woensdag 30 april 2008

Animo wil enkel interimarbeid bij uitzonderlijk werk

Naar aanleiding van 1 mei lanceren de jongsocialisten van animo de website kutinterim.be. "Het is de bedoeling dat mensen hun verbijsterende en frappante ervaringen in de interimsector met ons delen", aldus lokaal Animo-voorzitter Sam Van de Putte.

"Met deze site willen we de aandacht vestigen op de dagdagelijkse problemen van interimwerknemers" verklaart Van de Putte. "Animo wil hen tonen dat ze niet alleen staan. Het is voor interimwerknemers immers niet gemakkelijk zich erg assertief op te stellen t.o.v. de werkgever."

"Van interimarbeiders wordt een ongelooflijke flexibiliteit verlangd. Zij worden ingezet wanneer het de baas goed uitkomt en weer gedumpt na bewezen diensten. De flexibiliteit die het systeem van interimwerk biedt, komt in de eerste plaats ten goede van de werkgevers", vervolgt Van de Putte.
De dupe

Interimwerknemers zijn te weinig beschermd. Wanneer zij ziek worden, kunnen ze vaak niet rekenen op ziekteverlof. Zij werken in de laagste looncategorieën en contracten worden aangepast om feestdagen niet te moeten uitbetalen. Interimmers bouwen in de praktijk geen anciënniteit op en bij een collectieve sluiting zijn zij de eerste dupe.

De voordelen van interimarbeid zijn wel duidelijk voor de werkgever: hij betaalt minder sociale lasten, moet geen opzeggingsvergoeding betalen en heeft minder administratieve taken.
"Enkel bij uitzonderlijk werk"

"Voor animo-Aalst moet interimwerk herleid worden tot haar essentie: uitzonderlijk werk in uitzonderlijke situaties. Misbruiken moeten worden aangepakt en interimarbeiders verdienen een gelijke behandeling" besluit Van de Putte.

1 opmerking:

zoutzoetzout zei

Laten we het kind niet met het badwater weggooien. Interimarbeid heeft zijn voordelen: het blijft een manier om arbeidservaring op te doen zonder dat er veel ervaring gevraagd wordt, om een beetje uit te zoeken welk soort job je ligt (en welke niet) en om binnen te geraken in bedrijven waar je anders veel moeilijker binnenraakt. De keerzijde van de medaille dient natuurlijk niet genegeerd te worden: het gebeurt nog te vaak dat basisrechten (gelijk loon voor gelijk werk, betaalde feestdagen, ...) moeten afgedwongen. Aan dat soort uitwassen dient inderdaad paal en perk gesteld te worden, maar aan interimarbeid an sich niet.