woensdag 17 december 2008

Kijkplatform voor rolstoelgebruikers tijdens de stoet

Op vraag van sp.a gemeenteraadslid Sam Van de Putte komt er ook in 2009 een verhoogd kijkplatform voor rolstoelgebruikers tijdens de Aalsterse zondagstoet.

Vorig jaar stelde raadslid Van de Putte dezelfde vraag. Rolstoelgebruikers ervaren namelijk nog heel wat moeilijkheden om tussen de druk bezette voetpaden een plekje te vinden. De stad besliste toen om voor hen een verhoogd kijkplatform te voorzien op de Houtmarkt.

“Veel festivals en evenementen werken succesvol met verhoogde kijkplatforms waardoor rolstoelgebruikers boven de gewone toeschouwers uitkomen en het gehele gebeuren op de voet kunnen volgen” zegt Sam. “Vorig jaar werd het kijkplatform voor de eerste keer geïnstalleerd op de Houtmarkt. Nu komt het kijkplatform op het stationsplein. Er zal ook begeleiding voorzien worden door vrijwilligers van vzw Intro” verduidelijkt Van de Putte.

De kostprijs voor een ticket bedraagt voor de rolstoelgebruiker en begeleider wel 15€. Volgens Van de Putte kan die prijs sterk verlaagd of zelfs gratis worden. “Een verhoogd kijkplatform moet een service zijn vanuit de Stad. Er zijn praktisch geen kosten aan verbonden. Dan moeten we aan rolstoelgebruikers ook geen ticketprijs doorrekenen. Zij kiezen er niet voor om zich op zo’n drukke momenten in een rolstoel te moeten verplaatsen”.

Het CBS had gisteren begrip voor het argument over de te dure ticketprijzen en beloofde om na te gaan of ze nog voor de zondagsstoet voor 2009 naar omlaag kunnen.

“Carnaval en zéker de prachtige zondagsstoet is een gebeuren dat iedereen moet kunnen meemaken. De organisatie van de stoet is een uitstekend moment om te bewijzen dat onze stad bezorgd is om de toegankelijkheid voor rolstoelgebruikers” besluit Sam.

dinsdag 16 december 2008

Ook Aalst is een fairtrade gemeente



Sinds vrijdag is Aalst officieel erkend als Fair Trade Gemeente. De Stad verbindt er zich toe om op vergaderingen en recepties Fair Trade koffie en andere producten aan te bieden. Naast de lokale overheid worden ook lokale winkels en horecazaken aangespoord om Fair Trade producten aan te bieden.

Fair Trade of eerlijke handel betekent dat de boeren in het Zuiden een eerlijke prijs krijgen voor hun producten. Eén derde van de prijs die de consument voor het product betaalt, gaat naar de producent. De andere twee derden gaan naar transport, verpakking e.d. Dankzij deze eerlijke verloning voor de producent, kunnen de boeren niet enkel in hun levensonderhoud voorzien, maar ook hun kinderen naar school sturen en investeren in meer duurzame landbouwproducten. Wie Fair Trade koopt, verbetert dus de levenssituatie van mensen in het Zuiden.



Ondertussen duiken ook bekende Vlamingen die zich inzetten voor eerlijke handel op in het straatbeeld. In Aalst werd het Werfplein versierd met een spandoek waarop een foto prijkt genomen door topfotografe Lieve Blancquaert.

Oxfam Fairtrade wil de consument er zo op wijzen dat je door middel van bewuste aankopen tijdens het eindejaar wel degelijk een verschil kunt maken voor de producent in het Zuiden. Dankzij eerlijke handel hebben achtergestelde producenten in het Zuiden ook een menswaardig inkomen en investeren ze in de ontwikkeling van hun gemeenschap.

maandag 8 december 2008

Vorige week besliste minister van Jeugd Bert Anciaux over de toekenning van infrastructuursubsidies voor verenigingslokalen. Bij de eerste projectoproep in september dienden 179 plaatselijke verenigingen een dossier in. 120 projecten kregen een positieve beoordeling en kunnen een beroep doen op het lokalenfonds.

Vorige week besliste de minister ook om 1 miljoen euro extra vrij te maken voor de verbetering van verenigingslokalen. Het totale budget voor 2008 kwam daarmee op 2 miljoen euro. De minister verdubbelde het budget om het hoge aantal subsidieaanvragen van de eerste indienronde (15 september) te kunnen opvangen. De kwaliteit van de projecten, die vooral betrekking hebben op meer veiligheid, hygiëne en toegankelijkheid, was immers hoog en de voorgestelde werken dringend. De subsidie moet worden aangewend voor een kwaliteitsverbetering op het vlak van beschikbaarheid, toegankelijkheid, inrichting van de directe omgeving, hygiëne en sanitair, isolatie, energiebesparing, veiligheid, inbraak- en vandalismepreventie en een meer efficiënt gebruik van de natuurlijke hulpbronnen.

Dankzij de aanzienlijke verhoging van het budget komen nu 120 infrastructuurprojecten in aanmerking voor een subsidie van maximaal 20.000 euro. Van de overige niet-gehonoreerde projecten zijn er 49 onontvankelijk of negatief beoordeeld door de adviescommissie en de afdeling Jeugd. 10 projecten, die een positief advies kregen maar kwalitatief de rangorde sloten, worden doorgeschoven naar de begroting 2009, waar opnieuw 1 miljoen euro is voorzien.



Ook in Aalst vallen een aantal verenigingen in de prijzen. De vzw Parochiale Werken Sint-Paulus, de vzw parochiale Werken Herdersem, JH Ypsilon en Chiro Sint-Stefaan/Eglantier ontvangen een subsidie van 12.450 à 20.000 euro. Ook twee verenigingen in Lede, één in Haaltert en één in Wieze vallen binnen deze subsidieronde in de prijzen.

200.000 euro voor gezinsvriendelijke dienst

Ongeveer een jaar geleden lanceerde Vlaams minister van Mobiliteit, Sociale Economie en Gelijke Kansen Kathleen Van Brempt (sp.a) een oproep naar bedrijven om te investeren in gezinsvriendelijke diensten om de combinatie werk-gezin van de werknemers te verbeteren.

“De combinatie arbeid & gezin is vandaag vaak een bron van stress. Bijvoorbeeld tijdens de schoolvakanties hebben veel gezinnen het moeilijk om geschikte opvang te vinden. Dankzij de gezinsvriendelijke diensten kunnen ook bedrijven een creatieve oplossing bieden. Gezinnen ondersteunen is immers een gedeelde verantwoordelijkheid, overheid én bedrijven hebben een rol te spelen” zegt sp.a gemeenteraadslid en voorzitter van de commissie welzijn, sociale zaken en gezin Sam Van de Putte.

Afgelopen vrijdag stelde de minister de resultaten van het project ‘gezinsvriendelijke diensten’ uitgebreid voor. Er gaan 44 projecten van start waarbij de werknemers van 150 ondernemingen bereikt worden. Het gaat in de eerste plaats over allerlei kinderopvanginitiatieven en strijkateliers.



“Ook Aalst viel vrijdag in de prijzen. Zo haalt onze Stad maar liefst 200.000 euro binnen voor de opstart van een crèche op de campus van het ASZ voor 36 kindjes van 0 tot 3 jaar. De crèche richt zich hoofdzakelijk op het personeel van de stad Aalst, het ziekenhuis, het OCMW en de klanten van het OCMW” legt Van de Putte uit.

“Daarnaast krijgt het ASZ ook subsidies voor de opstart van een strijkdienst. Het sociaal economie bedrijf vzw De Strijkerij zorgt in de toekomst voor een strijkdienst voor het personeel van de drie campussen van het ASZ” gaat Sam verder.

Niet alleen het lokaal openbaar bestuur maar ook enkele ondernemingen uit Aalst dienden een project in en werden geselecteerd voor subsidies. Zo zal de Strijkerij ook strijken voor Voka Kamer van Koophandel Dendermonde, Voka Kamer van Koophandel Aalst, Cobra Technology, GJ & Partners, Gates Europe NV en Gates Power Transmission Europe BVBA. Ook bij Garage Thoen neemt een strijkster de strijk van de werknemers voor haar rekening.

Subsidie voor stadsvernieuwing

Deze week keurde de Vlaamse Regering de subsidiëring voor het stadsvernieuwingsproject rond de Stationsomgeving van Aalst goed voor een bedrag van 3 miljoen euro.

De Vlaamse overheid wil steden financiële ondersteuning bieden bij de realisatie van stadsvernieuwingsprojecten. Op die manier ondersteunt de Vlaamse Regering de inspanningen van de stadsbesturen om de kwaliteit van de stedelijke leefomgeving te verbeteren. Tegelijk is duidelijk dat investeringsbeslissingen van deze omvang ook de nodige zuurstof geven aan de bouwsector.



De algemene doelstelling voor de Aalsterse Denderomgeving is de realisatie van een ‘waterfront’ waarbij de Dender opnieuw een volwaardig onderdeel wordt van het stedelijke leven. Voor de stationsomgeving is de algemene doelstelling de realisatie van een goed functionerende verbinding met de stad door middel van hoogwaardige dienstverlening voor alle gebruikers. De stationsomgeving wordt functioneel opgeladen met diverse stedelijke activiteiten. Het waardevol architecturaal, industrieel en stedenbouwkundige patrimonium moet door de uitvoering van deze plannen een duurzame toekomst krijgen.

woensdag 3 december 2008

plaatsing publieke urinoirs




Animo-Aalst is blij dat de stad publieke urinoirs plaatste op het Priester Daensplein en op de Hopmarkt om het wildplassen te vermijden. “Wildplassen is namelijk een hinderlijk fenomeen en vaak het gevolg van een ontoereikend aanbod aan (publieke) sanitaire voorzieningen” zegt Sam Van de Putte, voorzitter van animo-Aalst. “Investeren in publiek sanitair verbetert dan ook de onmiddellijke leefomgeving in het stadscentrum van Aalst en daar zijn we blij om” verduidelijkt Van de Putte.

“Toch zijn we ervan overtuigd dat de strijd om wildplassen niet het enige motief mag zijn om publiek sanitair te plaatsen. Ook vrouwen en personen met een handicap vinden nauwelijks voorzieningen die voor hen geschikt en toegankelijk zijn. We vragen het stadsbestuur dan ook om zeker verdere inspanningen te doen om ook openbare toiletten voor vrouwen en mensen met een handicap te plaatsen” vult Sam aan.

maandag 1 december 2008

Wereld Aidsdag



Naar jaarlijkse gewoonte is het op 1 december “Wereld-aids-dag”.

Vandaag 1 december is het Wereldaidsdag. Op deze dag worden in de wereld tal van initiatieven ontplooid uit solidariteit met mensen die besmet zijn met het HIV-virus.

Met verscheidene evenementen en een wijdverspreide solidariteitscampagne spoort onder andere voorlichtingsorganisatie Sensoa aan tot aandacht voor de aidsproblematiek en solidariteit met mensen met HIV en aids.



In België kregen vorig jaar ongeveer 1.051 personen te horen dat ze besmet raakten met HIV, dit bleek uit onderzoek door Sensoa. Voor de tweede keer lanceerde Sensoa tevens de solidariteitscampagne ‘Sluit HIV uit, niet wie seropositief is’. Daarbij stellen zeven BV’s de vraag of het publiek hen nog even graag zou zien als ze seropositief zouden zijn.

Ook jij kan jouw solidariteit tonen door op 1 december het rode lintje op te spelden.
> Voor meer informatie over veilig vrijen surf je naar www.mannenseks.be
> Neem ook eens een kijkje op sensoa.be