zondag 24 februari 2008

Doodmeppen die Mosquito!

De Mosquito is het nieuwste snufje dat grote mensen bedacht hebben om kinderen en jongeren weg te jagen van publieke plaatsen. Ze hoeven er nu zelfs geen woorden meer aan vuil te maken. Het apparaatje maakt een irritant zoemend geluid (“als krekels, maar dan nog veel vervelender”) dat alleen jongeren onder de 25 kunnen waarnemen en hen tot wanhoop drijft. In onze buurlanden gaat het als zoete broodjes over de toonbank. Wanhopige burgemeesters die al jaren met de handen in het haar zitten omdat ze het langharig werkschuw tuig dat rondhangt op speelpleintjes en bankjes in plantsoentjes maar niet weggejaagd krijgen, halen opgelucht adem!

Alsof jongeren nog niet voldoende om de oren geslagen worden met verbodsmaatregelen en het verwijt dat hun normen en waarden aan het vervagen zijn, krijgen ze nu straks nog eens een irritant pijnlijke toon tegen de trommelvliezen gejaagd!

De Vlaamse Jeugdraad wil duidelijk stellen dat ze er alles aan zal doen om de komst van de Mosquito naar Vlaanderen te verhinderen. Ze staan daarin niet alleen, ook het Kinderrechtencommissariaat en talrijke politici willen mee zorgen voor de insecticide tegen dit onding.

Kinderen en jongeren maken volwaardig deel uit van de samenleving en hebben recht op hun stuk van de publieke ruimte. Onze ouders en grootouders doen nog steeds nostalgisch over de goeie ouwe tijd toen zij op straat speelden. Rondhangen heeft een negatieve bijklank maar is een fijne en sociale manier om je vrije tijd te besteden als je jong bent. Jongeren doen het niet omdat ze niets anders te doen hebben, maar omdat ze het doodgewoon leuk vinden. Dan zitten we eens niet asociaal achter de pc, is het weer niet goed!

Een groepje rumoerige tieners kan wel eens voor overlast zorgen. Maar hen (en alle andere jongeren samen met deze kleine groep) zonder woorden letterlijk wegjagen lijkt ons geen oplossing. Waarom doen beleidsmakers, buurtbewoners, winkeluitbaters, … niet een keer de moeite om zelf rond te hangen en te praten met de jongeren? Dat zet zoveel meer zoden aan de dijk dan een technisch snufje dat uit een totalitair regime lijkt weggelopen.

Het absurde Mosquitoconcept kan je aan het fantaseren zetten! Misschien is er ook wel een toonhoogte waarmee we Sabaminspecteurs ver van onze fuiven kunnen houden? Of die de studiemeesters weghoudt van het rookhoekje? Of nog straffer, eentje die alle dertigplussers verjaagt van de dansvloer?

Laat de lente van 2008 tolerant zijn voor alle beestjes, jong en oud!

Geen opmerkingen: