zaterdag 5 april 2008

"Vrouwen zijn nog steeds in solden"

Op 31 maart 2008 organiseerden zij-kant, de progressieve vrouwenbeweging en ABVV-vrouwen de vierde editie van hun jaarlijkse Equal Pay Day, de dag voor gelijk loon v/m. De actie vond ook plaats op de Grote Markt van Aalst.



Equal Pay Day is de dag tot wanneer vrouwen moeten werken om op jaarbasis hetzelfde loon te verdienen als wat mannen in één jaar verdienden. zij-kant en ABVV-vrouwen berekenden dat vrouwen gemiddeld 15 maanden (of 3 maanden extra) moeten werken om het gemiddeld jaarloon van een man te verdienen.

De officiële cijfers, gepubliceerd in de pas verschenen nieuwe editie van het 'Loonkloofrapport 2008' van het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen, bevestigen onze berekeningen. Zij geven aan dat de loonkloof op basis van brutomaandlonen voor voltijdse en deeltijdse werknemers in de industrie en marktdiensten 25 % bedraagt. 25 procent betekent drie maanden per jaar. Vrouwen moeten dus tot 31 maart werken om gemiddeld evenveel te verdienen als hun mannelijke collega's.

EPD is het ijkpunt voor de loonkloof. zij-kant en ABVV hopen dat het loonverschil in de toekomst kleiner wordt, zodat EPD vroeger op het jaar kan plaatsvinden.

Het succes van onze vorige campagnes heeft anderen ertoe aangezet om ons concept te kopiëren en op basis van eigen onwetenschappelijke onderzoekjes eenzelfde actie op touw te zetten.

Maar er is maar één Equal Pay Day, de dag voor gelijk loon!

De kernboodschap van de EPD-campagne 2008 is: “Vrouwen zijn nog steeds in solden”
Op 31 januari zijn de wintersolden geëindigd. Maar de lonen van vrouwen zijn het hele jaar door in uitverkoop! Dat is de kernboodschap van ABVV-vrouwen en zij-kant voor hun campagne EPD 2008.

Met de campagne willen we de aanhoudende en onrechtvaardige loonkloof tussen vrouwen en mannen aankaarten, de oorzaken en gevolgen van de loonkloof duiden, een breed maatschappelijk debat stimuleren en de té sterke nadruk op de individuele verantwoordelijkheid van vrouwen op de korrel nemen. Daarnaast wijzen we op de toekomstige uitdagingen die in het verschiet liggen : meer alleenstaanden, meer deeltijds werk, een ondemocratische ontwikkeling van het aanvullende pensioen,…en de gevolgen hiervan voor de armoede bij vrouwen en de latere pensioenen van vrouwen.

Een nieuw bijkomend argument voor zij-kant en ABVV-vrouwen in de EPD-campagne 2008 is de stijgende levensduurte die iedereen, en zeker ook de laagste (vrouwen)lonen parten speelt. Daarom pleiten ABVV-vrouwen en zij-kant dit jaar niet alleen voor het dichten van de loonkloof, maar ook voor het verbeteren van de - overwegend lage - vrouwenlonen.

ABVV-vrouwen en zij-kant zetten, in het licht van hun campagneboodschap, drie sectoren in de kijker, die nauw verbonden zijn met de koopjesperioden: de confectie, de verkoop en de schoonmaak, bij uitstek drie zogenaamde vrouwensectoren. Het zijn alle drie sectoren waar veel vrouwen werken en die tegelijk erg belangrijk zijn voor de Belgische economie.


Campagne 2008: focus op drie sectoren


In de confectie, waar kleding wordt gemaakt, werken 80% vrouwen en 20% mannen. Die vrouwen verdienen op maandbasis gemiddeld 40% minder dan hun mannelijke collega’s.
Deze sector kent niet alleen de laagste lonen, maar ook de grootste loonkloof.

In de verkoop werken 67% vrouwen. Zij verdienen 15% minder dan mannen omdat ze meer werken in uitvoerende functies en met deeltijdse contracten.

In de schoonmaak moeten de 60% vrouwelijke werknemers het maandelijks stellen met gemiddeld 12% minder loon dan de mannen.
De moeilijke arbeidsomstandigheden, de hoge werkdruk, niet aansluitende werkuren, verschillende werkplaatsen en economische besparingen zorgen ervoor dat deze werkneemsters vooral deeltijdse contracten en dus deeltijdse lonen krijgen. Voor veel werknemers in de schoonmaak is deeltijds werken zelfs geen eigen keuze.

Beleidsvoorstellen

Voor onze EPD-editie 2008 hebben we 10 beleidsvoorstellen in petto: vijf beleidsvoorstellen voor de overheden en vijf voor de sociale partners.
Zo willen zij-kant en ABVV-vrouwen:

- een betere wetgeving die loontransparantie mogelijk maakt
- meer aandacht voor gendergelijk(waardig)heid in het onderwijs
- de uitbouw van collectieve zorgvoorzieningen en in het bijzonder kinderopvang (0-3, buitenschools)
- de optimalisering van het jaarlijks officiële loonkloofrapport
- ‘vrouwenwerk’ beter en eerlijker (financieel) waarderen
- de systematische integratie van de genderinvalshoek in het overleg van de sociale gesprekspartners
- de actualisering van Collectieve Arbeidsovereenkomst (CAO) 25 die gelijk loon voor gelijk(waardig) werk garandeert conform het engagement van het Interprofessioneel akkoord (IPA)
- meer kansen voor vrouwen op jobs in beter betaalde sectoren, beroepen en functies
- meer aandacht voor een genderbewust personeelsbeleid, ook in zogenaamde ‘mannensectoren’ en ‘mannenbedrijven’
- verbeteringen voor deeltijdse werknemers.

Geen opmerkingen: