woensdag 27 februari 2008

Er is geen regering, er is geen begroting

Minister van Financiën Didier Reynders had het vorige zondag aangekondigd : er zou bezuinigd worden op de sociale uitgaven. Dat is ook gebeurd. Er worden, zonder veel visie, een paar kleine maatregelen genomen voor zo’n 250 miljoen euro, maar tegelijk wordt meer dan het dubbele afgenomen uit de ziekteverzekering, 580 miljoen euro.

Peter Vanvelthoven: “Dit is de wereld op zijn kop. De sociale zekerheid die de voorbije jaren zuinig werd beheerd, moet nu nog bijkomend inleveren, terwijl de doelstellingen in de fiscale ontvangsten en de vennootschapsbelasting telkens niet werden gehaald. Dit is ronduit asociaal.”

Alle bevoegde instanties zijn het met elkaar eens: er moet dringend iets gedaan worden aan de koopkracht van de gezinnen. Maar in plaats van koopkrachtmaatregelen te nemen, roept de regering een Adviescomité Prijzenanalyse in het leven. Die moet onderzoeken of de koopkracht van de mensen wel degelijk is afgenomen. Voor Peter Vanvelthoven is het duidelijk: de regering verschuilt zich achter weer nieuwe studies om geen echte maatregelen te moeten nemen. Aan de prijzen wordt niets gedaan, en de paar maatregelen die worden genomen om het inkomen van sommigen een beetje te verbeteren gaan pas in in juli of later.

Peter Vanvelthoven: “Heeft de regering nu nog een adviescommissie nodig met een aantal wetenschappers om te beseffen dat er een probleem is inzake koopkracht? Zijn rapporten van Test Aankoop, de Vlerick school, de Nationale Bank en de inflatiecijfers niet voldoende? Blijkbaar weet alleen de regering nog niet dat het leven duurder wordt. Het is tijd om iets te ondernemen; de tijd van studeren is nu echt wel voorbij.”

In plaats van iets te doen aan de fors gestegen levensduurte, vermindert de regering zelfs de koopkracht van de mensen door de dienstencheques duurder te maken. Het is een rare reflex om een maatregel die haar nut heeft bewezen zoals deze, te bestraffen omdat ze succesvol is. Voor werkende gezinnen en gepensioneerden, biedt het soelaas op een betaalbare manier, het creëert duizenden jobs, en haalt heel wat jobs uit het zwart circuit.

Maar het is niet de enige belofte die de regering naar de mensen toe verbreekt. Ook voor de vergrijzing doet deze nieuwe regeringsploeg niets. Vanvelthoven betreurt dat deze regering beslist om te stoppen met het spijzen van het Zilverfonds en zo geen reserves aanlegt voor de pensioenen. Ondanks het feit dat de CD&V destijds riep dat er moest gespaard worden voor de vergrijzing, is sparen voor de toekomstige pensioenen plots geen prioriteit meer. De volgende generaties lopen zo 4 miljard euro, dat is ongeveer 2000 euro per gepensioneerde.

Bedrijven worden daarentegen ongemoeid gelaten. De maatregelen die de regering wil nemen om de misbruiken van de notionele intrestaftrek tegen te gaan zijn volgens Vanvelthoven niet geloofwaardig. De minister van Financiën heeft zich al wel 5 keren geëngageerd om de bestaande misbruiken te bestrijden. Zonder resultaat. Erger nog, deze regering wil zelfs de achterpoortjes niet sluiten. Dit is gewoon het signaal dat de misbruiken kunnen verder gaan. Anderzijds geeft minister Reynders toe dat er wel degelijk misbruiken bestaan want hij heeft 200 miljoen euro ingeschreven voor het bestrijden van de misbruiken. “Als er zogezegd geen misbruiken bestaan, kan je geen geld inschrijven om ze te bestrijden,” aldus Vanvelthoven.

Maar ook Electrabel mag op zijn beide oren slapen. De monopolist moet “eventueel” een éénmalig bijdrage van 250 miljoen euro betalen; maar voor alle duidelijkheid: ook dat is nog niet verworven. “Dit stoot nog het meest tegen de borst als je weet dat Electrabel de hoofdoorzaak is van de dalende koopkracht in 2008”, zegt Peter Vanvelthoven. Electrabel verhoogde de energiefactuur met maar liefst 300 euro per gezin en in ruil vraagt deze regering geen enkele inspanning.

Ondertussen paait men de mensen met een paar tientallen euros voor sommigen. Maar het is allebehalve zeker of de mensen dat beetje geld wel gaan krijgen. Dit verhaal wordt helemaal schrijnend nu bekend is geraakt dat Suez, het moederbedrijf van Electrabel, in 2007 een nettowinst van 3,92 miljard euro haalde. Een winststijging van 8,6 % terwijl de gezinnen hun energiefactuur zien stijgen met 300 euro.

Peter Vanvelthoven: “De teller van de gebroken beloftes van deze regering loopt verder op. Geen serieuze prijs- en koopkrachtmaatregelen, geen reserves voor de toekomstige pensioenen;, maar toch extra geld voor de bedrijven die verder geen inspanning worden gevraagd. Wat de mensen alvast weten is dat ze 300 euro meer per jaar aan Electrabel zullen betalen, en heel misschien van de regering die daar niets wil aan doen een paar tientallen euro’s zullen terugkrijgen. Om dat uit te leggen aan de mensen gaat deze regering wel een heel goeie PR-campagne nodig hebben….”.

Geen opmerkingen: