donderdag 10 april 2008

Het zijn toch altijd die jongeren hé Meneer?!

De analyse werd al meermaals bekendgemaakt: jongeren zijn oververtegenwoordigd in de statistieken van de verkeersongevallen. Vooral de leeftijdsgroep van 16 tot 24 jaar scoort slecht. De European Transport Safety Council, een overkoepelende organisatie van verenigingen die zich bezighouden met verkeersveiligheid wil nu dat er Europees een grens van 0,2 promille wordt vastgesteld voor jonge chauffeurs omdat dit volgens hen het hoge aantal van alcoholgerelateerde verkeersdoden kan laten dalen. In april 2007 pleitte Stijn Daniëls van het Steunpunt Verkeersveiligheid ook al voor zo een lagere alcoholgrens voor jonge bestuurders.

Dat alcohol en andere drugs nog te vaak een rol spelen in verkeersongevallen kunnen we niet ontkennen. Maar enkel maatregelen nemen die een bepaalde categorie, namelijk jongeren tussen 16 tot 24 jaar, in een slecht daglicht plaatsen gaat een brug te ver. Die lagere alcoholgrens enkel en alleen voor jongeren schiet echt wel in het verkeerde keelgat. Niet om de lagere alcoholgrens zelf, wel omdat deze enkel betrekking zou hebben op jonge autobestuurders. Het kan zeker zijn dat een aantal jongeren onbezonnen achter het stuur zitten maar is dat ook bij volwassenen niet het geval? Op ieder familiefeest staat wel eens een zatte nonkel op tafel te dansen en, laat ons eerlijk zijn, die rijdt achteraf niet met de fiets naar huis.

Met het pleidooi om de alcoholgrens te verlagen naar 0,2 promille is op zich niets verkeerd maar dan moet men die alcoholgrens wel voor iedereen verlagen. Waarom een onderscheid maken tussen jonge en oudere autobestuurders? Wie dronken is hoort gewoonweg niet achter het stuur te kruipen, punt uit. Regels en controles moeten op iedereen gericht zijn, waarbij elke inbreuk vervolgd wordt. Het politieke en vervolgingsbeleid moet zich op het gedrag van de autobestuurders en niet op hun leeftijd richten. Elke dronken chauffeur is er een teveel.

Volgens het ETSC verhoogt alcohol het risico op dodelijke ongevallen. Maar of dit meer het geval is bij jongeren dan bij ouderen, daar is men helemaal niet zo zeker van. In 2004 voerde het Hoger Instituut voor de Arbeid (HIVA) van de K.U. Leuven in opdracht van VAD een studie uit naar het leeftijdsprofiel van probleemdrinkers. In Vlaanderen heeft 6% van de personen die alcohol drinken effectief een drankprobleem. In verhouding komt het grootste aantal problematische alcoholgebruikers voor in de leeftijdsgroep 45-54 jaar. Het is dus helemaal niet zo duidelijk of het hoger aantal ongevallen bij jongeren effectief te wijten is aan overmatig alcoholgebruik.

Jongeren zijn niet schuldig aan ieder probleem. Bekijk hen dus niet zozeer als een deel van het probleem maar wel als een deel van de oplossing. Met preventieve maatregelen zoals meer en betere verkeersopvoeding zal meer bereikt worden dan met een zoveelste veroordeling van ons zogenaamd onbezonnen en onverantwoordelijk gedrag.

Geen opmerkingen: