woensdag 29 oktober 2008

succesvolle stookolieactie



In Aalst kwam de stookolieactie een beetje laat op gang, maar daardoor vermeed men ook de fouten die andere gemeenten maakten. Deze week werd de gezamenlijke aankoop van stookolie via de Stad en het OCMW in Aalst afgesloten. Er nemen 556 gezinnen deel, goed voor in totaal 776.700 liter stookolie.

In totaal werden een 170-tal stookolieleveranciers uit Oost-Vlaanderen aangeschreven. Tot vrijdag 31 oktober kunnen ze hun voordeligste tarief overmaken aan het OCMW. Als de voordeligste leverancier bekend is, worden alle deelnemende gezinnen op de hoogte gebracht van de korting. De korting zal in Aalst toegekend worden op de geldende dagprijs op de dag van de levering waardoor er ook rekening wordt gehouden met eventueel dalende stookolieprijzen.

Gezinnen die aan strikte voorwaarden voldoen komen ook in aanmerking voor een stookoliepremie. Het bedrag van die toelage hangt af van de brandstof en van de prijs. Het maximale bedrag is 300 euro. Wie in aanmerking komt voor een stookoliepremie kan daarnaast ook een aanvraag indienen voor een renteloze lening voor maximum 1.500 liter stookolie.

Info over stookoliekortingen: www.ocmwaalst.be
Info over gas- en elektriciteitskortingen: 0800-12.033

woensdag 22 oktober 2008

De jacht op super 8

Curieus vzw gaat op zoek naar oude super 8 filmpjes voor het project 'De Jacht op Super 8'. Iedereen die zo'n beeldmateriaal bezit, kan de spoeltjes tegen een kleine vergoeding (1 euro/minuut) laten digitaliseren. Curieus ontvangt deze super 8 filmpjes tijdens enkele inzamelmomenten.
 
De focus ligt op de jaren '50, '60 en '70. In deze periode ontdekte de grote massa de filmcamera en scheerde de 'super 8' hoge toppen. Veel mensen hebben nog steeds de oude spoeltjes op zolder liggen. Ze kunnen er niets meer mee doen, want de projector is stuk, het bandje gebroken, ... Curieus wil die mensen nu de kans bieden om deze oude opnames terug te bekijken.
 
Uit al het ingezamelde materiaal wordt een selectie gemaakt op basis van enkele thema's die je ook per provincie kan vinden. Daarvan maakt curieus beeldmontages die een historisch sfeerbeeld scheppen. Tijdens verschillende toonmomenten kan je deze montages komen bekijken. Natuurlijk kan je ook beeldmateriaal binnenbrengen dat niet onder de thema's hoort om te laten digitaliseren. Dit beeldmateriaal zal niet gebruikt worden in de montages voor de toonmomenten.
 
Op deze slotavonden, de nacht van super 8, krijgen alle deelnemers ook hun oud filmmateriaal terug, samen met een DVD-tje waarop hun gedigitaliseerde beelden staan.
 
Curieus werkt hiervoor samen met partners die later ook zullen vermeld worden op de website www.dejachtopsuper8.be .



Heb jij nog oude super 8 filmpjes liggen die je opnieuw wil bekijken? Dan hebben wij goed nieuws! In het voorjaar van 2009 zet curieus al jouw oude super 8 beelden over op dvd. Het kost je slechts 1 euro per minuut. Zo kan je je films opnieuw bekijken, thuis op je tv. De mooiste beelden verwerken we tot een filmmontage, die we vertonen op een slotavond in je buurt.

Interesse? Breng je super 8 films dan naar een curieus inzamelpunt in je buurt. De exacte data en locaties vind je weldra op www.dejachtopsuper8.be.

Uitbreiding tonnagebeperking

Gisteren besliste de gemeenteraad van Aalst om de tonnagebeperking van 5,5T van de Lange Haagstraat uit te breiden naar de Kruisstraat, de Damkouterbaan en de Ijsbroekstraat. "Die uitbreiding moet de inwoners en spelende kinderen garanderen dat er geen onnodig verkeer door de woonwijken raast” zegt sp.a gemeenteraadslid Sam Van de Putte.

Automobilisten banen zich een weg door onmogelijke bochten

In de maand juli begon de sloop van de internaatsgebouwen van het Sint-Vincentiusinstituut in Gijzegem. In de plaats daarvan komen 35 luxeserviceflats. De voltooiing van de werken is gepland tegen juni 2009.

Voor die werkzaamheden werd echter de helft van de drukke Pachthofstraat afgesloten voor het verkeer en werd er eenrichting verkeer ingesteld tussen de Steenweg naar Oudegem en de Kruisstraat. Het doorgaand verkeer uit de richting Schoonaarde wordt in principe afgeleid vanaf de Waterstraat, de Drapstraat, de Babbelaarstraat, de Heerlijkheidstraat en de Aldegondisstraat naar de Steenweg naar Oudegem.

“Een nieuwe verkeerssituatie levert altijd een aantal problemen op” stelt sp.a gemeenteraadslid Sam Van de Putte en inwoner van Gijzegem. “De schepen van mobiliteit verzekerde me dat de huidige situatie de beste is. De gedeeltelijke afsluiting van de Pachthofstraat voor het verkeer wordt telkens toegestaan voor korte periodes zodat de afsluiting niet langer zal duren dan noodzakelijk. Momenteel zal een deel van de Pachthofstraat afgesloten zijn tot 31 december. Het kan wel zijn dat deze periode nog eens verlengd wordt. De afsluiting is echter nodig om de veiligheid van alle weggebruikers te garanderen” legt Sam uit.

Toch levert de huidige verkeerssituatie een aantal problemen op omdat heel wat automobilisten zich een weg banen door de Ijsbroekstraat, een van de woonwijken in Gijzegem, de smalle Kruisstraat en Langehaagstraat.

“Om de problemen met vrachtvervoer in de woonstraten te vermijden werd de huidige tonnagebeperking uitgebreid tot de Kruisstraat. Die uitbreiding moet de inwoners en spelende kinderen garanderen dat er geen onnodig verkeer door de woonwijken raast” zegt Van de Putte.

Het nieuwe schooljaar is pas gestart. Ongetwijfeld zal de vernieuwde verkeerssituatie omwille van de werken bij aanvang- en einde van de lesuren een aantal bijkomende problemen opleveren. Aan de wijkagent werd alvast gevraagd om een extra oogje in het zeil te houden.

“De weggebruikers moeten de verkeersvoorschriften en wegomlegging respecteren” vindt Van de Putte. “Enkel zo kan de veiligheid en rust in de woonwijken en –straten van Gijzegem gegarandeerd worden. Ik heb er het volle vertrouwen in dat de wijkagent nauwlettend een oogje in het zeil zal houden”.

dinsdag 21 oktober 2008

Pleidooi voor een eenvoudige regeling die zekerheid biedt

Uit onderzoek blijkt dat 14% van de studenten bijklust om hun studiekosten te betalen, gaande van inschrijvingsgeld tot de aankoop van cursussen en handboeken. Niet alle studenten hebben het dus even gemakkelijk om de eindjes aan elkaar te knopen. Negen op de tien studenten die het moeilijk hebben om de eindjes aan elkaar te knopen en niet kunnen terugvallen op hun ouders of familieleden, moeten werken om hun studies te betalen… De onderhandelingen over aanpassingen aan het jobstudentenstatuut zitten al even muurvast, zoals het gehele federale regeringsbeleid eigenlijk al 15 maanden in het slop zit.

Voor studenten dringt de vraag naar een voordelig werkstatuut zich op. Maar, eigenlijk zouden studenten zich in een welvarende samenleving als de onze vooral moeten kunnen concentreren op hun studies en alles wat daar rond hangt. Er moet in de eerste plaats voor gezorgd worden dat jongeren die moeten werken om hun studies te kunnen betalen, makkelijker aan een toereikende studiebeurs geraken.

Een nieuwe regeling voor studentenarbeid moet eenvoudig zijn, zekerheden scheppen en studenten toelaten om te werken.

Een rijk sociaal leven kost wel wat geld en niet iedereen krijgt hopen zakgeld. Het moet dus zeker mogelijk blijven om op een korte periode binnen de vakantie geld bij elkaar te sprokkelen om eens naar de film, het café en op reis te kunnen. Daarom moeten studenten tijdens de zomervakantiemaanden juli, augustus, september onbeperkt kunnen bijverdienen aan een solidariteitstarief vergelijkbaar met de huidige kortingen, maar realistisch berekend en budgettair neutraal voor de sociale zekerheid.

Maar, wanneer jongeren nog meer willen verdienen om zich wat meer luxe te permitteren, en zij dus ook buiten de vakantie willen werken, dan is het ook de taak van die student om een ‘eerlijke’ sociale bijdrage te betalen. Een nieuwe regeling moet voorzien dat studenten dus ook buiten de zomerperiode onbeperkt kunnen bijverdienen maar dan wel aan de normale RSZ-tarieven. Zo wordt de concurrentie met de vaste werknemers en échte werkzoekenden beperkt, bouwen de studenten ook sociale rechten op en kunnen de werkgevers nog steeds terecht bij de studenten voor flexibelere jobs.

Studentenarbeid is in de eerste plaats voordelig voor de werkgever omdat een jobstudent gewoon een pak goedkoper is dan een reguliere werkzoekende. De werkgever draagt in mindere mate bij tot de sociale zekerheid en werklozen worden van de arbeidsmarkt geconcurreerd. Een aangepaste regeling mag er niet toe leiden dat lager geschoolde werknemers de dupe worden en hun kans op arbeid ontnomen wordt. Want, waarom zou een supermarkt nog een lager geschoolde vrouw aannemen als die het hele jaar door, maand na maand een andere goedkope jobstudent kan inhuren?

Enkel een oplossing waarbij studenten voor een bepaalde periode onbeperkt kunnen bijverdienen aan een solidariteitstarief en daarbuiten de normale tarieven bijdragen zorgt ervoor dat studenten kunnen werken zonder de bestaande arbeidsmarkt te ontwrichten.

vrijdag 10 oktober 2008

sp.a blij met CBS-beslissing om deel te nemen aan het time-out project “De Kaai”.

Vorig jaar pleitte sp.a gemeenteraadslid Sam Van de Putte voor de deelname aan Time-out projecten. In zitting van 22 september 2008 besliste het college van burgemeester en schepenen om effectief deel te nemen aan een time-out project van zorgleerlingen.

“Bij sommige leerlingen lijken alle inspanningen van school, leraren en het CLB, om iets aan hun gedrag te veranderen, niets uit te halen. Soms escaleert de situatie waardoor er een breuk tussen de school en de leerling kan optreden” zegt Van de Putte. “Bij een time-out project wordt de leerling tijdelijk uit school genomen om zowel de school als de leerling een adempauze te gunnen. Ondertussen werkt een welzijnsorganisatie met beide partijen aan reïntegratie” legt Sam uit.


Time-out

Een time-outproject probeert vooral te voorkomen dat leerlingen de school definitief verlaten voor ze zijn afgestudeerd. Dat gebeurt op twee manieren. Enerzijds door de 'probleemleerling' tijdelijk uit de school te nemen, een time-outprogramma te laten doorlopen en te helpen reïntegreren in de school. Anderzijds door met de school aan een preventiebeleid te werken waardoor op termijn minder leerlingen met schooluitval bedreigd worden.
“Volgens wetenschappelijk onderzoek heeft time-out een positieve invloed op de relaties binnen het gezin. De binding met de school wordt sterker en leerlingen krijgen meer sociale vaardigheden, waardoor ze minder probleemgedrag stellen. Bovendien blijkt dat nogal wat jongeren na een time-out voor een andere richting kiezen waarin ze zich beter voelen” zegt Van de Putte.

“De time-outperiode betekent dus een rustperiode. Zowel de leerling, zijn gezin als de klas en de school krijgen een adempauze waarin met iedereen gewerkt wordt aan reïntegratie. Voor de leerling verhoogt dit gevoelig de kans om binnen het reguliere onderwijssysteem te blijven” verklaart Sam.

Volgens onderzoek ging meteen na de time-out 45 % van de jongeren nog naar dezelfde school, 56 % volgde dezelfde onderwijsrichting. Na zes maanden zat nog 21 % van de jongeren in dezelfde school en 50 % volgde dezelfde richting. “Eén op drie jongeren verbetert zijn houding ten opzichte van de school, de leraren en de medeleerlingen. Twee vijfde van de scholen ontwikkelt tijdens de time-outperiode een positieve houding tegenover de jongeren én dat vermindert het risico op sociale uitsluiting. Bovendien komen jongeren minder gemakkelijk in de criminaliteit terecht” zegt Van de Putte.

Time-outprojecten werken ook preventief. Scholen die samenwerken met een time-outproject, ontwikkelen een klimaat dat meer op leerlingen gericht is. Het aantal leerlingen dat dreigt af te haken, vermindert en in probleemsituaties kiezen scholen minder snel voor uitsluiting.
“We mogen jongeren het risico niet laten lopen om zonder diploma de middelbare schoolpoort uit te wandelen. Zelfs wanneer bepaalde leerlingen zich moeilijk aanpassen aan een schoolse context, moeten we alle mogelijkheden uitputten om dit recht te trekken” vindt Sam.
Volgens Van de Putte is het alvast weinig effectief gebleken en, ook lang niet meer van deze tijd, om leerlingen met blote knieën op de trede vooraan in de klas te laten zitten. Time-out wil een alternatief bieden aan jongeren die dreigen hun kansen op school te verkwanselen. Moeilijk gedrag is geen voldoende reden om een leerling die kansen volledig te ontzeggen. De school blijft een middel bij uitstek om zich aan te passen aan de normen van een samenleving.

“Time-out is dus niet op de trede vooraan, maar even op een bankje apart gaan zitten om na een degelijke begeleiding en met hernieuwde adem het spel verder mee te spelen” aldus Sam.


Het project “De Kaai”

Het project “De Kaai” wordt gedragen door een netoverschrijdend en intersectoraal samenwerkingsverband tussen Scholengemeenschap Salem, Scholengroep Dender GO!, Scholengemeenschap Denderland, het begeleidingshuis Ter Muren, de vrije CLB’s Aalst– Ninove, het CLB Dender, en tal van partners uit de regio Aalst – Ninove.

De financiering van het project loopt via subsidiëring vanuit de provincie Oost-Vlaanderen en de deelnemende scholengroepen. Met dit project zal men “zorgleerlingen” gedurende een periode van 4 weken opvangen (time-out) om hen nadien opnieuw te integreren in de school.

Gedurende deze periode wordt er aan deze zorgleerlingen in de voormiddag een individuele begeleiding en effectief schoolwerk aangeboden. In de namiddag voorziet het project in praktijkgericht vormingswerk.

Het project start nog in oktober 2008 en voorlopig is er een projectsubsidie voorzien voor een periode van 2 jaar.

woensdag 8 oktober 2008

35e editie filmfestival Gent

Gisteren kon ik op de valreep de opening van het 35e filmfestival in Gent bijwonen. Een avond vol gitter & glamour in de Kinepolis. Met de première van The Visitor in zes zalen van Kinepolis Gent en Young@Heart in Vooruit, ging de 35ste editie van het Filmfestival Gent officieel van start. De drie hoofdrolspelers van The Visitor Richard Jenkins, Danai Gurira en Haaz Sleiman woonden de opening bij. Na de film kon iedereen nog gezellig napraten op een receptie.



The Visitor is een bijzonder warme, humane en soms ontroerende film die de immigratiepolitiek van de Verenigde Staten kritisch bekijkt. De film gaat over Walter Vale (Richard Jenkins), een professor economie aan de universiteit van Connecticut, die na de dood van zijn vrouw geen echt doel meer in zijn leven heeft. Als hij naar New York moet gaan voor een conferentie over globalisering, ontdekt hij dat er een jong koppeltje ingetrokken is in zijn appartement in Manhattan, waar hij nog zelden komt. Tarek (Haaz Sleiman), een Syriër, woont er met zijn Senegalese vriendin Zainab (Danai Gurira). Hij speelt djembé in een jazzorkestje, zij verkoopt haar zelfgemaakte juwelen. Aanvankelijk wil Walter hen uit zijn appartement zetten, maar als hij merkt dat ze illegaal in het land zijn en niet weten waarheen laat hij hen blijven tot ze iets anders hebben gevonden.

Best de moeite dus!

De ongemakkelijke werkelijkheid

De markt stoot op haar grenzen. Het argument dat staatsuitgaven –en tussenkomsten ‘ongezond’ zijn voor de economie mag nu voor eens en voor altijd worden begraven.

De crisis in de financiële sector en de mogelijke gevolgen voor de wereldwijde economie tonen nog maar eens aan dat de markt niet zaligmakend is. Het voelt bijzonder wrang aan dat net op dit moment blijkt dat de private sector het niet alleen kan en dat de overheid moet ingrijpen.

Dit is iets waar we als jonge socialisten eigenlijk niet tegen kunnen zijn, temeer omdat we nu eenmaal altijd hebben beweerd dat de overheid zijn verantwoordelijkheid moet nemen. Economisch liberalen zijn gelukkig dat de overheid dit ingrijpen doet om hun handel te redden. Dit ligt voor hen moeilijker als het gaat om sociale
programma’s en het ondersteunen van de man in de straat.

Volgens ons toont dit aan dat de overheid de economie actief moet sturen, omdat de onzichtbare hand nu eenmaal niet veel oog heeft voor duurzaamheid. In een vrije markt met grote spelers die elkaar rauw lusten, heerst weinig vertrouwen. Waarom zouden bedrijven dan de moeite doen op heel erg lange termijn te denken en ervoor
zorgen dat ze een stabiele, ecologisch en sociaal duurzame basis leggen voor hun activiteiten? Hier moet de overheid proactief sturen. De staat moet voorwaarden opleggen, durven stellen dat deze of gene maatregel niet inovereenstemming is met wat inwoners nodig hebben. Dat producten te belastend zijn voor het milieu, dat hoge
ontslagpremies niet aanvaardbaar zijn, dat toplonen de pan uit swingen en dat speculatie enkel maar leidt tot meer faillissementen. Dit moet gebeuren voordat het kalf verdrinkt.

Liberalen zien dat anders. Vanuit een visie dat de staat moet bijspringen als het al te laat is, vinden ze het nu niet meer dan normaal dat de overheid bijpast. Daar dient de staat toch voor? Het falen compenseren, want al dat belastingsgeld komt toch voornamelijk van bedrijven? Als het daar wat minder gaat dan mogen die bedrijven
zonder veel problemen het spaarpotje van de overheid opsouperen om daarna weer verder te gaan.

No passaran José. Dit falen toont aan dat het bedrijfsleven regels moet respecteren en dat de overheid niet telkens in de bres kan springen als het te laat is. De staat moet trachten dit soort situaties te vermijden. Daarom moet Europa maatregelen nemen om speculatie tegen te gaan. animo dringt erop aan dat sp.a hierin het voortouw
neemt. Dit kan bijvoorbeeld door wat betreft de toplonen de nadruk eerder te leggen op plafonneren in plaats van transparant te maken. Maatregelen tegen speculatie bestaan reeds in de vorm van de Tobintaks. Deze maatregel is goedgekeurd in België, maar nog niet in alle landen van de eurozone. Ons land moet meer het voortouw nemen
voor de internationale ratificatie van de Tobintaks, willen we deze effectief kunnen doorvoeren.

Op Belgisch niveau moet bijvoorbeeld een stop komen op de toplonen. Transparantie van deze lonen is niet voldoende. De overheid moet een maximumbedrag opleggen en vele extralegale voordelen die niet belast worden, verbieden. Wij geloven in de noodzaak van een actieve overheid die in Europees kader de markt stuurt in plaats
van ze te ondergaan. We zullen dan ook niet dulden dat het na deze crisis weer business as usual wordt.

bron: opiniebijdrage animo-nationaal