar de begroting 2009, waar opnieuw 1 miljoen euro is voorzien.



Ook in Aalst vallen een aantal verenigingen in de prijzen. De vzw Parochiale Werken Sint-Paulus, de vzw parochiale Werken Herdersem, JH Ypsilon en Chiro Sint-Stefaan/Eglantier ontvangen een subsidie van 12.450 à 20.000 euro. Ook twee verenigingen in Lede, één in Haaltert en één in Wieze vallen binnen deze subsidieronde in de prijzen.

200.000 euro voor gezinsvriendelijke dienst

Ongeveer een jaar geleden lanceerde Vlaams minister van Mobiliteit, Sociale Economie en Gelijke Kansen Kathleen Van Brempt (sp.a) een oproep naar bedrijven om te investeren in gezinsvriendelijke diensten om de combinatie werk-gezin van de werknemers te verbeteren.

“De combinatie arbeid & gezin is vandaag vaak een bron van stress. Bijvoorbeeld tijdens de schoolvakanties hebben veel gezinnen het moeilijk om geschikte opvang te vinden. Dankzij de gezinsvriendelijke diensten kunnen ook bedrijven een creatieve oplossing bieden. Gezinnen ondersteunen is immers een gedeelde verantwoordelijkheid, overheid én bedrijven hebben een rol te spelen” zegt sp.a gemeenteraadslid en voorzitter van de commissie welzijn, sociale zaken en gezin Sam Van de Putte.

Afgelopen vrijdag stelde de minister de resultaten van het project ‘gezinsvriendelijke diensten’ uitgebreid voor. Er gaan 44 projecten van start waarbij de werknemers van 150 ondernemingen bereikt worden. Het gaat in de eerste plaats over allerlei kinderopvanginitiatieven en strijkateliers.



“Ook Aalst viel vrijdag in de prijzen. Zo haalt onze Stad maar liefst 200.000 euro binnen voor de opstart van een crèche op de campus van het ASZ voor 36 kindjes van 0 tot 3 jaar. De crèche richt zich hoofdzakelijk op het personeel van de stad Aalst, het ziekenhuis, het OCMW en de klanten van het OCMW” legt Van de Putte uit.

“Daarnaast krijgt het ASZ ook subsidies voor de opstart van een strijkdienst. Het sociaal economie bedrijf vzw De Strijkerij zorgt in de toekomst voor een strijkdienst voor het personeel van de drie campussen van het ASZ” gaat Sam verder.

Niet alleen het lokaal openbaar bestuur maar ook enkele ondernemingen uit Aalst dienden een project in en werden geselecteerd voor subsidies. Zo zal de Strijkerij ook strijken voor Voka Kamer van Koophandel Dendermonde, Voka Kamer van Koophandel Aalst, Cobra Technology, GJ & Partners, Gates Europe NV en Gates Power Transmission Europe BVBA. Ook bij Garage Thoen neemt een strijkster de strijk van de werknemers voor haar rekening.

Subsidie voor stadsvernieuwing

Deze week keurde de Vlaamse Regering de subsidiëring voor het stadsvernieuwingsproject rond de Stationsomgeving van Aalst goed voor een bedrag van 3 miljoen euro.

De Vlaamse overheid wil steden financiële ondersteuning bieden bij de realisatie van stadsvernieuwingsprojecten. Op die manier ondersteunt de Vlaamse Regering de inspanningen van de stadsbesturen om de kwaliteit van de stedelijke leefomgeving te verbeteren. Tegelijk is duidelijk dat investeringsbeslissingen van deze omvang ook de nodige zuurstof geven aan de bouwsector.



De algemene doelstelling voor de Aalsterse Denderomgeving is de realisatie van een ‘waterfront’ waarbij de Dender opnieuw een volwaardig onderdeel wordt van het stedelijke leven. Voor de stationsomgeving is de algemene doelstelling de realisatie van een goed functionerende verbinding met de stad door middel van hoogwaardige dienstverlening voor alle gebruikers. De stationsomgeving wordt functioneel opgeladen met diverse stedelijke activiteiten. Het waardevol architecturaal, industrieel en stedenbouwkundige patrimonium moet door de uitvoering van deze plannen een duurzame toekomst krijgen.

woensdag 3 december 2008

plaatsing publieke urinoirs




Animo-Aalst is blij dat de stad publieke urinoirs plaatste op het Priester Daensplein en op de Hopmarkt om het wildplassen te vermijden. “Wildplassen is namelijk een hinderlijk fenomeen en vaak het gevolg van een ontoereikend aanbod aan (publieke) sanitaire voorzieningen” zegt Sam Van de Putte, voorzitter van animo-Aalst. “Investeren in publiek sanitair verbetert dan ook de onmiddellijke leefomgeving in het stadscentrum van Aalst en daar zijn we blij om” verduidelijkt Van de Putte.

“Toch zijn we ervan overtuigd dat de strijd om wildplassen niet het enige motief mag zijn om publiek sanitair te plaatsen. Ook vrouwen en personen met een handicap vinden nauwelijks voorzieningen die voor hen geschikt en toegankelijk zijn. We vragen het stadsbestuur dan ook om zeker verdere inspanningen te doen om ook openbare toiletten voor vrouwen en mensen met een handicap te plaatsen” vult Sam aan.

maandag 1 december 2008

Wereld Aidsdag



Naar jaarlijkse gewoonte is het op 1 december “Wereld-aids-dag”.

Vandaag 1 december is het Wereldaidsdag. Op deze dag worden in de wereld tal van initiatieven ontplooid uit solidariteit met mensen die besmet zijn met het HIV-virus.

Met verscheidene evenementen en een wijdverspreide solidariteitscampagne spoort onder andere voorlichtingsorganisatie Sensoa aan tot aandacht voor de aidsproblematiek en solidariteit met mensen met HIV en aids.



In België kregen vorig jaar ongeveer 1.051 personen te horen dat ze besmet raakten met HIV, dit bleek uit onderzoek door Sensoa. Voor de tweede keer lanceerde Sensoa tevens de solidariteitscampagne ‘Sluit HIV uit, niet wie seropositief is’. Daarbij stellen zeven BV’s de vraag of het publiek hen nog even graag zou zien als ze seropositief zouden zijn.

Ook jij kan jouw solidariteit tonen door op 1 december het rode lintje op te spelden.
> Voor meer informatie over veilig vrijen surf je naar www.mannenseks.be
> Neem ook eens een kijkje op sensoa.be

vrijdag 28 november 2008

schooltoelage

“De voorbije drie maanden begonnen niet alleen de schoolkinderen weer te rekenen, ook hun ouders moesten het gezinsbudget opnieuw afstemmen op de schoolkosten” stelt sp.a gemeenteraadslid Sam Van de Putte.

Sinds vorig schooljaar werd duidelijk bepaald welke schoolspullen ouders moeten aankopen en wat de scholen zelf voor de kinderen voorzien. Vanaf dit schooljaar beperkte Vlaams Onderwijsminister Frank Vandenbroucke daarenboven de factuur voor schooluitstappen.

“De Vlaamse maatregelen betekenen een grote verlichting van de schoolkosten. Toch blijven de schoolkosten voor het gezinsbudget van vele ouders een zware dobber. Om de schoolfactuur voor iedereen betaalbaar te maken kunnen ouders met kinderen in het kleuter- of lager onderwijs sinds september een aanvraag indienen voor een schooltoelage” vertelt Van de Putte. “Het kan immers niet dat de onderwijskansen van een kind afhangen van de portemonnee van zijn ouders.”

Het aantal kinderen en jongeren met recht op een schooltoelage in het basis- en secundair onderwijs wordt de komende jaren verviervoudigd. Het stijgt van 72 000 in 2006 naar 273 000 in het schooljaar 2008-2009. Ouders die het wat minder breed hebben krijgen zo meer ademruimte. Daarnaast werden ook de inkomensgrenzen voor de toelagen fors opgetrokken.

sp.a Aalst vindt dat de Stad de Aalsterse ouders hierover goed moet informeren en hen met raad en daad moet helpen, zodat zij krijgen waar ze recht op hebben. De uiterste datum om zo’n aanvraag in te dienen is 30 juni 2009. Maar hoe eerder de ouders de aanvraag binnensturen, hoe sneller ze van de toelage kunnen genieten.

“sp.a Aalst is van oordeel dat ook de gemeente, als overheid die toch het dichtst bij de mensen staat, hier ook een verdienstelijke duit in het zakje kan doen. Dan denken we vooral aan het verstrekken van informatie via het gemeentelijk infoblad, het verlenen van administratieve hulp bij de aanvraag, het op de hoogte brengen van mensen over hun recht op een schooltoelage, …” aldus gemeenteraadslid Van de Putte. Aalsters schepen van onderwijs Serge Grysolle antwoordde in de gemeenteraad dat de Stad Aalst bereid is om hierover informatie te verstrekken aan alle Aalsterse ouders.

woensdag 19 november 2008

50 Years of Bossa Nova

Gisteren woonde ik in het Paleis voor schone kunsten van Brussel een concert van Bossa Nova bij op uitnodiging van P&V. Het werd een geslaagde avond waarbij het eerste muzikale gedeelte me echter meer kon bekoren dan het tweede... Het eerste gedeelte werd verzorgd door het Marcio Faraco quintet en het tweede door Milton Nascimento & het Jobim Trio.

Fragment tweede gedeelte:


Milton Nascimento & Jobim Trio + Marcio Faraco quintet
João Gilberto, Antonio Carlos Jobim, Vinicius de Moraes, Baden Powell, ... Girl from Ipanema, Chega de Saudade, Desafinado het zijn roemruchte muzikanten en songs voor menig muziekliefhebber. Deze Brazilianen zorgden 50 jaar geleden voor een bescheiden muzikale aardverschuiving toen ze de bossa nova uitvonden. Een halve eeuw later wordt op gepaste wijze de geboorte van de bossa nova herdacht met een werkelijk prachtige line-up in het PSK met de troonopvolgers van de bossa nova en één van de iconen van de braziliaanse muziek Milton Nascimento met de kleinkinderen van de grootmeester Antonio Carlos “Tom” Jobim.

De Bossa Nova is een muziekstijl eind jaren vijftig van de vorige eeuw ontstaan in Amerika vanuit de Braziliaanse samba (als basisritme) en beïnvloed door de jazz. Bossa Nova klinkt erg warm en sensueel, altijd rustig en nooit agressief.

Grondlegger van de Bossa Nova-stijl is de Braziliaanse gitarist-zanger-componist João Gilberto, die in de eerste plaats de composities van Antônio Carlos (Tom) Jobim, een meerwaarde gaf en ze naar een groot publiek bracht.

Bossa Nova werd wereldwijd populair en kreeg vooral aandacht van Amerikaanse jazzmusici, zoals saxofonist Stan Getz, die er gigantische successen mee scoorde, het grootste met het duo-album Getz/Gilberto. Ella Fitzgerald en Frank Sinatra maakten albums, volledig gewijd aan het werk van Jobim.

Waarschijnlijk is Jobim's "The Girl from Ipanema", onder andere uitgevoerd door Astrud Gilberto het bekendste Bossa Nova-nummer.

De film "Orfeu Negro" (Black Orpheus) uit 1959 van Marcel Camus (Gouden Palm op het Filmfestival van Cannes en Oscar en Golden Globe voor de Beste buitenlandse film) had, vooral wegens de soundtrack, een grote invloed op de verspreiding van de Bossa Nova in Latijns-Amerika, de VS en West-Europa. Antônio Carlos Jobim en Luiz Bonfà tekenden voor de muziekscore die de sfeer van de film in grote mate bepaalt.

woensdag 12 november 2008

Kijk mama, ik dans



Afgelopen vrijdag woonde ik een bijzonder interessante studiedag bij in Leuven. De studiedag "Gender in de blender" wil het thema genderdiversiteit bespreekbaar maken in het onderwijs. Uit de hoge opkomst bleek dat er heel wat interesse was.

Gender staat voor de sociale, culturele, psychologische invulling van man of vrouw zijn. Genderidentiteit is een enorm gevoelig thema. Jongeren die afwijken van de gendernormen hebben ervaring met negatieve feedback, uitsluiting, pesterijen. Daarom werd o.a. een educatief pakket ontworpen om jongeren te confronteren met hun eigen gendernormen en met de wijze waarop ze daarmee omgaan. Meer info vind je op www.genderindeblender.be

donderdag 6 november 2008

56ste Sint-Maartensjaarmarkt



Traditiegetrouw vindt op 11 november van 9 tot 15 uur de Sint-Maartensjaarmarkt plaats op en in de omgeving van de Houtmarkt en Watertorenplein. Om 11 uur worden aan de vroegere waterdienst Sint-Maarten en Zwarte Piet opgewacht door de Aalsterse Marktkoopliedenbond.

Steenweg naar Oudegem veiliger voor fietsers

De stad Aalst en het Vlaamse Gewest zullen in een gefaseerde aanpak de Steenweg naar Oudegem herinrichten. In een eerste fase wordt het wegvak tussen de Kuipersstraat en de Legeweg heringericht.

De Steenweg naar Oudegem is een drukke verkeersweg tussen Aalst en Dendermonde die door heel wat vrachtverkeer gebruikt wordt. Voor fietsers is deze weg allesbehalve aantrekkelijk. Tussen Hofstade en Gijzegem moeten fietsers een gemarkeerd fietspad volgen. Het auto- en vrachtverkeer raast de fietsers rakelings voorbij. Fietsers zijn hier dan ook eerder uitzondering dan regel. Tussen de Mimosawijk en Oudegem is er weliswaar een tweerichtingsfietspad maar met een breedte van amper 1 meter is dit allesbehalve comfortabel en veilig.

Behalve de onveilige toestand voor fietsers, is ook de slechte staat van de rijweg een probleem. Lawaai en trillingen ten gevolge van de slechte staat van de oude betonverharding bezorgen buurtbewoners overlast.



2 fasen

Om aan deze toestanden iets te doen, hebben zowel de stad Aalst als Dendermonde het initiatief genomen om in het kader van het convenantenbeleid een dossier voor te bereiden voor de aanleg van nieuwe fietspaden langsheen de Steenweg naar Oudegem.

Op het grondgebied van Aalst bestaat het project uit 2 fasen:
- fase 1: van Kuipersstraat te Hofstade tot Lange Haagstraat/Legeweg te Gijzegem
- fase 2: van Kruisstraat tot de grens met Oudegem.

Het ontwerp voor de eerste fase werd inmiddels goedgekeurd door de gemeenteraad van
30 september 2008. Het wegbeeld zal in dit wegvak grondig van uitzicht veranderen en in overeenstemming zijn met de lange termijnvisie (streefbeeld) die voor de N41 werd uitgewerkt.

Dit houdt concreet in dat volgend wegprofiel wordt gerealiseerd vanaf de Kuipersstraat tot huisnummer 134:

- centrale rijweg van 6,9 meter;
- veiligheidsstrook van 0,9 tot 1,4 meter;
- groenzone en gracht van 2,4 tot 5,3 meter;
- ventweg (bedieningsweg van 3,6 meter;
- berm of perceelstoegang van 1 meter;
- fietspad van 2,5 meter;

Vanaf huisnummer 134 tot het kruispunt Lange Haagstraat/Legeweg wordt in een profiel voorzien met verhoogd aanliggende fietspaden. Het dwarsprofiel in dit deel is als volgt:

- rijweg van 6,6 meter tussen de boordstenen;
- schrikstrook tussennrijweg en fietspad van 0,5 meter;
- fietspad van 1,75 meter;
- voetpad van 1,5 meter.

Dit afwijkend profiel heeft te maken met de later te realiseren omleidingsweg voor Gijzegem. De omleidingsweg zal ter hoogte van de profielovergang afbuigen van de bestaande weg. Samen met de aanleg van de fietspaden, zal het Vlaams Gewest ook instaan voor de volledige vernieuwing van de bestaande rijweg. Op die manier wordt ook verholpen aan de problemen van lawaai- en trillingshinder.



Omdat het project nog niet aanbesteed is, kan momenteel nog niet concreet meegedeeld worden wanneer deze werken aanvangen.

woensdag 29 oktober 2008

succesvolle stookolieactie



In Aalst kwam de stookolieactie een beetje laat op gang, maar daardoor vermeed men ook de fouten die andere gemeenten maakten. Deze week werd de gezamenlijke aankoop van stookolie via de Stad en het OCMW in Aalst afgesloten. Er nemen 556 gezinnen deel, goed voor in totaal 776.700 liter stookolie.

In totaal werden een 170-tal stookolieleveranciers uit Oost-Vlaanderen aangeschreven. Tot vrijdag 31 oktober kunnen ze hun voordeligste tarief overmaken aan het OCMW. Als de voordeligste leverancier bekend is, worden alle deelnemende gezinnen op de hoogte gebracht van de korting. De korting zal in Aalst toegekend worden op de geldende dagprijs op de dag van de levering waardoor er ook rekening wordt gehouden met eventueel dalende stookolieprijzen.

Gezinnen die aan strikte voorwaarden voldoen komen ook in aanmerking voor een stookoliepremie. Het bedrag van die toelage hangt af van de brandstof en van de prijs. Het maximale bedrag is 300 euro. Wie in aanmerking komt voor een stookoliepremie kan daarnaast ook een aanvraag indienen voor een renteloze lening voor maximum 1.500 liter stookolie.

Info over stookoliekortingen: www.ocmwaalst.be
Info over gas- en elektriciteitskortingen: 0800-12.033

woensdag 22 oktober 2008

De jacht op super 8

Curieus vzw gaat op zoek naar oude super 8 filmpjes voor het project 'De Jacht op Super 8'. Iedereen die zo'n beeldmateriaal bezit, kan de spoeltjes tegen een kleine vergoeding (1 euro/minuut) laten digitaliseren. Curieus ontvangt deze super 8 filmpjes tijdens enkele inzamelmomenten.
 
De focus ligt op de jaren '50, '60 en '70. In deze periode ontdekte de grote massa de filmcamera en scheerde de 'super 8' hoge toppen. Veel mensen hebben nog steeds de oude spoeltjes op zolder liggen. Ze kunnen er niets meer mee doen, want de projector is stuk, het bandje gebroken, ... Curieus wil die mensen nu de kans bieden om deze oude opnames terug te bekijken.
 
Uit al het ingezamelde materiaal wordt een selectie gemaakt op basis van enkele thema's die je ook per provincie kan vinden. Daarvan maakt curieus beeldmontages die een historisch sfeerbeeld scheppen. Tijdens verschillende toonmomenten kan je deze montages komen bekijken. Natuurlijk kan je ook beeldmateriaal binnenbrengen dat niet onder de thema's hoort om te laten digitaliseren. Dit beeldmateriaal zal niet gebruikt worden in de montages voor de toonmomenten.
 
Op deze slotavonden, de nacht van super 8, krijgen alle deelnemers ook hun oud filmmateriaal terug, samen met een DVD-tje waarop hun gedigitaliseerde beelden staan.
 
Curieus werkt hiervoor samen met partners die later ook zullen vermeld worden op de website www.dejachtopsuper8.be .



Heb jij nog oude super 8 filmpjes liggen die je opnieuw wil bekijken? Dan hebben wij goed nieuws! In het voorjaar van 2009 zet curieus al jouw oude super 8 beelden over op dvd. Het kost je slechts 1 euro per minuut. Zo kan je je films opnieuw bekijken, thuis op je tv. De mooiste beelden verwerken we tot een filmmontage, die we vertonen op een slotavond in je buurt.

Interesse? Breng je super 8 films dan naar een curieus inzamelpunt in je buurt. De exacte data en locaties vind je weldra op www.dejachtopsuper8.be.

Uitbreiding tonnagebeperking

Gisteren besliste de gemeenteraad van Aalst om de tonnagebeperking van 5,5T van de Lange Haagstraat uit te breiden naar de Kruisstraat, de Damkouterbaan en de Ijsbroekstraat. "Die uitbreiding moet de inwoners en spelende kinderen garanderen dat er geen onnodig verkeer door de woonwijken raast” zegt sp.a gemeenteraadslid Sam Van de Putte.

Automobilisten banen zich een weg door onmogelijke bochten

In de maand juli begon de sloop van de internaatsgebouwen van het Sint-Vincentiusinstituut in Gijzegem. In de plaats daarvan komen 35 luxeserviceflats. De voltooiing van de werken is gepland tegen juni 2009.

Voor die werkzaamheden werd echter de helft van de drukke Pachthofstraat afgesloten voor het verkeer en werd er eenrichting verkeer ingesteld tussen de Steenweg naar Oudegem en de Kruisstraat. Het doorgaand verkeer uit de richting Schoonaarde wordt in principe afgeleid vanaf de Waterstraat, de Drapstraat, de Babbelaarstraat, de Heerlijkheidstraat en de Aldegondisstraat naar de Steenweg naar Oudegem.

“Een nieuwe verkeerssituatie levert altijd een aantal problemen op” stelt sp.a gemeenteraadslid Sam Van de Putte en inwoner van Gijzegem. “De schepen van mobiliteit verzekerde me dat de huidige situatie de beste is. De gedeeltelijke afsluiting van de Pachthofstraat voor het verkeer wordt telkens toegestaan voor korte periodes zodat de afsluiting niet langer zal duren dan noodzakelijk. Momenteel zal een deel van de Pachthofstraat afgesloten zijn tot 31 december. Het kan wel zijn dat deze periode nog eens verlengd wordt. De afsluiting is echter nodig om de veiligheid van alle weggebruikers te garanderen” legt Sam uit.

Toch levert de huidige verkeerssituatie een aantal problemen op omdat heel wat automobilisten zich een weg banen door de Ijsbroekstraat, een van de woonwijken in Gijzegem, de smalle Kruisstraat en Langehaagstraat.

“Om de problemen met vrachtvervoer in de woonstraten te vermijden werd de huidige tonnagebeperking uitgebreid tot de Kruisstraat. Die uitbreiding moet de inwoners en spelende kinderen garanderen dat er geen onnodig verkeer door de woonwijken raast” zegt Van de Putte.

Het nieuwe schooljaar is pas gestart. Ongetwijfeld zal de vernieuwde verkeerssituatie omwille van de werken bij aanvang- en einde van de lesuren een aantal bijkomende problemen opleveren. Aan de wijkagent werd alvast gevraagd om een extra oogje in het zeil te houden.

“De weggebruikers moeten de verkeersvoorschriften en wegomlegging respecteren” vindt Van de Putte. “Enkel zo kan de veiligheid en rust in de woonwijken en –straten van Gijzegem gegarandeerd worden. Ik heb er het volle vertrouwen in dat de wijkagent nauwlettend een oogje in het zeil zal houden”.

dinsdag 21 oktober 2008

Pleidooi voor een eenvoudige regeling die zekerheid biedt

Uit onderzoek blijkt dat 14% van de studenten bijklust om hun studiekosten te betalen, gaande van inschrijvingsgeld tot de aankoop van cursussen en handboeken. Niet alle studenten hebben het dus even gemakkelijk om de eindjes aan elkaar te knopen. Negen op de tien studenten die het moeilijk hebben om de eindjes aan elkaar te knopen en niet kunnen terugvallen op hun ouders of familieleden, moeten werken om hun studies te betalen… De onderhandelingen over aanpassingen aan het jobstudentenstatuut zitten al even muurvast, zoals het gehele federale regeringsbeleid eigenlijk al 15 maanden in het slop zit.

Voor studenten dringt de vraag naar een voordelig werkstatuut zich op. Maar, eigenlijk zouden studenten zich in een welvarende samenleving als de onze vooral moeten kunnen concentreren op hun studies en alles wat daar rond hangt. Er moet in de eerste plaats voor gezorgd worden dat jongeren die moeten werken om hun studies te kunnen betalen, makkelijker aan een toereikende studiebeurs geraken.

Een nieuwe regeling voor studentenarbeid moet eenvoudig zijn, zekerheden scheppen en studenten toelaten om te werken.

Een rijk sociaal leven kost wel wat geld en niet iedereen krijgt hopen zakgeld. Het moet dus zeker mogelijk blijven om op een korte periode binnen de vakantie geld bij elkaar te sprokkelen om eens naar de film, het café en op reis te kunnen. Daarom moeten studenten tijdens de zomervakantiemaanden juli, augustus, september onbeperkt kunnen bijverdienen aan een solidariteitstarief vergelijkbaar met de huidige kortingen, maar realistisch berekend en budgettair neutraal voor de sociale zekerheid.

Maar, wanneer jongeren nog meer willen verdienen om zich wat meer luxe te permitteren, en zij dus ook buiten de vakantie willen werken, dan is het ook de taak van die student om een ‘eerlijke’ sociale bijdrage te betalen. Een nieuwe regeling moet voorzien dat studenten dus ook buiten de zomerperiode onbeperkt kunnen bijverdienen maar dan wel aan de normale RSZ-tarieven. Zo wordt de concurrentie met de vaste werknemers en échte werkzoekenden beperkt, bouwen de studenten ook sociale rechten op en kunnen de werkgevers nog steeds terecht bij de studenten voor flexibelere jobs.

Studentenarbeid is in de eerste plaats voordelig voor de werkgever omdat een jobstudent gewoon een pak goedkoper is dan een reguliere werkzoekende. De werkgever draagt in mindere mate bij tot de sociale zekerheid en werklozen worden van de arbeidsmarkt geconcurreerd. Een aangepaste regeling mag er niet toe leiden dat lager geschoolde werknemers de dupe worden en hun kans op arbeid ontnomen wordt. Want, waarom zou een supermarkt nog een lager geschoolde vrouw aannemen als die het hele jaar door, maand na maand een andere goedkope jobstudent kan inhuren?

Enkel een oplossing waarbij studenten voor een bepaalde periode onbeperkt kunnen bijverdienen aan een solidariteitstarief en daarbuiten de normale tarieven bijdragen zorgt ervoor dat studenten kunnen werken zonder de bestaande arbeidsmarkt te ontwrichten.

vrijdag 10 oktober 2008

sp.a blij met CBS-beslissing om deel te nemen aan het time-out project “De Kaai”.

Vorig jaar pleitte sp.a gemeenteraadslid Sam Van de Putte voor de deelname aan Time-out projecten. In zitting van 22 september 2008 besliste het college van burgemeester en schepenen om effectief deel te nemen aan een time-out project van zorgleerlingen.

“Bij sommige leerlingen lijken alle inspanningen van school, leraren en het CLB, om iets aan hun gedrag te veranderen, niets uit te halen. Soms escaleert de situatie waardoor er een breuk tussen de school en de leerling kan optreden” zegt Van de Putte. “Bij een time-out project wordt de leerling tijdelijk uit school genomen om zowel de school als de leerling een adempauze te gunnen. Ondertussen werkt een welzijnsorganisatie met beide partijen aan reïntegratie” legt Sam uit.


Time-out

Een time-outproject probeert vooral te voorkomen dat leerlingen de school definitief verlaten voor ze zijn afgestudeerd. Dat gebeurt op twee manieren. Enerzijds door de 'probleemleerling' tijdelijk uit de school te nemen, een time-outprogramma te laten doorlopen en te helpen reïntegreren in de school. Anderzijds door met de school aan een preventiebeleid te werken waardoor op termijn minder leerlingen met schooluitval bedreigd worden.
“Volgens wetenschappelijk onderzoek heeft time-out een positieve invloed op de relaties binnen het gezin. De binding met de school wordt sterker en leerlingen krijgen meer sociale vaardigheden, waardoor ze minder probleemgedrag stellen. Bovendien blijkt dat nogal wat jongeren na een time-out voor een andere richting kiezen waarin ze zich beter voelen” zegt Van de Putte.

“De time-outperiode betekent dus een rustperiode. Zowel de leerling, zijn gezin als de klas en de school krijgen een adempauze waarin met iedereen gewerkt wordt aan reïntegratie. Voor de leerling verhoogt dit gevoelig de kans om binnen het reguliere onderwijssysteem te blijven” verklaart Sam.

Volgens onderzoek ging meteen na de time-out 45 % van de jongeren nog naar dezelfde school, 56 % volgde dezelfde onderwijsrichting. Na zes maanden zat nog 21 % van de jongeren in dezelfde school en 50 % volgde dezelfde richting. “Eén op drie jongeren verbetert zijn houding ten opzichte van de school, de leraren en de medeleerlingen. Twee vijfde van de scholen ontwikkelt tijdens de time-outperiode een positieve houding tegenover de jongeren én dat vermindert het risico op sociale uitsluiting. Bovendien komen jongeren minder gemakkelijk in de criminaliteit terecht” zegt Van de Putte.

Time-outprojecten werken ook preventief. Scholen die samenwerken met een time-outproject, ontwikkelen een klimaat dat meer op leerlingen gericht is. Het aantal leerlingen dat dreigt af te haken, vermindert en in probleemsituaties kiezen scholen minder snel voor uitsluiting.
“We mogen jongeren het risico niet laten lopen om zonder diploma de middelbare schoolpoort uit te wandelen. Zelfs wanneer bepaalde leerlingen zich moeilijk aanpassen aan een schoolse context, moeten we alle mogelijkheden uitputten om dit recht te trekken” vindt Sam.
Volgens Van de Putte is het alvast weinig effectief gebleken en, ook lang niet meer van deze tijd, om leerlingen met blote knieën op de trede vooraan in de klas te laten zitten. Time-out wil een alternatief bieden aan jongeren die dreigen hun kansen op school te verkwanselen. Moeilijk gedrag is geen voldoende reden om een leerling die kansen volledig te ontzeggen. De school blijft een middel bij uitstek om zich aan te passen aan de normen van een samenleving.

“Time-out is dus niet op de trede vooraan, maar even op een bankje apart gaan zitten om na een degelijke begeleiding en met hernieuwde adem het spel verder mee te spelen” aldus Sam.


Het project “De Kaai”

Het project “De Kaai” wordt gedragen door een netoverschrijdend en intersectoraal samenwerkingsverband tussen Scholengemeenschap Salem, Scholengroep Dender GO!, Scholengemeenschap Denderland, het begeleidingshuis Ter Muren, de vrije CLB’s Aalst– Ninove, het CLB Dender, en tal van partners uit de regio Aalst – Ninove.

De financiering van het project loopt via subsidiëring vanuit de provincie Oost-Vlaanderen en de deelnemende scholengroepen. Met dit project zal men “zorgleerlingen” gedurende een periode van 4 weken opvangen (time-out) om hen nadien opnieuw te integreren in de school.

Gedurende deze periode wordt er aan deze zorgleerlingen in de voormiddag een individuele begeleiding en effectief schoolwerk aangeboden. In de namiddag voorziet het project in praktijkgericht vormingswerk.

Het project start nog in oktober 2008 en voorlopig is er een projectsubsidie voorzien voor een periode van 2 jaar.

woensdag 8 oktober 2008

35e editie filmfestival Gent

Gisteren kon ik op de valreep de opening van het 35e filmfestival in Gent bijwonen. Een avond vol gitter & glamour in de Kinepolis. Met de première van The Visitor in zes zalen van Kinepolis Gent en Young@Heart in Vooruit, ging de 35ste editie van het Filmfestival Gent officieel van start. De drie hoofdrolspelers van The Visitor Richard Jenkins, Danai Gurira en Haaz Sleiman woonden de opening bij. Na de film kon iedereen nog gezellig napraten op een receptie.



The Visitor is een bijzonder warme, humane en soms ontroerende film die de immigratiepolitiek van de Verenigde Staten kritisch bekijkt. De film gaat over Walter Vale (Richard Jenkins), een professor economie aan de universiteit van Connecticut, die na de dood van zijn vrouw geen echt doel meer in zijn leven heeft. Als hij naar New York moet gaan voor een conferentie over globalisering, ontdekt hij dat er een jong koppeltje ingetrokken is in zijn appartement in Manhattan, waar hij nog zelden komt. Tarek (Haaz Sleiman), een Syriër, woont er met zijn Senegalese vriendin Zainab (Danai Gurira). Hij speelt djembé in een jazzorkestje, zij verkoopt haar zelfgemaakte juwelen. Aanvankelijk wil Walter hen uit zijn appartement zetten, maar als hij merkt dat ze illegaal in het land zijn en niet weten waarheen laat hij hen blijven tot ze iets anders hebben gevonden.

Best de moeite dus!

De ongemakkelijke werkelijkheid

De markt stoot op haar grenzen. Het argument dat staatsuitgaven –en tussenkomsten ‘ongezond’ zijn voor de economie mag nu voor eens en voor altijd worden begraven.

De crisis in de financiële sector en de mogelijke gevolgen voor de wereldwijde economie tonen nog maar eens aan dat de markt niet zaligmakend is. Het voelt bijzonder wrang aan dat net op dit moment blijkt dat de private sector het niet alleen kan en dat de overheid moet ingrijpen.

Dit is iets waar we als jonge socialisten eigenlijk niet tegen kunnen zijn, temeer omdat we nu eenmaal altijd hebben beweerd dat de overheid zijn verantwoordelijkheid moet nemen. Economisch liberalen zijn gelukkig dat de overheid dit ingrijpen doet om hun handel te redden. Dit ligt voor hen moeilijker als het gaat om sociale
programma’s en het ondersteunen van de man in de straat.

Volgens ons toont dit aan dat de overheid de economie actief moet sturen, omdat de onzichtbare hand nu eenmaal niet veel oog heeft voor duurzaamheid. In een vrije markt met grote spelers die elkaar rauw lusten, heerst weinig vertrouwen. Waarom zouden bedrijven dan de moeite doen op heel erg lange termijn te denken en ervoor
zorgen dat ze een stabiele, ecologisch en sociaal duurzame basis leggen voor hun activiteiten? Hier moet de overheid proactief sturen. De staat moet voorwaarden opleggen, durven stellen dat deze of gene maatregel niet inovereenstemming is met wat inwoners nodig hebben. Dat producten te belastend zijn voor het milieu, dat hoge
ontslagpremies niet aanvaardbaar zijn, dat toplonen de pan uit swingen en dat speculatie enkel maar leidt tot meer faillissementen. Dit moet gebeuren voordat het kalf verdrinkt.

Liberalen zien dat anders. Vanuit een visie dat de staat moet bijspringen als het al te laat is, vinden ze het nu niet meer dan normaal dat de overheid bijpast. Daar dient de staat toch voor? Het falen compenseren, want al dat belastingsgeld komt toch voornamelijk van bedrijven? Als het daar wat minder gaat dan mogen die bedrijven
zonder veel problemen het spaarpotje van de overheid opsouperen om daarna weer verder te gaan.

No passaran José. Dit falen toont aan dat het bedrijfsleven regels moet respecteren en dat de overheid niet telkens in de bres kan springen als het te laat is. De staat moet trachten dit soort situaties te vermijden. Daarom moet Europa maatregelen nemen om speculatie tegen te gaan. animo dringt erop aan dat sp.a hierin het voortouw
neemt. Dit kan bijvoorbeeld door wat betreft de toplonen de nadruk eerder te leggen op plafonneren in plaats van transparant te maken. Maatregelen tegen speculatie bestaan reeds in de vorm van de Tobintaks. Deze maatregel is goedgekeurd in België, maar nog niet in alle landen van de eurozone. Ons land moet meer het voortouw nemen
voor de internationale ratificatie van de Tobintaks, willen we deze effectief kunnen doorvoeren.

Op Belgisch niveau moet bijvoorbeeld een stop komen op de toplonen. Transparantie van deze lonen is niet voldoende. De overheid moet een maximumbedrag opleggen en vele extralegale voordelen die niet belast worden, verbieden. Wij geloven in de noodzaak van een actieve overheid die in Europees kader de markt stuurt in plaats
van ze te ondergaan. We zullen dan ook niet dulden dat het na deze crisis weer business as usual wordt.

bron: opiniebijdrage animo-nationaal

vrijdag 26 september 2008

Sam in Koppen

http://www.deredactie.be/cm/de.redactie/mediatheek/2.1538?mode=popupplayer&clickedMediaId=http://www.deredactie.be/cm/de.redactie/mediatheek/1.387188&fullscreen=false

woensdag 17 september 2008

Iédereen moet het recht hebben om energie te besparen


Animo-Aalst plaatst bedenkingen bij het eerste collectief woonproject volgens het passiefhuisprincipe en roept de politieke en financiële wereld op om oplossingen te bedenken.



Situatieschets

In Aalst startte de intercommunale SOLvA als eerste in ons land met een collectief woonproject volgens het passiefhuisprincipe. Dat intercommunales op de kar van energiezuinige woningen springen is zeker toe te juichen maar dan moeten we wel waken over de betaalbaarheid ervan.

De jongste jaren is duurzaam bouwen een echte trend geworden. Er worden heel wat inspanningen gedaan om woningen beter te isoleren en te besparen op het energieverbruik. Duurzame woningen zorgen voor een fikse besparing op de energiefactuur waardoor de impact op het milieu kan beperkt worden. Het is dus goed voor de portemonnee en goed voor het milieu.

Vandaag wordt er meer en meer gebouwd volgens het passiefhuisprincipe, hoewel eerder beperkt tot individuele woningen of gebouwen. In tegenstelling tot in vele andere landen zijn collectieve woonprojecten in België nagenoeg onbestaande. In sommige landen gebeurt de bouw van nieuwe sociale woningen zelfs verplicht volgens het passiefhuisprincipe. Ondertussen is ons land aan een inhaalbeweging begonnen en ook SOLva wil daar als intercommunale haar steentje toe bijdragen door de bouw van 7 passiefhuizen en 2 lage energie woningen in het project “Het Binnenhof” in Aalst. Het is de eerste keer in Vlaanderen dat een volledige groep rijwoningen volgens het passiefhuisprincipe wordt gebouwd.

Een passiefhuis wordt zodanig gebouwd dat het slechts een tiende van traditionele woningen aan energie verbruikt. De woning wordt luchtdicht gemaakt, zodat de warmte in de woning aanwezig blijft en niet kan ontsnappen via ramen of kieren, zoals in een gewone woning vaak wel het geval is. Een ventilatiesysteem zorgt dan voor de constante aanvoer van verse lucht.

Er dient dus geen verwarming geplaatst, vermits de zonnestralen, de warmte van de bewoners en van de aanwezige apparaten (TV, fornuis, pc, etc) voor voldoende opwarming zorgen om binnen aangenaam temperaturen te krijgen. Bovendien zorgt een constante ventilatie niet alleen voor een aangename binnenklimaat, maar vooral voor een gezonde lucht in huis. Als gevolg ervan is de energiefactuur verwaarloosbaar. Daarenboven bestaat er ook een belastingsvoordeel, dat minimum 7.800 euro bedraagt over een periode van 10 jaar. Wie een passiefhuis koopt, bespaart dus niet enkel fors op de energiefactuur.


Reactie Animo-Aalst


“Animo-Aalst vindt het positief dat ook intercommunales vooruitstrevend zijn in het bouwen van energiezuinige woningen. Maar is het ook niet hun taak om de betaalbaarheid ervan te waarborgen?” vraagt Sam Van de Putte, voorzitter van animo-Aalst, zich af. “De passiefhuiswoningen die SOLva bouwt, worden aan kostprijs verkocht en die prijs bedraagt ongeveer 225.000 euro, zonder BTW. Tel daar 21% BTW en de notariskosten bij en dan kom je al snel aan een slordige 300.000 euro” vertelt Van de Putte.

“Wanneer je dan de financiële situatie van twee licentiaten in het onderwijs, met een gezamenlijk maandinkomen van 3300 euro, in rekening brengt, dan merk je dat een passiefhuiswoning voor velen haast onbetaalbaar wordt. Volgens berekeningen bij de bank kan een koppel met een gezamenlijk maandinkomen van 3300 euro, maximum 175.000 euro lenen. Dat wil zeggen dat twee licentiaten zelf over 100.000 euro spaargeld moeten beschikken of het geluk moeten hebben dat de ouders financieel bijspringen. Wanneer uit een recente enquête daarenboven blijkt dat 1 op de 3 gezinnen met kinderen niet volgens het traditionele model leeft, dan kom je al snel tot de conclusie dat een passiefhuiswoning voor veel mensen onhaalbaar is” legt Sam verder uit.

“Vaak wordt er gesteld dat de terugverdieneffecten van energiezuinige woningen niet nihil zijn en dat is zeker een terecht argument” erkent Van de Putte. “Maar het probleem is wel dat vele koppels niet over het nodige startkapitaal beschikken zonder dat hun ouders hiertoe financieel bijdragen”.

De intercommunales richten zich in principe tot de sociale middenklasse. Animo-Aalst vraagt zich af of een koppel met een maandinkomen van 3300 euro al niet meer verdient dan de sociale middenklasse. En als zelfs zij niet kunnen intekenen op deze nieuwe vorm van woningen, wie kan dit dan wel?

Animo-Aalst roept de politieke en financiële wereld dan ook op om de nodige oplossingen te bedenken zodat iedereen mee op de kar van de energiezuinige woningen kan springen. “Misschien moeten de financiële instellingen maar eens gaan rekening houden met de terugverdieneffecten van energiebesparende maatregelen waardoor ze hogere terugbetalingskredieten kunnen toestaan voor mensen die een lening willen afsluiten” suggereert Sam.

“Animo-Aalst wil het passiefhuisproject zeker niet afbreken en is er zelfs van overtuigd dat we nog meer het pad van de energiezuinige woningen moeten bewandelen maar, dan moeten we er wel voor zorgen dat niet enkel de hogere middenklasse het recht krijgt om energie te besparen. Veel besparingsmaatregelen zijn positief maar vaak wordt vergeten dat het al moeilijk is om over het nodige startkapitaal te beschikken” besluit Van de Putte.

maandag 15 september 2008

KLETS! 22/11

De Vlaamse Jeugdraad tovert op 22 november 2008 station Antwerpen-Centraal een namiddag lang om tot Jongeren-Centraal. Hét event voor al wie wil doen, durven en denken over en met jongeren. De komende maanden vind je hier al het nieuws. Mis er dus niks van en zorg dat je erbij bent op 22/11/08 tijdens Jongeren-Centraal!



maandag 1 september 2008

Casa del Mundo op 7 september


De stad Aalst organiseert samen met de raad voor Internationale Samenwerking het wereldfeest "Casa del Mundo". Het thema is FAIR TRADE en de slogan luidt: Casa del Mundo is verkocht!

Programma
Het non-stop gevarieerd namiddagprogramma start met een aperitiefgesprek over het thema "FAIR TRADE" met o.a. Dirk Barrez en Sara Van Boxstael als moderator.
Je kan optredens bijwonen van Djamel, Chouchou & Ingenzi band, Frappant, Truco Cubano, Alkuone, Streetboyz & Girls en het Don Boscokoor met tussendoor sketches rond het thema "fair trade" met medewerking van het Koninklijk Atheneum, DVM, Sint-Jozefscollege.

Presentatie: Anton Cogen.

Verder is er nog een wereldmarkt, een springkasteel en een grimeerstand voor de kleinsten, "Change the Game-bus met fairtradespel, workshop dansen, .....

Praktisch
Casa del Mundo vindt plaats op zondag 7 september 2008 van 11 tot 20 uur op het domein kasteel Terlinden, Square Geerinckx 2, Aalst. Een ticket kost 4,- EUR. Kortingskaarten van 1,- EUR kan je verkrijgen bij de dienst Welzijn, sectie Internationale Samenwerking, Zwarte Zustersstraat 15, Aalst

Van een vette vis gesproken


Vanaf vandaag is het beste onderwijs betaalbaar voor elk gezin. Van een vette vis gesproken.

Ouders gaan aan het puzzelen om de schoolkosten in te passen in hun gezinsbudget. Vanaf dit schooljaar gebeurt dat met een pak minder hoofdzorgen. Enerzijds beperkt de maximumfactuur de kosten voor uitstappen, anderzijds wordt het recht op een schooltoelage uitgebreid tot een kwart van de leerlingen en studenten.

Gelijke kansen op het beste onderwijs, van kleuter tot student. Zonder dat het uitmaakt in welk nest iemand geboren is, welke individuele moeilijkheden of beperkingen hij heeft of hoe dik de portemonnee van zijn ouders is. Het komt eropaan dat onderwijs alle talenten ontdekt, aanboort en ondersteunt. Dat is altijd het uitgangspunt geweest van de visie van sp.a op onderwijs. Stap voor stap heeft Vlaams Onderwijsminister Frank Vandenbroucke maatregelen genomen en barrières neergehaald om dat concreet te vertalen. Met de invoering van de maximumfactuur en de uitbreiding van de schooltoelage wordt komaf gemaakt met de financiële drempel.

Sinds vorig schooljaar is duidelijk bepaald welke schoolmateriaal ouders zelf moeten aankopen en wat de school voorziet voor de kinderen. Zaken zoals leerboeken, passers en schrijfgerief hebben kinderen écht nodig om de lessen te volgen en worden voorzien door de school. Voor de aankoop ervan krijgen scholen extra middelen, die de kosten ruimschoots dekken.

Maar leren gebeurt ook buiten de klas. Scholen organiseren daarom uitstappen die de lesinhoud illustreren en verlevendigen. Om die activiteiten betaalbaar te houden voor alle ouders, werken scholen vanaf 1 september 2008 met maximumfacturen. De scherpe maximumfactuur omvat activiteiten en daguitstappen, zoals toneelbezoek, sportactiviteiten en schooluitstappen. Voor een kleuter gaat het om een maximumbedrag van 20 euro. Voor een kind in de lagere school is dat 60 euro. De minder scherpe maximumfactuur omvat alle meerdaagse uitstappen van het 1ste tot het 6de leerjaar en mogen samen ten hoogste 360 euro kosten.

Op die manier wordt het grote verschil tussen dure en goedkope scholen uitgevlakt. Het kan immers niet dat de portemonnee van de ouders bepaalt naar welke school hun kind gaat. De vrees dat dit een einde maakt aan de uitstappen in het basisonderwijs gaat niet op. Scholen krijgen immers een aanzienlijke budgetverhoging, zodat het aantal uitstappen behouden en zelfs uitgebreid kan worden. Bovendien wordt bij de verdeling van de werkingsmiddelen gekeken naar de leerlingenkenmerken. Daardoor zijn scholen met veel kansarme kinderen extra voorzien om hun taak tot een goed einde te brengen. Schoolmaaltijden en de voor- en naschoolse opvang zijn niet opgenomen in de maximumfactuur. Hier geldt de regel dat scholen een redelijke prijs vragen die in verhouding staat tot de geleverde prestaties.

Toch blijft de schoolrekening voor sommige ouders een zware dobber. Vanaf dit schooljaar worden daarom de inkomensgrenzen voor de toelagen fors opgetrokken, waardoor meer gezinnen dan ooit kunnen genieten van een schooltoelage. Ook wie kinderen heeft in de kleuterschool, de lagere school of het deeltijds beroepssecundair onderwijs. Nieuw vanaf dit schooljaar is dat wie vanaf het basisonderwijs in aanmerking komt voor een schooltoelage, er automatisch voor in aanmerking komt in het secundair en hoger onderwijs. Tenzij het gezinsinkomen aanzienlijk verandert. Daarnaast wordt een definitief punt gezet achter de jaarlijkse papierslag bij de aanvraag van een school- of studietoelage. Door de invoering van het gezinsdossier hoeven ouders voortaan slechts één formulier voor alle kinderen samen invullen.

Meer informatie vindt u op de website http://www.schooltoelagen.be of via de Vlaamse infolijn 1700

donderdag 17 juli 2008

Geen zomer zonder parkconcerten


De Parkconcerten zijn in Aalst een begrip, een vaste afspraak in je zomeragenda. Zonder deze concerten zou een zomer geen zomer zijn. Raymond Van het Groenewoud geeft op 7 juli de aftrap, zeven weken op rij staan er rasechte artiesten op het programma.

Het Palm Zomerfestival in Aalst in 2008
Je kent het recept wel: een zalige zomerse cocktail van muziek en sfeer, op smaak gebracht door een reeks uitmuntende artiesten! Er zijn dit jaar kosten noch moeite gespaard om een ijzersterk programma in de steigers te zetten. Van 7 juli tot en met 18 augustus ben je elke maandag welkom vanaf 19.45 uur. Om 20.30 uur start het optreden, het eindigt altijd om 23 uur stipt.

Soundtrack voor een zwoele zomeravond
Stash, Raymond van het Groenewoud....jawel, het wordt een topprogramma met vaste waarden en revelaties, artiesten die het publiek zelden of nooit gratis aan de slag kan zien. Je hoeft enkel te genieten.


Het programma


7 juli: Raymond van het Groenewoud & De Straffe Mannen
14 juli: Iza/Made in Taiwan
21 juli: A Butterfly Mind
28 juli: Jim Cole + voorprogramma Hotel Amigo
4 augustus: STASH
11 augustus: Buscemi feat. Squadra Bossa
18 augustus: Dr Fred & The Medicine Men feat. Xandee

http://www.zomerfestival.org/default.html
bron: www.aalst.be

donderdag 10 juli 2008

Rock Zottegem

Female Orgasm... I care!






















Deze zomer delen de jong socialisten van animo “Female Orgasm…I care!” buttons en raamaffiches uit op diverse festivals. Ze willen hiermee het belang van het vrouwelijk orgasme in de kijker zetten. Draag onze catchy button en out je zo als fan van het vrouwelijk orgasme. Met de campagne ‘Female orgasm…I care!’ roept animo vrouwen op om te durven genieten en mannen om op te komen voor het genot van vrouwen. Want het vrouwelijk orgasme mag best wat hoger op het seksmenu.

Uit onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de jonge vrouwen nog geregeld een orgasme faket. Anderen weten niet goed hoe ze moeten klaarkomen. Mannen staan er wel voor open, maar hebben er niet altijd aandacht voor, weten vaak niet waar te beginnen of worden teruggefloten. Over het vrouwelijk orgasme hangt nog heel wat mystiek. Het wordt omgeven door flauwe clichés en stereotiepen: zo zouden vrouwen hun genot minder belangrijk vinden en zou het voor vrouwen toch zo moeilijk zijn om een orgasme te krijgen. Complete quatsch natuurlijk: Vrouwen stellen vaak hun eisen bij omdat ze dit beeld zo krijgen voorgekauwd en faken dan maar. Vrouwen leren in de media volop hoe ze moeten verleiden, maar niet hoe ze moeten klaarkomen. Daarom proberen we het taboe van de bespreekbaarheid te doorbreken.

Zomerfestivals zijn de plek bij uitstek om over seks te praten, vandaar de keuze om de campagne net nu te lanceren. We roepen jonge vrouwen op om te durven genieten, jonge mannen om aandacht te hebben voor het genot van vrouwen. Vrouwen hoeven absoluut geen tweederangsrol te vervullen in de slaapkamer. En dit is een zorg van vrouwen én mannen. Want laten we eerlijk zijn, iedereen is fan van het vrouwelijk orgasme. Female orgasm…I dare. Female orgasm…I care!

dinsdag 27 mei 2008

Meldpunten discriminatie

Op 5 mei ging het eerste meldpunt discriminatie in Antwerpen van start. Zowel individuen, bedrijven, social profit organisaties als lokale overheden kunnen er terecht voor advies over en bemiddeling in geval van discriminatie.

De Vlaamse Overheid stelt dat tegen 2009 elke centrumstad zo’n meldpunt discriminatie moet hebben. Dit jaar is er al een proeffase in acht steden: naast Antwerpen ook in Gent, Genk, Mechelen, Oostende, Sint-Niklaas, Turnhout en Leuven. Tijdens de proeffase wordt bekeken hoe een meldpunt 'racisme' zich best omvormt tot een meldpunt 'discriminatie', hoe je een gloednieuw meldpunt uit de grond stampt en hoe een uniform draaiboek voor klachtenbehandeling er het beste uitziet. Onze stad zit niet bij de proefprojecten maar we weten wel dat ook onze stad tegen 2009 zo’n meldpunt moet uitbouwen.

De meldpunten moeten vooral preventief aan de slag gaan. Een meldpunt kan bijvoorbeeld advies geven aan de horecasector die wil weten hoe ze ervoor kan zorgen dat ze op geen enkel vlak nog discrimineert. Daarnaast moeten de meldpunten ook inzetten op bemiddeling tussen slachtoffer en vermeende dader, om zo samen tot een constructieve oplossing komen.

Ik ben ervan overtuigd dat Aalst een stad is die geen discriminatie verdraagt en die staat voor respect en gelijke rechten voor iedereen. Met de oprichting van een meldpunt discriminatie zullen we voorzien in een aanspreekpunt voor iedereen die vragen heeft over discriminatie, of het nu gaat om afkomst, geslacht, geaardheid, leeftijd of handicap.

zaterdag 24 mei 2008

Dag van het Park met ministerieel bezoek

De Vlaamse overheid, met name het Agentschap voor Natuur en Bos, roept zondag 25 mei 2008 uit tot de Dag van het Park. Het centrale thema dit jaar is “BOMENSEN”. Alles staat in het teken van de relatie tussen bomen en mensen. Achter iedere boom schuilt immers een verhaal met mensen en omgekeerd. Op deze dag stelt de stad Aalst de vernieuwde parktuin Schelfhout in de kijker. Aalst is dit jaar gaststad voor het officiële gebeuren op Vlaams niveau.

Onbekend, niet onbemind
Wie kent parktuin Schelfhout? Veel stadsgenoten weten niet dat dit verdoken stukje groen zich tussen de Zonnestraat en de Sint-Kamielstraat bevindt. Een grondige herinrichting moet er voor zorgen dat de parktuin meer publiek aantrekt en ruimte biedt voor jong en oud. De 1 hectare grote historische parktuin ligt tussen het Watertorenplein en het historisch centrum. Het domein dankt zijn naam aan notaris Cheri Schelfhout, die de tuin tussen 1850 en 1870 in Engelse landschapsstijl liet aanleggen. Door de ommuring heeft de tuin, hoewel strategisch gelegen, nooit echt deel uitgemaakt van deze wijk. Nochtans is er hier een nijpend tekort aan openbaar groen. De tuin is nu eigendom van vzw De Toekomst en het Centrum voor Leerlingenbegeleiding (CLB). Het beheer gebeurt door de stad.

Groene ruimte voor iedereen
Door subsidies van de Vlaamse overheid, enerzijds van het agentschap voor Natuur en Bos in het kader van de projectoproep "Voorbeeldstellende projecten in het Harmonisch Park- en Groenbeheer” en anderzijd het project “Thuis in de stad”, slaagde de stad erin om voldoende financiële middelen voor de herinrichting van de parktuin te vergaren. Tot voor de herinrichting was de tuin slechts beperkt toegankelijk. Vanaf nu kan de buurt eindelijk genieten van een ruime openstelling van deze groene long en dit dankzij de goodwill van de eigenaars. Het project “Parktuin Schelfhout” maakt deel uit van een ruimer actieplan van de stad om de ganse Watertorenwijk te optimaliseren. De heraanleg van het openbaar domein rond de watertoren maakt deel uit van de stadsvernieuwingsacties.

Sport en ontspanning

Het domein omvat een park, een sportveld en een parking. Het sportveld zal dienst doen als multifunctioneel plein. Parkeren is hierop verboden. De parking wordt helemaal heraangelegd en op het speelveld staan basket- en minivoetbaldoelen. Hagen, siergroen en een lange parkbank omzomen het plein. De kleintjes kunnen ravotten in een ruime zandbak met enkele speeltuigen en voor de ouderen zijn er twee petanquepleinen. Ook aan de hondenliefhebbers is gedacht. Op een volledig afgesloten hondenloopweide kunnen ze huisdier in alle veiligheid onbelemmerd laten loslopen. Hondenpoep moet wel door het baasje van de weide verwijderd worden. Een voorafgaand bezoekje aan het hondentoilet wordt aangeraden.

Park in ere hersteld

Om het park zichtbaar te maken vanop de straat, werd de muur in de Sint-Kamielstraat verlaagd tot 1,20 meter (zie foto) en wordt ook de hoge afrastering met prikkeldraad in de Zonnestraat verlaagd. Een pad in betonklinkers zorgt ervoor dat het park goed toegankelijk is, zowel voor wandelaars als rolstoelgebruikers. De vroegere gedempte vijver is in ere hersteld en de boomgaard werd vernieuwd. Het onderhoud van dit prachtige park is gegarandeerd en in handen van de dienst Uitvoering sectie Groen van de stad. Van 1 april tot en met 31 augustus is het park toegankelijk vanaf 7 uur, van 1 september tot en met 31 maart vanaf 8 uur. De poorten gaan toe uiterlijk om 21 uur of eerder, bij het intreden van de duisternis.

Programma

Op 25 mei 2008 wordt de tuin plechtig heropend, naar aanleiding van de Dag van het Park. Iedereen is welkom. Het programma ziet er als volgt uit:

11 uur: officiële opening door de ministeriële delegatie en voorstelling van de nieuwe infofolder, met muzikale omlijsting en een drankje aangeboden door de stad;
11 uur, 14 uur, 15 uur en 16 uur: door natuurgidsen begeleide wandelingen;
14 uur tot 16.30 uur: initiatie basket, boomschattentocht en natuurvriendelijke spelen
15 uur: sprookjes voor de allerkleinsten
15.30 uur: initiatie volksdans, gevolgd door een “bal in de straat”.
14 uur tot 18 uur: tal van randactiviteiten: grime en mime voor de kinderen; klimmende boomverzorgers; infostandjes van de compostmeesters, Natuurpunt; workshop vlechttechnieken enz.
14 uur tot 17 uur: demonstraties hondenafrichting door verschillende lokale verenigingen en de politie.
14 uur en 15.30 uur: zitdans en een petanquewedstrijd voorzien.
17.30 uur: prijsuitreiking teken- en fotowedstrijd in het kader van de Dag van het Park.
Om 18 uur wordt de Dag van het Park officieel afgesloten.

dinsdag 20 mei 2008

Uit de oude doos: Sam en Lisa video - 24-10-2002 (Kanaal3)

Stadhuis in de steigers


Het stadhuis van Aalst krijgt momenteel een opknapbeurt. De reden daarvoor was voor bezoekers wel duidelijk: de afgeschuurde en afbladderende gevels moesten dringend aangepakt worden. Ook de gevel aan de Zwarte Zustersstraat wordt verfraaid.

De geplande restauratie kwam in een stroomversnelling terecht toen onze stad van de Vlaamse Overheid een premie ontving van 238 637,- EUR. Het bouwdossier legde een lange weg van 6 jaar af, maar op 1 februari van dit jaar werd het verlossende aanvangsbevel gegeven. Wat de binnenkoer van het stadhuis betreft, zullen de grootste werken aan de daken en kroonlijsten nog voor het bouwverlof klaar zijn. Na het bouwverlof volgt de nieuwe dakbedekking en de restauratie van de gevels.

Gevel Zwarte Zustersstraat
Gelijktijdig krijgt ook de voorgevel van ‘Huis de Kegel’ een likje verf. Dit gedeelte van het stadhuis ligt aan de Zwarte Zustersstraat. Voor dit dossier werd een onderhoudspremie voor een beschermd monument aangevraagd bij het ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, cel Monumenten en Landschappen in juli 2006. Voor deze werken kreeg de stad vorig jaar ook een onderhoudspremie toegekend van de Vlaamse regering. Die bedroeg 14 520,- EUR

Deze werken vingen aan op 1 april en zullen 40 werkdagen in beslag nemen. De bepleisterde en wit geschilderde gevel bevond zich in zeer slecht staat. Over de gehele oppervlakte was de verflaag afgebladderd en gebarsten, de verweerde bezetting was op vele plaatsen door de afbladderende verflaag los getrokken.

De werken omvatten:
- reinigen van de gevel en buitenschrijnwerken;
- herstellingen aan het pleisterwerk;
- herstellingen aan de kroonlijst;
- het schilderen van de gevel en de schrijnwerken (ramen, deur en kroonlijst)

Opnieuw in groen jasje
Op de bestaande afwerkingslagen werd op vraag van de cel Onroerend Erfgoed van de Vlaamse Overheid, een kleuronderzoek en een onderzoek van de oude afwerklagen uitgevoerd. Hierbij werd een groene kalklaag als afwerkingslaag teruggevonden. Daarom werd er voor gekozen om deze gevel terug in een originele kleur te zetten.

bron: www.aalst.be

vrijdag 16 mei 2008

The first gay

Opendeur lokale politie Aalst

Deze namiddag startte de opendeurdag van de lokale politie. Morgen zet het Aalsterse politiekorps haar deuren open voor het ruime publiek. In en rond het politiehuis aan de Beekveldstraat 29 wordt het een drukte van jewelste, met meer dan 20 stands en activiteiten voor jong en oud.

Alles draait rond de lokale politieacties, met als thema “Wij-Wijk-Wereld”. Motorrijders kunnen al vanaf 8 uur de weg op voor een speciaal voor deze gelegenheid uitgestippelde motorrit, met als centraal thema ‘molens’. Vanaf 10 uur starten geleide rondleidingen en demonstraties in en rond het gebouw en zijn er heel wat informatiestanden te bezoeken.

Overkop
De dag wil de bezoeker een inkijk geven in de dagelijkse werking van de politie. Via geleide wandelingen komt men langs de verschillende diensten, de cellen, de schietstand, … Daarnaast wordt ook gezorgd voor actie, met de demonstraties van de hondenbrigade, de motorbrigade en de fietsbrigade. In de tuimelwagen kun je in alle veiligheid ervaren wat het betekent om met de wagen overkop te gaan.


Werken bij de Lokale Politie

Mensen die dromen van een loopbaan bij de politie, kunnen op 17 mei ook langslopen bij de informatiebus van Jobpol. Wie met de fiets komt, kan die dag ook zijn of haar fiets laten graveren (vergeet je SIS-kaart of identiteitskaart niet).

Deze opendeurdag is een unieke manier om kennis te maken met de verschillende aspecten van de politie.











Denk maar aan de recherche, de Preventiedienst, geweldbeheersing, de Sociale Dienst, de Wijkdienst, de dienst Leefmilieu, de dienst Wapenregistratie, het wagenpark, de meldkamer, de administratieve en logistieke diensten, … kortom, te veel om op te noemen.

KaHo Sint Lieven
Voor het uitwerken van de communicatie van deze opendeurdag werd samengewerkt met studenten Bedrijfsmanagement-Marketing van de Katholieke Hogeschool Sint-Lieven. Studenten van de opleiding Office Management van de Katholieke Hogeschool Sint-Lieven schreven een draaiboek voor dit evenement en zorgen op 17 mei mee voor de ontvangst van de bezoekers.

Aarzel niet en breng gerust het hele gezin mee op 17 mei. Ook voor de kinderen zijn er leuke activiteiten en animaties zoals een springkasteel. En niemand gaat weg zonder een kleine attentie!

Wie: Lokale Politie Aalst
Wat : Opendag op 17 mei 2008
Waar: Politiehuis, Beekveldstraat 29, 9300 Aalst
Wanneer: 17 mei 2008

dinsdag 13 mei 2008

Schandalig goedkoop


‘Schandalig goedkoop!’ Onder dat motto voert fos campagne. Een aanklacht tegen de wantoestanden in de groente- en fruitexportindustrie in Zuid-Amerika.

* 0,50 euro is helaas niet de prijs van deze frisse bundel asperges, maar het officiële uurloon van de arbeiders in de Peruaanse asperge-industrie. En zelfs dat bedrag wordt zelden gerespecteerd.






María Navarro bijvoorbeeld verpakt 60 uur per week asperges voor minder dan dat wettelijke minimumloon. En María is niet alleen. In heel Zuid-Amerika realiseren de exportbonzen uit de groente- en fruitexportindustrie schandalige winsten, maar voor de arbeiders blijft het knokken om rond te komen.

Iedereen heeft recht op een leefbaar loon! Dat vinden ook María en haar vakbond CGTP. Daarom steunen we hen.

De campagne loopt van 23 april tot 21 juni.

donderdag 8 mei 2008

boekerijder.blogspot.com

Sinds enkele weken bezoekt mijn schoonbroer, aan de hand van dén boek van Bob Hendrickx, de meest originele cafeetjes in Oost- en West-Vlaanderen. Zijn avonturen kan je nalezen op de blog boekerijder.blogspot.com

woensdag 7 mei 2008

Soul in a picture


Vanavond woonde ik op uitnodiging van P&V de CD-release van Jef Neve bij in de Vooruit. Zijn nieuwe plaat "Soul in a picture" ligt deze maand in de rekken.

De pianist-componist, Jef Neve, wordt vaak de jeune premier van de Belgische jazz genoemd. Hij maakt de best verkopende jazzplaten in België en krijgt jubelrecencies in de binnen- én buitenlandse pers. Zijn succes begon in 2003 met de cd "Blue Saga" en kreeg een jaar later een vervolg met "It's Gone". In November 2006 bracht hij dan zijn derde cd Nobody is Illegal uit.

Volgens recencisten zijn de bijna perfecte balans tussen virtuositeit en diepgang, sublieme composities, hecht samenspel en een goede dosis humor tijdens de concerten zonder twijfel de sleutel van het succes van het Jef Neve Trio. De andere leden zijn bassist Piet Verbist en drummer Teun Verbruggen.

dinsdag 6 mei 2008

lancering kotjackpot.be

Vreemde apotheose partijbureau

Stomverbaasd was ik na afloop van het partijbureau dat verder zeer constructief verliep. Frank Vandenbroucke wil dat sp.a zich engageert in de volgende ronde in de staatshervorming, een groot deel van de partij wil echter dat de regering Leterme eerst met concrete agenda over de brug komt.

Het partijbureau bevestigde maandag de houding die sp.a al een tijdje aanneemt op communautair vlak: als Vlaamse socialisten willen we dat BHV gesplitst wordt en dat er een staatshervorming komt. We willen constructief meewerken aan die staatshervorming, maar er moet eerst duidelijkheid komen over BHV en over het kader waarbinnen de communautaire onderhandelingen zullen worden gevoerd. De regering moet het inhoudelijk kader scheppen en uitmaken wat er met BHV gebeurt. Dan zal sp.a haar standpunt verder bepalen. De regering reikt zichzelf permanent een brevet van onbekwaamheid uit. Moeten wij daarin blindelings meestappen dan?

Iedereen was het daar mee eens, maar Frank Vandenbroucke reageerde plots anders. Hij vindt al langer dat sp.a voluit moet meewerken aan de staatshervorming, om zo maximaal te kunnen wegen op het resultaat. Het woord ontslag viel niet, maar Vandenbroucke suggereerde wel dat de partij misschien beter op zoek gaat naar iemand anders voor de Vlaamse regering. Waarom zou je ontslag moeten nemen uit de Vlaamse regering omdat de federale regering in een impasse zit? Dat zou een slechte zaak zijn, nu we aan de heropstanding bezig zijn.

www.carolinegennez.be

woensdag 30 april 2008

Animo wil enkel interimarbeid bij uitzonderlijk werk

Naar aanleiding van 1 mei lanceren de jongsocialisten van animo de website kutinterim.be. "Het is de bedoeling dat mensen hun verbijsterende en frappante ervaringen in de interimsector met ons delen", aldus lokaal Animo-voorzitter Sam Van de Putte.

"Met deze site willen we de aandacht vestigen op de dagdagelijkse problemen van interimwerknemers" verklaart Van de Putte. "Animo wil hen tonen dat ze niet alleen staan. Het is voor interimwerknemers immers niet gemakkelijk zich erg assertief op te stellen t.o.v. de werkgever."

"Van interimarbeiders wordt een ongelooflijke flexibiliteit verlangd. Zij worden ingezet wanneer het de baas goed uitkomt en weer gedumpt na bewezen diensten. De flexibiliteit die het systeem van interimwerk biedt, komt in de eerste plaats ten goede van de werkgevers", vervolgt Van de Putte.
De dupe

Interimwerknemers zijn te weinig beschermd. Wanneer zij ziek worden, kunnen ze vaak niet rekenen op ziekteverlof. Zij werken in de laagste looncategorieën en contracten worden aangepast om feestdagen niet te moeten uitbetalen. Interimmers bouwen in de praktijk geen anciënniteit op en bij een collectieve sluiting zijn zij de eerste dupe.

De voordelen van interimarbeid zijn wel duidelijk voor de werkgever: hij betaalt minder sociale lasten, moet geen opzeggingsvergoeding betalen en heeft minder administratieve taken.
"Enkel bij uitzonderlijk werk"

"Voor animo-Aalst moet interimwerk herleid worden tot haar essentie: uitzonderlijk werk in uitzonderlijke situaties. Misbruiken moeten worden aangepakt en interimarbeiders verdienen een gelijke behandeling" besluit Van de Putte.

nieuw verhuurreglement “De Brug”

De Aalsterse gemeenteraad keurde gisteren het nieuwe verhuurreglement van ontmoetingshuis De Brug goed. Daarvoor werd het verhuurreglement al meermaals besproken op de Stuurgroep van De Brug en op de commissie Welzijn, Sociale Zaken en Gezin.

Het verhuurreglement van De Brug werd aangepast omdat de vastgestelde tarieven niet toelieten om het ontmoetingshuis optimaal te laten functioneren. Nadat voor de organisaties met een vaste werking in de Brug (Parol, Buurtweb en de Loods) de verhuurtarieven werden aangepast, is dit nu ook het geval voor de verhuurbare zalen in het ontmoetingshuis.

“Wanneer je vroeger als vereniging de polyvalente zaal wou huren betaalde je tussen 18u en 1u al snel 240 euro. Door de aanpassing van het huurreglement wordt dat 85€. Toch een opmerkelijk verschil dat het voor vele verenigingen financieel haalbaarder maakt om in de Brug een ruimte te huren” beklemtoont sp.a gemeenteraadslid Sam Van de Putte.

“Niet alleen de huurprijzen maar ook de verhuurperiodes werden aangepast” aldus Van de Putte. “Door deze wijziging zal het gedurende twee weekends per maand mogelijk zijn om de polyvalente zaal en de cafetaria tot 4u te huren. Voor de overige twee weekends werd het sluitingsuur vastgelegd op 1u. Zo hopen we een goed evenwicht te bewaren met de buurtbewoners” verklaart Sam.

Dit nieuwe verhuurreglement voorziet alles om de Brug, in harmonie met de buurt, volop te laten leven.

dinsdag 29 april 2008

Multicultureel voetbaltoernooi

Na een succesvolle editie vorig jaar organiseert het multicultureel overlegplatform ook dit jaar op 3 mei 2008 een voetbaltoernooi. Deze keer vindt het toernooi plaats op de voetbalpleinen van sportcentrum Osbroek.

Wij verwachten jou als speler of toeschouwer op 3 mei vanaf 10 uur. Be there!

De organisatie van dit toernooi gaat uit van het multicultureel overlegplatform met onder meer volgende partners: dienst Preventie, dienst Integratie, dienst Welzijn - sectie Jeugd, Jeugdraad, ACV-integratiewerking, Lokale Politie, vzw Odice, vzw Parol en vzw Kevser.

Wil je zelf deelnemen aan dit toernooi? Inschrijven kan nog - individueel of als ploeg - via liesbeth@parol.be

Snelbus tussen Aalst & Sint-Niklaas via Dendermonde

Vanaf december 2008 start er een nieuwe snellijnverbinding tussen Aalst en Sint-Niklaas via Dendermonde. sp.a Aalst reageert verheugd.

De Lijn investeert in héél Vlaanderen in projecten die zorgen voor betere verbindingen naar grote tewerkstellingspolen, belangrijke attractiepolen en scholen. Zo geeft De Lijn oplossingen op maat om de missing links in het openbaar vervoer - netwerk weg te werken. Voor Oost-Vlaanderen gaat het om 3 projecten waarvoor een budget van 3,5 miljoen EUR wordt vrijgemaakt en die op termijn 850.000 extra reizigers moeten aantrekken.

Eén van de projecten waarin De Lijn investeert is een snelbus Aalst – Dendermonde – St-Niklaas. Een paar jaar terug had de NMBS nog onderzocht om tussen Aalst en Dendermonde en verder naar Puurs een lightrail in te voeren, maar een studie wees uit dat dit project niet rendabel was. Nu vult De Lijn deze missing link wel in door een snelbus, die ook richting Waasland gaat. De Aalsterse sp.a reageert verheugd op dit nieuws.

“Momenteel is er vanuit Aalst geen enkele rechtstreekse verbinding naar het Waasland. Treinreizigers moeten telkens overstappen in Gent-Sint-Pieters of Brussel om naar het Waasland te pendelen. Via de snellijnverbinding Aalst en Sint-Niklaas via Dendermonde wordt een missing link in het spoorwegnet opgevuld met een hoogwaardige busverbinding. Uiteraard zijn wij blij met deze bijkomende investering in onze regio vanwege De Lijn,” zo vertellen sp.a gemeenteraadsleden Dylan Casaer en Sam Van de Putte.

“De snelbus zal een rechtstreekse verbinding bieden. Op weekdagen zal de bus om het half uur rijden in de spits en om het uur tijdens de daluren. Ook op zaterdag en zondag rijdt de snelbus om het uur. De specifieke dienstregeling met af- & opstapplaatsen moet wel nog verder uitgewerkt worden” aldus Casaer en Van de Putte.

“Ook voor Hofstade en Gijzegem is dit goed nieuws. Niet alleen krijgen zij er een snelle busverbinding bij, hopelijk kan dit bijkomend aanbod vanuit het openbaar vervoer ook de verkeersdruk op de N 41 wat luwen,” zo besluiten de sp.a’ers.

zondag 20 april 2008

Opnieuw de maximumstraf

Zaterdag werd in het Aalsterse Belfort het verhaal en proces van Jan De Lichte nagespeeld. Er daagden heel wat kijklustigen op.

Ter gelegenheid van de Jan De Lichte-herdenking herzag Jef Vermassen het 18de eeuwse bendeleiderproces in een hedendaags juridisch perspectief. 'Ook in de 21ste eeuw zou Jan De Lichte de maximumstraf krijgen,' meent hij. 'Streng straffen gebeurt uit angst. Dat was vroeger zo en zal altijd zo blijven.'

In het boek van Louis-Paul Boon wordt Jan De Lichte afgeschilderd als een op drift geraakte idealist, een man die roofde, plunderde en moordde als verdediging van zichzelf en het onderdrukte Vlaamse volk. Hij was een soort Robin Hood-figuur. De werkelijkheid was allicht heel anders maar Boon benadert Jan De Lichte vanuit zijn ingesteldheid met een sterke socialistische ondertoon.

Vermassen twijfelt er niet aan dat een figuur als Jan De Lichte ook in deze tijd zwaar zou gestraft worden. Zijn misdaden waren zeer zwaar en in naam van zijn slachtoffers zou men vergelding eisen. Een gruwelijke voltrekking van een doodvonnis als twee eeuwen geleden kan uiteraard niet in onze huidige tijd maar Jan De Lichte zou zeker levenslang krijgen. Onze samenleving leeft in angst en wil de oorzaak van die angst, een gevatte misdadiger, elimineren. De volksjury is altijd deelgenoot van die angst en denkt dus in dezelfde lijn. Wat vaak vergeten wordt is dat die ene bron van het kwaad dan weg is maar dat er anderen zullen klaar staan om die taak over te nemen. Misdaad met de daaropvolgende onrust, angst en de wil om te straffen zijn van alle tijden.

donderdag 10 april 2008

Het zijn toch altijd die jongeren hé Meneer?!

De analyse werd al meermaals bekendgemaakt: jongeren zijn oververtegenwoordigd in de statistieken van de verkeersongevallen. Vooral de leeftijdsgroep van 16 tot 24 jaar scoort slecht. De European Transport Safety Council, een overkoepelende organisatie van verenigingen die zich bezighouden met verkeersveiligheid wil nu dat er Europees een grens van 0,2 promille wordt vastgesteld voor jonge chauffeurs omdat dit volgens hen het hoge aantal van alcoholgerelateerde verkeersdoden kan laten dalen. In april 2007 pleitte Stijn Daniëls van het Steunpunt Verkeersveiligheid ook al voor zo een lagere alcoholgrens voor jonge bestuurders.

Dat alcohol en andere drugs nog te vaak een rol spelen in verkeersongevallen kunnen we niet ontkennen. Maar enkel maatregelen nemen die een bepaalde categorie, namelijk jongeren tussen 16 tot 24 jaar, in een slecht daglicht plaatsen gaat een brug te ver. Die lagere alcoholgrens enkel en alleen voor jongeren schiet echt wel in het verkeerde keelgat. Niet om de lagere alcoholgrens zelf, wel omdat deze enkel betrekking zou hebben op jonge autobestuurders. Het kan zeker zijn dat een aantal jongeren onbezonnen achter het stuur zitten maar is dat ook bij volwassenen niet het geval? Op ieder familiefeest staat wel eens een zatte nonkel op tafel te dansen en, laat ons eerlijk zijn, die rijdt achteraf niet met de fiets naar huis.

Met het pleidooi om de alcoholgrens te verlagen naar 0,2 promille is op zich niets verkeerd maar dan moet men die alcoholgrens wel voor iedereen verlagen. Waarom een onderscheid maken tussen jonge en oudere autobestuurders? Wie dronken is hoort gewoonweg niet achter het stuur te kruipen, punt uit. Regels en controles moeten op iedereen gericht zijn, waarbij elke inbreuk vervolgd wordt. Het politieke en vervolgingsbeleid moet zich op het gedrag van de autobestuurders en niet op hun leeftijd richten. Elke dronken chauffeur is er een teveel.

Volgens het ETSC verhoogt alcohol het risico op dodelijke ongevallen. Maar of dit meer het geval is bij jongeren dan bij ouderen, daar is men helemaal niet zo zeker van. In 2004 voerde het Hoger Instituut voor de Arbeid (HIVA) van de K.U. Leuven in opdracht van VAD een studie uit naar het leeftijdsprofiel van probleemdrinkers. In Vlaanderen heeft 6% van de personen die alcohol drinken effectief een drankprobleem. In verhouding komt het grootste aantal problematische alcoholgebruikers voor in de leeftijdsgroep 45-54 jaar. Het is dus helemaal niet zo duidelijk of het hoger aantal ongevallen bij jongeren effectief te wijten is aan overmatig alcoholgebruik.

Jongeren zijn niet schuldig aan ieder probleem. Bekijk hen dus niet zozeer als een deel van het probleem maar wel als een deel van de oplossing. Met preventieve maatregelen zoals meer en betere verkeersopvoeding zal meer bereikt worden dan met een zoveelste veroordeling van ons zogenaamd onbezonnen en onverantwoordelijk gedrag.

Is de index van verboden werken terug?

Omdat de jeugd de theatervoorstelling ‘Mijn leven met Leterme’ van Vitalski niet mag zien van het gemeentebestuur van Temse, voert animo de index van verboden werken terug in.

Politiek moet zich niet mengen met een culturele programmatie, vindt animo, de jongerenorganisatie van sp.a. Het verbieden van een theatervoorstelling in een jeugdhuis, zelfs als die een ludieke blik biedt op de politiek, is voor animo een stap te ver. Ook het vervangprogramma dat de organisatoren bedachten, een vertoning van de film ‘Ex-drummer’ (naar het boek van Herman Brusselmans), kon voor de CD&V-cultuurschepen niet door de beugel.

animo vraagt dan ook aan CD&V welke literaire en andere werken voortaan verboden zijn. “Om te vermijden dat jongerenorganisaties in de toekomst per ongeluk een niet toegestaan of politiek incorrect stuk programmeren, de foute boeken lezen,of per ongeluk een niet-toegestane DVD ontlenen, vragen we duidelijkheid. We geven ook al een eerste aanzet tot werken die voortaan verboden moeten worden”, zegt animo-voorzitter Bram Boriau.

De sp.a-jongerenorganisatie zal vrijdag tijdens de wekelijkse markt in Temse een eerste lijst van verboden werken laten afroepen door een Middeleeuwse belleman. Naast ‘Ex-drummer’ en ‘Mijn leven met Leterme’ figureren ook de feminatheek van Boon en infobrochures over euthanasie op de ludieke lijst. animo zal aan de marktgangers ook vragen om bijkomende suggesties door te sturen naar CD&V, zodat de partij tot een zo volledig mogelijke lijst kan komen.

Zondag programmeert animo zelf een voorstelling van ‘Mijn leven met Leterme’. Afspraak om 19 uur in café ’t Veer in Tielrode, Temse.

zaterdag 5 april 2008

SPOT-ON!//2008 - LAUREATEN BEKEND!




De Spot-on! -jury beloonde op woensdagavond 2 april in de Ancienne Belgique te Brussel 3 originele en sterke voorstellen met de hoofdprijs, zijnde een financiële bijdrage van elk € 12.500,00. Dit voor de realisatie van hun respectievelijke projecten. Vijftien andere deelnemende jongerenorganisaties hebben elk een bedrag ontvangen van € 2.500,00, ter ondersteuning van hun ingezonden project.

De drie hoofdlaureaten zijn:

1° ‘La Maison des Jeunes Masure 14’ uit Doornik, met “zOOm Festival 2008” (27 september ’08)

Dit nieuwe initiatief, samengevat in een zeer goed uitgewerkt dossier, kende een unaniem hoge score van de jury voor haar creativiteit, de Europese dimensie van het project, het sterke samenwerkingsverband tussen de verschillende partners en de ontmoeting tussen jeugdwerk en maatschappelijke beweging. Ook de realistische begroting en de gezonde, maar onafhankelijke samenwerking met de stad Doornik bleek een enorm pluspunt om “zOOm Festival 2008” te bekronen!

2° ‘Jeugdhuis OHK’ uit Oostende met “The Happiest Parade on the Planet!” (5 oktober 2008)

Ook dit project is een nieuw en creatief initiatief, ontstaan en gegroeid bij de lokale jongeren uit Oostende na een dramatische gebeurtenis binnen hun leefwereld. De jongeren willen met “The Happiest Parade on the Planet!” bijdragen tot de positieve beeldvorming van en rond jongeren. Het dossier straalt positivisme en hoop uit, zonder de realiteitszin te verliezen. Het is volgens de jury een project dat alle kansen moet krijgen omwille van de doorgedreven laagdrempeligheid en participatie van en voor de jongeren zelf. Met deze prijs wil de Stichting P&V een duidelijk signaal geven aan jongeren die, van onderuit, positief (re)ageren op een soms negatieve en harde wereld.

3° ‘Antichambre Maison des Jeunes’ uit St Lamberts-Woluwe met “Le festival Rock is Metiss” (13 september 2008)

De jury heeft dit festivalproject gekozen voor haar doorgedreven uitwerking en omkadering rond diversiteit. Diversiteit in activiteiten, diversiteit in artistieke keuzes, diversiteit naar haar publiek toe. Ook de sterk uitgewerkte ‘to do’ planning met, voor en door de jongeren van de verschillende participerende jeugdhuizen zelf heeft de jury overtuigd. De mix tussen ‘fun’ en ‘commitment’ en een realistisch opgebouwd budget moet van deze tweede editie van “Le festival Rock is Metiss”, mede door de steun van de Stichting P&V, een succes worden!



De prijsuitreiking werd afgesloten met een optreden van Stash en een feestelijk receptie.