vrijdag 28 november 2008

schooltoelage

“De voorbije drie maanden begonnen niet alleen de schoolkinderen weer te rekenen, ook hun ouders moesten het gezinsbudget opnieuw afstemmen op de schoolkosten” stelt sp.a gemeenteraadslid Sam Van de Putte.

Sinds vorig schooljaar werd duidelijk bepaald welke schoolspullen ouders moeten aankopen en wat de scholen zelf voor de kinderen voorzien. Vanaf dit schooljaar beperkte Vlaams Onderwijsminister Frank Vandenbroucke daarenboven de factuur voor schooluitstappen.

“De Vlaamse maatregelen betekenen een grote verlichting van de schoolkosten. Toch blijven de schoolkosten voor het gezinsbudget van vele ouders een zware dobber. Om de schoolfactuur voor iedereen betaalbaar te maken kunnen ouders met kinderen in het kleuter- of lager onderwijs sinds september een aanvraag indienen voor een schooltoelage” vertelt Van de Putte. “Het kan immers niet dat de onderwijskansen van een kind afhangen van de portemonnee van zijn ouders.”

Het aantal kinderen en jongeren met recht op een schooltoelage in het basis- en secundair onderwijs wordt de komende jaren verviervoudigd. Het stijgt van 72 000 in 2006 naar 273 000 in het schooljaar 2008-2009. Ouders die het wat minder breed hebben krijgen zo meer ademruimte. Daarnaast werden ook de inkomensgrenzen voor de toelagen fors opgetrokken.

sp.a Aalst vindt dat de Stad de Aalsterse ouders hierover goed moet informeren en hen met raad en daad moet helpen, zodat zij krijgen waar ze recht op hebben. De uiterste datum om zo’n aanvraag in te dienen is 30 juni 2009. Maar hoe eerder de ouders de aanvraag binnensturen, hoe sneller ze van de toelage kunnen genieten.

“sp.a Aalst is van oordeel dat ook de gemeente, als overheid die toch het dichtst bij de mensen staat, hier ook een verdienstelijke duit in het zakje kan doen. Dan denken we vooral aan het verstrekken van informatie via het gemeentelijk infoblad, het verlenen van administratieve hulp bij de aanvraag, het op de hoogte brengen van mensen over hun recht op een schooltoelage, …” aldus gemeenteraadslid Van de Putte. Aalsters schepen van onderwijs Serge Grysolle antwoordde in de gemeenteraad dat de Stad Aalst bereid is om hierover informatie te verstrekken aan alle Aalsterse ouders.

1 opmerking:

Anoniem zei

Ja, waarschijnlijk dus het is