dinsdag 20 mei 2008

Stadhuis in de steigers


Het stadhuis van Aalst krijgt momenteel een opknapbeurt. De reden daarvoor was voor bezoekers wel duidelijk: de afgeschuurde en afbladderende gevels moesten dringend aangepakt worden. Ook de gevel aan de Zwarte Zustersstraat wordt verfraaid.

De geplande restauratie kwam in een stroomversnelling terecht toen onze stad van de Vlaamse Overheid een premie ontving van 238 637,- EUR. Het bouwdossier legde een lange weg van 6 jaar af, maar op 1 februari van dit jaar werd het verlossende aanvangsbevel gegeven. Wat de binnenkoer van het stadhuis betreft, zullen de grootste werken aan de daken en kroonlijsten nog voor het bouwverlof klaar zijn. Na het bouwverlof volgt de nieuwe dakbedekking en de restauratie van de gevels.

Gevel Zwarte Zustersstraat
Gelijktijdig krijgt ook de voorgevel van ‘Huis de Kegel’ een likje verf. Dit gedeelte van het stadhuis ligt aan de Zwarte Zustersstraat. Voor dit dossier werd een onderhoudspremie voor een beschermd monument aangevraagd bij het ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, cel Monumenten en Landschappen in juli 2006. Voor deze werken kreeg de stad vorig jaar ook een onderhoudspremie toegekend van de Vlaamse regering. Die bedroeg 14 520,- EUR

Deze werken vingen aan op 1 april en zullen 40 werkdagen in beslag nemen. De bepleisterde en wit geschilderde gevel bevond zich in zeer slecht staat. Over de gehele oppervlakte was de verflaag afgebladderd en gebarsten, de verweerde bezetting was op vele plaatsen door de afbladderende verflaag los getrokken.

De werken omvatten:
- reinigen van de gevel en buitenschrijnwerken;
- herstellingen aan het pleisterwerk;
- herstellingen aan de kroonlijst;
- het schilderen van de gevel en de schrijnwerken (ramen, deur en kroonlijst)

Opnieuw in groen jasje
Op de bestaande afwerkingslagen werd op vraag van de cel Onroerend Erfgoed van de Vlaamse Overheid, een kleuronderzoek en een onderzoek van de oude afwerklagen uitgevoerd. Hierbij werd een groene kalklaag als afwerkingslaag teruggevonden. Daarom werd er voor gekozen om deze gevel terug in een originele kleur te zetten.

bron: www.aalst.be

Geen opmerkingen: