donderdag 6 november 2008

Steenweg naar Oudegem veiliger voor fietsers

De stad Aalst en het Vlaamse Gewest zullen in een gefaseerde aanpak de Steenweg naar Oudegem herinrichten. In een eerste fase wordt het wegvak tussen de Kuipersstraat en de Legeweg heringericht.

De Steenweg naar Oudegem is een drukke verkeersweg tussen Aalst en Dendermonde die door heel wat vrachtverkeer gebruikt wordt. Voor fietsers is deze weg allesbehalve aantrekkelijk. Tussen Hofstade en Gijzegem moeten fietsers een gemarkeerd fietspad volgen. Het auto- en vrachtverkeer raast de fietsers rakelings voorbij. Fietsers zijn hier dan ook eerder uitzondering dan regel. Tussen de Mimosawijk en Oudegem is er weliswaar een tweerichtingsfietspad maar met een breedte van amper 1 meter is dit allesbehalve comfortabel en veilig.

Behalve de onveilige toestand voor fietsers, is ook de slechte staat van de rijweg een probleem. Lawaai en trillingen ten gevolge van de slechte staat van de oude betonverharding bezorgen buurtbewoners overlast.



2 fasen

Om aan deze toestanden iets te doen, hebben zowel de stad Aalst als Dendermonde het initiatief genomen om in het kader van het convenantenbeleid een dossier voor te bereiden voor de aanleg van nieuwe fietspaden langsheen de Steenweg naar Oudegem.

Op het grondgebied van Aalst bestaat het project uit 2 fasen:
- fase 1: van Kuipersstraat te Hofstade tot Lange Haagstraat/Legeweg te Gijzegem
- fase 2: van Kruisstraat tot de grens met Oudegem.

Het ontwerp voor de eerste fase werd inmiddels goedgekeurd door de gemeenteraad van
30 september 2008. Het wegbeeld zal in dit wegvak grondig van uitzicht veranderen en in overeenstemming zijn met de lange termijnvisie (streefbeeld) die voor de N41 werd uitgewerkt.

Dit houdt concreet in dat volgend wegprofiel wordt gerealiseerd vanaf de Kuipersstraat tot huisnummer 134:

- centrale rijweg van 6,9 meter;
- veiligheidsstrook van 0,9 tot 1,4 meter;
- groenzone en gracht van 2,4 tot 5,3 meter;
- ventweg (bedieningsweg van 3,6 meter;
- berm of perceelstoegang van 1 meter;
- fietspad van 2,5 meter;

Vanaf huisnummer 134 tot het kruispunt Lange Haagstraat/Legeweg wordt in een profiel voorzien met verhoogd aanliggende fietspaden. Het dwarsprofiel in dit deel is als volgt:

- rijweg van 6,6 meter tussen de boordstenen;
- schrikstrook tussennrijweg en fietspad van 0,5 meter;
- fietspad van 1,75 meter;
- voetpad van 1,5 meter.

Dit afwijkend profiel heeft te maken met de later te realiseren omleidingsweg voor Gijzegem. De omleidingsweg zal ter hoogte van de profielovergang afbuigen van de bestaande weg. Samen met de aanleg van de fietspaden, zal het Vlaams Gewest ook instaan voor de volledige vernieuwing van de bestaande rijweg. Op die manier wordt ook verholpen aan de problemen van lawaai- en trillingshinder.



Omdat het project nog niet aanbesteed is, kan momenteel nog niet concreet meegedeeld worden wanneer deze werken aanvangen.

Geen opmerkingen: