dinsdag 27 mei 2008

Meldpunten discriminatie

Op 5 mei ging het eerste meldpunt discriminatie in Antwerpen van start. Zowel individuen, bedrijven, social profit organisaties als lokale overheden kunnen er terecht voor advies over en bemiddeling in geval van discriminatie.

De Vlaamse Overheid stelt dat tegen 2009 elke centrumstad zo’n meldpunt discriminatie moet hebben. Dit jaar is er al een proeffase in acht steden: naast Antwerpen ook in Gent, Genk, Mechelen, Oostende, Sint-Niklaas, Turnhout en Leuven. Tijdens de proeffase wordt bekeken hoe een meldpunt 'racisme' zich best omvormt tot een meldpunt 'discriminatie', hoe je een gloednieuw meldpunt uit de grond stampt en hoe een uniform draaiboek voor klachtenbehandeling er het beste uitziet. Onze stad zit niet bij de proefprojecten maar we weten wel dat ook onze stad tegen 2009 zo’n meldpunt moet uitbouwen.

De meldpunten moeten vooral preventief aan de slag gaan. Een meldpunt kan bijvoorbeeld advies geven aan de horecasector die wil weten hoe ze ervoor kan zorgen dat ze op geen enkel vlak nog discrimineert. Daarnaast moeten de meldpunten ook inzetten op bemiddeling tussen slachtoffer en vermeende dader, om zo samen tot een constructieve oplossing komen.

Ik ben ervan overtuigd dat Aalst een stad is die geen discriminatie verdraagt en die staat voor respect en gelijke rechten voor iedereen. Met de oprichting van een meldpunt discriminatie zullen we voorzien in een aanspreekpunt voor iedereen die vragen heeft over discriminatie, of het nu gaat om afkomst, geslacht, geaardheid, leeftijd of handicap.

Geen opmerkingen: