dinsdag 16 december 2008

Ook Aalst is een fairtrade gemeente



Sinds vrijdag is Aalst officieel erkend als Fair Trade Gemeente. De Stad verbindt er zich toe om op vergaderingen en recepties Fair Trade koffie en andere producten aan te bieden. Naast de lokale overheid worden ook lokale winkels en horecazaken aangespoord om Fair Trade producten aan te bieden.

Fair Trade of eerlijke handel betekent dat de boeren in het Zuiden een eerlijke prijs krijgen voor hun producten. Eén derde van de prijs die de consument voor het product betaalt, gaat naar de producent. De andere twee derden gaan naar transport, verpakking e.d. Dankzij deze eerlijke verloning voor de producent, kunnen de boeren niet enkel in hun levensonderhoud voorzien, maar ook hun kinderen naar school sturen en investeren in meer duurzame landbouwproducten. Wie Fair Trade koopt, verbetert dus de levenssituatie van mensen in het Zuiden.



Ondertussen duiken ook bekende Vlamingen die zich inzetten voor eerlijke handel op in het straatbeeld. In Aalst werd het Werfplein versierd met een spandoek waarop een foto prijkt genomen door topfotografe Lieve Blancquaert.

Oxfam Fairtrade wil de consument er zo op wijzen dat je door middel van bewuste aankopen tijdens het eindejaar wel degelijk een verschil kunt maken voor de producent in het Zuiden. Dankzij eerlijke handel hebben achtergestelde producenten in het Zuiden ook een menswaardig inkomen en investeren ze in de ontwikkeling van hun gemeenschap.

Geen opmerkingen: