woensdag 30 april 2008

Animo wil enkel interimarbeid bij uitzonderlijk werk

Naar aanleiding van 1 mei lanceren de jongsocialisten van animo de website kutinterim.be. "Het is de bedoeling dat mensen hun verbijsterende en frappante ervaringen in de interimsector met ons delen", aldus lokaal Animo-voorzitter Sam Van de Putte.

"Met deze site willen we de aandacht vestigen op de dagdagelijkse problemen van interimwerknemers" verklaart Van de Putte. "Animo wil hen tonen dat ze niet alleen staan. Het is voor interimwerknemers immers niet gemakkelijk zich erg assertief op te stellen t.o.v. de werkgever."

"Van interimarbeiders wordt een ongelooflijke flexibiliteit verlangd. Zij worden ingezet wanneer het de baas goed uitkomt en weer gedumpt na bewezen diensten. De flexibiliteit die het systeem van interimwerk biedt, komt in de eerste plaats ten goede van de werkgevers", vervolgt Van de Putte.
De dupe

Interimwerknemers zijn te weinig beschermd. Wanneer zij ziek worden, kunnen ze vaak niet rekenen op ziekteverlof. Zij werken in de laagste looncategorieën en contracten worden aangepast om feestdagen niet te moeten uitbetalen. Interimmers bouwen in de praktijk geen anciënniteit op en bij een collectieve sluiting zijn zij de eerste dupe.

De voordelen van interimarbeid zijn wel duidelijk voor de werkgever: hij betaalt minder sociale lasten, moet geen opzeggingsvergoeding betalen en heeft minder administratieve taken.
"Enkel bij uitzonderlijk werk"

"Voor animo-Aalst moet interimwerk herleid worden tot haar essentie: uitzonderlijk werk in uitzonderlijke situaties. Misbruiken moeten worden aangepakt en interimarbeiders verdienen een gelijke behandeling" besluit Van de Putte.

nieuw verhuurreglement “De Brug”

De Aalsterse gemeenteraad keurde gisteren het nieuwe verhuurreglement van ontmoetingshuis De Brug goed. Daarvoor werd het verhuurreglement al meermaals besproken op de Stuurgroep van De Brug en op de commissie Welzijn, Sociale Zaken en Gezin.

Het verhuurreglement van De Brug werd aangepast omdat de vastgestelde tarieven niet toelieten om het ontmoetingshuis optimaal te laten functioneren. Nadat voor de organisaties met een vaste werking in de Brug (Parol, Buurtweb en de Loods) de verhuurtarieven werden aangepast, is dit nu ook het geval voor de verhuurbare zalen in het ontmoetingshuis.

“Wanneer je vroeger als vereniging de polyvalente zaal wou huren betaalde je tussen 18u en 1u al snel 240 euro. Door de aanpassing van het huurreglement wordt dat 85€. Toch een opmerkelijk verschil dat het voor vele verenigingen financieel haalbaarder maakt om in de Brug een ruimte te huren” beklemtoont sp.a gemeenteraadslid Sam Van de Putte.

“Niet alleen de huurprijzen maar ook de verhuurperiodes werden aangepast” aldus Van de Putte. “Door deze wijziging zal het gedurende twee weekends per maand mogelijk zijn om de polyvalente zaal en de cafetaria tot 4u te huren. Voor de overige twee weekends werd het sluitingsuur vastgelegd op 1u. Zo hopen we een goed evenwicht te bewaren met de buurtbewoners” verklaart Sam.

Dit nieuwe verhuurreglement voorziet alles om de Brug, in harmonie met de buurt, volop te laten leven.

dinsdag 29 april 2008

Multicultureel voetbaltoernooi

Na een succesvolle editie vorig jaar organiseert het multicultureel overlegplatform ook dit jaar op 3 mei 2008 een voetbaltoernooi. Deze keer vindt het toernooi plaats op de voetbalpleinen van sportcentrum Osbroek.

Wij verwachten jou als speler of toeschouwer op 3 mei vanaf 10 uur. Be there!

De organisatie van dit toernooi gaat uit van het multicultureel overlegplatform met onder meer volgende partners: dienst Preventie, dienst Integratie, dienst Welzijn - sectie Jeugd, Jeugdraad, ACV-integratiewerking, Lokale Politie, vzw Odice, vzw Parol en vzw Kevser.

Wil je zelf deelnemen aan dit toernooi? Inschrijven kan nog - individueel of als ploeg - via liesbeth@parol.be

Snelbus tussen Aalst & Sint-Niklaas via Dendermonde

Vanaf december 2008 start er een nieuwe snellijnverbinding tussen Aalst en Sint-Niklaas via Dendermonde. sp.a Aalst reageert verheugd.

De Lijn investeert in héél Vlaanderen in projecten die zorgen voor betere verbindingen naar grote tewerkstellingspolen, belangrijke attractiepolen en scholen. Zo geeft De Lijn oplossingen op maat om de missing links in het openbaar vervoer - netwerk weg te werken. Voor Oost-Vlaanderen gaat het om 3 projecten waarvoor een budget van 3,5 miljoen EUR wordt vrijgemaakt en die op termijn 850.000 extra reizigers moeten aantrekken.

Eén van de projecten waarin De Lijn investeert is een snelbus Aalst – Dendermonde – St-Niklaas. Een paar jaar terug had de NMBS nog onderzocht om tussen Aalst en Dendermonde en verder naar Puurs een lightrail in te voeren, maar een studie wees uit dat dit project niet rendabel was. Nu vult De Lijn deze missing link wel in door een snelbus, die ook richting Waasland gaat. De Aalsterse sp.a reageert verheugd op dit nieuws.

“Momenteel is er vanuit Aalst geen enkele rechtstreekse verbinding naar het Waasland. Treinreizigers moeten telkens overstappen in Gent-Sint-Pieters of Brussel om naar het Waasland te pendelen. Via de snellijnverbinding Aalst en Sint-Niklaas via Dendermonde wordt een missing link in het spoorwegnet opgevuld met een hoogwaardige busverbinding. Uiteraard zijn wij blij met deze bijkomende investering in onze regio vanwege De Lijn,” zo vertellen sp.a gemeenteraadsleden Dylan Casaer en Sam Van de Putte.

“De snelbus zal een rechtstreekse verbinding bieden. Op weekdagen zal de bus om het half uur rijden in de spits en om het uur tijdens de daluren. Ook op zaterdag en zondag rijdt de snelbus om het uur. De specifieke dienstregeling met af- & opstapplaatsen moet wel nog verder uitgewerkt worden” aldus Casaer en Van de Putte.

“Ook voor Hofstade en Gijzegem is dit goed nieuws. Niet alleen krijgen zij er een snelle busverbinding bij, hopelijk kan dit bijkomend aanbod vanuit het openbaar vervoer ook de verkeersdruk op de N 41 wat luwen,” zo besluiten de sp.a’ers.

zondag 20 april 2008

Opnieuw de maximumstraf

Zaterdag werd in het Aalsterse Belfort het verhaal en proces van Jan De Lichte nagespeeld. Er daagden heel wat kijklustigen op.

Ter gelegenheid van de Jan De Lichte-herdenking herzag Jef Vermassen het 18de eeuwse bendeleiderproces in een hedendaags juridisch perspectief. 'Ook in de 21ste eeuw zou Jan De Lichte de maximumstraf krijgen,' meent hij. 'Streng straffen gebeurt uit angst. Dat was vroeger zo en zal altijd zo blijven.'

In het boek van Louis-Paul Boon wordt Jan De Lichte afgeschilderd als een op drift geraakte idealist, een man die roofde, plunderde en moordde als verdediging van zichzelf en het onderdrukte Vlaamse volk. Hij was een soort Robin Hood-figuur. De werkelijkheid was allicht heel anders maar Boon benadert Jan De Lichte vanuit zijn ingesteldheid met een sterke socialistische ondertoon.

Vermassen twijfelt er niet aan dat een figuur als Jan De Lichte ook in deze tijd zwaar zou gestraft worden. Zijn misdaden waren zeer zwaar en in naam van zijn slachtoffers zou men vergelding eisen. Een gruwelijke voltrekking van een doodvonnis als twee eeuwen geleden kan uiteraard niet in onze huidige tijd maar Jan De Lichte zou zeker levenslang krijgen. Onze samenleving leeft in angst en wil de oorzaak van die angst, een gevatte misdadiger, elimineren. De volksjury is altijd deelgenoot van die angst en denkt dus in dezelfde lijn. Wat vaak vergeten wordt is dat die ene bron van het kwaad dan weg is maar dat er anderen zullen klaar staan om die taak over te nemen. Misdaad met de daaropvolgende onrust, angst en de wil om te straffen zijn van alle tijden.

donderdag 10 april 2008

Het zijn toch altijd die jongeren hé Meneer?!

De analyse werd al meermaals bekendgemaakt: jongeren zijn oververtegenwoordigd in de statistieken van de verkeersongevallen. Vooral de leeftijdsgroep van 16 tot 24 jaar scoort slecht. De European Transport Safety Council, een overkoepelende organisatie van verenigingen die zich bezighouden met verkeersveiligheid wil nu dat er Europees een grens van 0,2 promille wordt vastgesteld voor jonge chauffeurs omdat dit volgens hen het hoge aantal van alcoholgerelateerde verkeersdoden kan laten dalen. In april 2007 pleitte Stijn Daniëls van het Steunpunt Verkeersveiligheid ook al voor zo een lagere alcoholgrens voor jonge bestuurders.

Dat alcohol en andere drugs nog te vaak een rol spelen in verkeersongevallen kunnen we niet ontkennen. Maar enkel maatregelen nemen die een bepaalde categorie, namelijk jongeren tussen 16 tot 24 jaar, in een slecht daglicht plaatsen gaat een brug te ver. Die lagere alcoholgrens enkel en alleen voor jongeren schiet echt wel in het verkeerde keelgat. Niet om de lagere alcoholgrens zelf, wel omdat deze enkel betrekking zou hebben op jonge autobestuurders. Het kan zeker zijn dat een aantal jongeren onbezonnen achter het stuur zitten maar is dat ook bij volwassenen niet het geval? Op ieder familiefeest staat wel eens een zatte nonkel op tafel te dansen en, laat ons eerlijk zijn, die rijdt achteraf niet met de fiets naar huis.

Met het pleidooi om de alcoholgrens te verlagen naar 0,2 promille is op zich niets verkeerd maar dan moet men die alcoholgrens wel voor iedereen verlagen. Waarom een onderscheid maken tussen jonge en oudere autobestuurders? Wie dronken is hoort gewoonweg niet achter het stuur te kruipen, punt uit. Regels en controles moeten op iedereen gericht zijn, waarbij elke inbreuk vervolgd wordt. Het politieke en vervolgingsbeleid moet zich op het gedrag van de autobestuurders en niet op hun leeftijd richten. Elke dronken chauffeur is er een teveel.

Volgens het ETSC verhoogt alcohol het risico op dodelijke ongevallen. Maar of dit meer het geval is bij jongeren dan bij ouderen, daar is men helemaal niet zo zeker van. In 2004 voerde het Hoger Instituut voor de Arbeid (HIVA) van de K.U. Leuven in opdracht van VAD een studie uit naar het leeftijdsprofiel van probleemdrinkers. In Vlaanderen heeft 6% van de personen die alcohol drinken effectief een drankprobleem. In verhouding komt het grootste aantal problematische alcoholgebruikers voor in de leeftijdsgroep 45-54 jaar. Het is dus helemaal niet zo duidelijk of het hoger aantal ongevallen bij jongeren effectief te wijten is aan overmatig alcoholgebruik.

Jongeren zijn niet schuldig aan ieder probleem. Bekijk hen dus niet zozeer als een deel van het probleem maar wel als een deel van de oplossing. Met preventieve maatregelen zoals meer en betere verkeersopvoeding zal meer bereikt worden dan met een zoveelste veroordeling van ons zogenaamd onbezonnen en onverantwoordelijk gedrag.

Is de index van verboden werken terug?

Omdat de jeugd de theatervoorstelling ‘Mijn leven met Leterme’ van Vitalski niet mag zien van het gemeentebestuur van Temse, voert animo de index van verboden werken terug in.

Politiek moet zich niet mengen met een culturele programmatie, vindt animo, de jongerenorganisatie van sp.a. Het verbieden van een theatervoorstelling in een jeugdhuis, zelfs als die een ludieke blik biedt op de politiek, is voor animo een stap te ver. Ook het vervangprogramma dat de organisatoren bedachten, een vertoning van de film ‘Ex-drummer’ (naar het boek van Herman Brusselmans), kon voor de CD&V-cultuurschepen niet door de beugel.

animo vraagt dan ook aan CD&V welke literaire en andere werken voortaan verboden zijn. “Om te vermijden dat jongerenorganisaties in de toekomst per ongeluk een niet toegestaan of politiek incorrect stuk programmeren, de foute boeken lezen,of per ongeluk een niet-toegestane DVD ontlenen, vragen we duidelijkheid. We geven ook al een eerste aanzet tot werken die voortaan verboden moeten worden”, zegt animo-voorzitter Bram Boriau.

De sp.a-jongerenorganisatie zal vrijdag tijdens de wekelijkse markt in Temse een eerste lijst van verboden werken laten afroepen door een Middeleeuwse belleman. Naast ‘Ex-drummer’ en ‘Mijn leven met Leterme’ figureren ook de feminatheek van Boon en infobrochures over euthanasie op de ludieke lijst. animo zal aan de marktgangers ook vragen om bijkomende suggesties door te sturen naar CD&V, zodat de partij tot een zo volledig mogelijke lijst kan komen.

Zondag programmeert animo zelf een voorstelling van ‘Mijn leven met Leterme’. Afspraak om 19 uur in café ’t Veer in Tielrode, Temse.

zaterdag 5 april 2008

SPOT-ON!//2008 - LAUREATEN BEKEND!




De Spot-on! -jury beloonde op woensdagavond 2 april in de Ancienne Belgique te Brussel 3 originele en sterke voorstellen met de hoofdprijs, zijnde een financiële bijdrage van elk € 12.500,00. Dit voor de realisatie van hun respectievelijke projecten. Vijftien andere deelnemende jongerenorganisaties hebben elk een bedrag ontvangen van € 2.500,00, ter ondersteuning van hun ingezonden project.

De drie hoofdlaureaten zijn:

1° ‘La Maison des Jeunes Masure 14’ uit Doornik, met “zOOm Festival 2008” (27 september ’08)

Dit nieuwe initiatief, samengevat in een zeer goed uitgewerkt dossier, kende een unaniem hoge score van de jury voor haar creativiteit, de Europese dimensie van het project, het sterke samenwerkingsverband tussen de verschillende partners en de ontmoeting tussen jeugdwerk en maatschappelijke beweging. Ook de realistische begroting en de gezonde, maar onafhankelijke samenwerking met de stad Doornik bleek een enorm pluspunt om “zOOm Festival 2008” te bekronen!

2° ‘Jeugdhuis OHK’ uit Oostende met “The Happiest Parade on the Planet!” (5 oktober 2008)

Ook dit project is een nieuw en creatief initiatief, ontstaan en gegroeid bij de lokale jongeren uit Oostende na een dramatische gebeurtenis binnen hun leefwereld. De jongeren willen met “The Happiest Parade on the Planet!” bijdragen tot de positieve beeldvorming van en rond jongeren. Het dossier straalt positivisme en hoop uit, zonder de realiteitszin te verliezen. Het is volgens de jury een project dat alle kansen moet krijgen omwille van de doorgedreven laagdrempeligheid en participatie van en voor de jongeren zelf. Met deze prijs wil de Stichting P&V een duidelijk signaal geven aan jongeren die, van onderuit, positief (re)ageren op een soms negatieve en harde wereld.

3° ‘Antichambre Maison des Jeunes’ uit St Lamberts-Woluwe met “Le festival Rock is Metiss” (13 september 2008)

De jury heeft dit festivalproject gekozen voor haar doorgedreven uitwerking en omkadering rond diversiteit. Diversiteit in activiteiten, diversiteit in artistieke keuzes, diversiteit naar haar publiek toe. Ook de sterk uitgewerkte ‘to do’ planning met, voor en door de jongeren van de verschillende participerende jeugdhuizen zelf heeft de jury overtuigd. De mix tussen ‘fun’ en ‘commitment’ en een realistisch opgebouwd budget moet van deze tweede editie van “Le festival Rock is Metiss”, mede door de steun van de Stichting P&V, een succes worden!



De prijsuitreiking werd afgesloten met een optreden van Stash en een feestelijk receptie.

BOEBS

De schouwburg van cultuurcentrum De Werf zat op 31 maart vol senioren voor de feestelijke lancering van het BOEBS-project. BOEBS staat voor blijf op eigen benen staan en gaat over valpreventie. De senioren kregen demonstraties Tai Chi, Nordic Walking en gym.



Het feestelijke openingsmoment van het BOEBS-project lokte veel volk naar cultuurcentrum De Werf. Senioren kregen er uitleg over de verschillende initiatieven rond het project. BOEBS staat voor blijf op eigen benen staan en wil het aantal valpartijen bij senioren drastisch verminderen.

"Vrouwen zijn nog steeds in solden"

Op 31 maart 2008 organiseerden zij-kant, de progressieve vrouwenbeweging en ABVV-vrouwen de vierde editie van hun jaarlijkse Equal Pay Day, de dag voor gelijk loon v/m. De actie vond ook plaats op de Grote Markt van Aalst.



Equal Pay Day is de dag tot wanneer vrouwen moeten werken om op jaarbasis hetzelfde loon te verdienen als wat mannen in één jaar verdienden. zij-kant en ABVV-vrouwen berekenden dat vrouwen gemiddeld 15 maanden (of 3 maanden extra) moeten werken om het gemiddeld jaarloon van een man te verdienen.

De officiële cijfers, gepubliceerd in de pas verschenen nieuwe editie van het 'Loonkloofrapport 2008' van het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen, bevestigen onze berekeningen. Zij geven aan dat de loonkloof op basis van brutomaandlonen voor voltijdse en deeltijdse werknemers in de industrie en marktdiensten 25 % bedraagt. 25 procent betekent drie maanden per jaar. Vrouwen moeten dus tot 31 maart werken om gemiddeld evenveel te verdienen als hun mannelijke collega's.

EPD is het ijkpunt voor de loonkloof. zij-kant en ABVV hopen dat het loonverschil in de toekomst kleiner wordt, zodat EPD vroeger op het jaar kan plaatsvinden.

Het succes van onze vorige campagnes heeft anderen ertoe aangezet om ons concept te kopiëren en op basis van eigen onwetenschappelijke onderzoekjes eenzelfde actie op touw te zetten.

Maar er is maar één Equal Pay Day, de dag voor gelijk loon!

De kernboodschap van de EPD-campagne 2008 is: “Vrouwen zijn nog steeds in solden”
Op 31 januari zijn de wintersolden geëindigd. Maar de lonen van vrouwen zijn het hele jaar door in uitverkoop! Dat is de kernboodschap van ABVV-vrouwen en zij-kant voor hun campagne EPD 2008.

Met de campagne willen we de aanhoudende en onrechtvaardige loonkloof tussen vrouwen en mannen aankaarten, de oorzaken en gevolgen van de loonkloof duiden, een breed maatschappelijk debat stimuleren en de té sterke nadruk op de individuele verantwoordelijkheid van vrouwen op de korrel nemen. Daarnaast wijzen we op de toekomstige uitdagingen die in het verschiet liggen : meer alleenstaanden, meer deeltijds werk, een ondemocratische ontwikkeling van het aanvullende pensioen,…en de gevolgen hiervan voor de armoede bij vrouwen en de latere pensioenen van vrouwen.

Een nieuw bijkomend argument voor zij-kant en ABVV-vrouwen in de EPD-campagne 2008 is de stijgende levensduurte die iedereen, en zeker ook de laagste (vrouwen)lonen parten speelt. Daarom pleiten ABVV-vrouwen en zij-kant dit jaar niet alleen voor het dichten van de loonkloof, maar ook voor het verbeteren van de - overwegend lage - vrouwenlonen.

ABVV-vrouwen en zij-kant zetten, in het licht van hun campagneboodschap, drie sectoren in de kijker, die nauw verbonden zijn met de koopjesperioden: de confectie, de verkoop en de schoonmaak, bij uitstek drie zogenaamde vrouwensectoren. Het zijn alle drie sectoren waar veel vrouwen werken en die tegelijk erg belangrijk zijn voor de Belgische economie.


Campagne 2008: focus op drie sectoren


In de confectie, waar kleding wordt gemaakt, werken 80% vrouwen en 20% mannen. Die vrouwen verdienen op maandbasis gemiddeld 40% minder dan hun mannelijke collega’s.
Deze sector kent niet alleen de laagste lonen, maar ook de grootste loonkloof.

In de verkoop werken 67% vrouwen. Zij verdienen 15% minder dan mannen omdat ze meer werken in uitvoerende functies en met deeltijdse contracten.

In de schoonmaak moeten de 60% vrouwelijke werknemers het maandelijks stellen met gemiddeld 12% minder loon dan de mannen.
De moeilijke arbeidsomstandigheden, de hoge werkdruk, niet aansluitende werkuren, verschillende werkplaatsen en economische besparingen zorgen ervoor dat deze werkneemsters vooral deeltijdse contracten en dus deeltijdse lonen krijgen. Voor veel werknemers in de schoonmaak is deeltijds werken zelfs geen eigen keuze.

Beleidsvoorstellen

Voor onze EPD-editie 2008 hebben we 10 beleidsvoorstellen in petto: vijf beleidsvoorstellen voor de overheden en vijf voor de sociale partners.
Zo willen zij-kant en ABVV-vrouwen:

- een betere wetgeving die loontransparantie mogelijk maakt
- meer aandacht voor gendergelijk(waardig)heid in het onderwijs
- de uitbouw van collectieve zorgvoorzieningen en in het bijzonder kinderopvang (0-3, buitenschools)
- de optimalisering van het jaarlijks officiële loonkloofrapport
- ‘vrouwenwerk’ beter en eerlijker (financieel) waarderen
- de systematische integratie van de genderinvalshoek in het overleg van de sociale gesprekspartners
- de actualisering van Collectieve Arbeidsovereenkomst (CAO) 25 die gelijk loon voor gelijk(waardig) werk garandeert conform het engagement van het Interprofessioneel akkoord (IPA)
- meer kansen voor vrouwen op jobs in beter betaalde sectoren, beroepen en functies
- meer aandacht voor een genderbewust personeelsbeleid, ook in zogenaamde ‘mannensectoren’ en ‘mannenbedrijven’
- verbeteringen voor deeltijdse werknemers.