vrijdag 21 maart 2008

Aandacht voor homoseksualiteit in asielbeleid

Mehdi Kazemi, een jonge Iraanse homo ging in 2004 in het Verenigd Koninkrijk studeren. Daar kreeg hij te horen dat zijn vriend in Iran geëxecuteerd werd. Nu wil hij politiek asiel omdat hem hetzelfde lot wacht. Zowel in het VK als in Nederland ving hij bot met zijn aanvraag tot asiel. Homoseksualiteit zou door de autoriteiten van Europese landen al reden moeten erkend worden om politiek asiel aan te vragen.

Steeds vaker krijgt de holebifederatie vragen van buitenlandse holebi’s die in ons land asiel willen aanvragen. Soms staan ze plots voor onze deur en willen ze dringende hulp. De holebifederatie werkt samen met de Werkgroep Internationale Solidariteit met Holebi’s (WISH) die op dat vlak veel expertise in huis heeft. Zij werken op hun beurt samen met juristen die van asiel hun specialiteit hebben gemaakt.

WISH gaat samen met een deskundige na of de persoon die zich aanmeldt, wel degelijk homo is. In een aantal gesprekken wordt het verhaal van de asielvrager getoetst. Het ‘certificaat’ dat overhandigd wordt als de deskundige beslist dat de homoseksualiteit van de betrokkene waarachtig is, werd in het verleden al succesvol gebruikt in asieldossiers.

Momenteel zijn de regels over politiek asiel omwille van vervolging voor de geaardheid, ofwel onbestaande ofwel onduidelijk. Daar moet verandering in komen.

Geen opmerkingen: