maandag 8 december 2008

Vorige week besliste minister van Jeugd Bert Anciaux over de toekenning van infrastructuursubsidies voor verenigingslokalen. Bij de eerste projectoproep in september dienden 179 plaatselijke verenigingen een dossier in. 120 projecten kregen een positieve beoordeling en kunnen een beroep doen op het lokalenfonds.

Vorige week besliste de minister ook om 1 miljoen euro extra vrij te maken voor de verbetering van verenigingslokalen. Het totale budget voor 2008 kwam daarmee op 2 miljoen euro. De minister verdubbelde het budget om het hoge aantal subsidieaanvragen van de eerste indienronde (15 september) te kunnen opvangen. De kwaliteit van de projecten, die vooral betrekking hebben op meer veiligheid, hygiëne en toegankelijkheid, was immers hoog en de voorgestelde werken dringend. De subsidie moet worden aangewend voor een kwaliteitsverbetering op het vlak van beschikbaarheid, toegankelijkheid, inrichting van de directe omgeving, hygiëne en sanitair, isolatie, energiebesparing, veiligheid, inbraak- en vandalismepreventie en een meer efficiënt gebruik van de natuurlijke hulpbronnen.

Dankzij de aanzienlijke verhoging van het budget komen nu 120 infrastructuurprojecten in aanmerking voor een subsidie van maximaal 20.000 euro. Van de overige niet-gehonoreerde projecten zijn er 49 onontvankelijk of negatief beoordeeld door de adviescommissie en de afdeling Jeugd. 10 projecten, die een positief advies kregen maar kwalitatief de rangorde sloten, worden doorgeschoven naar de begroting 2009, waar opnieuw 1 miljoen euro is voorzien.



Ook in Aalst vallen een aantal verenigingen in de prijzen. De vzw Parochiale Werken Sint-Paulus, de vzw parochiale Werken Herdersem, JH Ypsilon en Chiro Sint-Stefaan/Eglantier ontvangen een subsidie van 12.450 à 20.000 euro. Ook twee verenigingen in Lede, één in Haaltert en één in Wieze vallen binnen deze subsidieronde in de prijzen.

Geen opmerkingen: