maandag 25 februari 2008

Constructief maar kritisch over communautair akkoord

Het eerste communautair akkoord van de raad van de wijzen is voor sp.a aanvaardbaar. “Het is een minimaal akkoord, maar er zitten een aantal elementen in die goed zijn voor de mensen. Zo laat het akkoord ons toe om op Vlaams niveau een beter, samenhangender beleid te voeren inzake verkeersveiligheid en sociale economie. En de regionalisering van de huurwet geeft Vlaanderen meer mogelijkheden om mensen aan een betaalbare woning te helpen”, stelt Caroline Gennez. De sp.a-voorzitter is tenslotte ook positief over de extra middelen voor de mobiliteit in en rond Brussel.

Vlaams minister van Mobiliteit Kathleen Van Brempt is tevreden over de vooruitgang inzake verkeersveiligheid. “Het Vlaams Gewest zal voortaan ook de snelheidsbeperkingen op secundaire wegen bepalen, en het Gewest wordt ook verantwoordelijk voor de naleving ervan. We hebben alle instrumenten in handen voor een betere verkeersveiligheid”, zegt ze.

Toch blijft sp.a kritisch. Zo is er geen akkoord om de verkiezingen te laten samenvallen, en is er ook nog geen beslissing over de geluidsnormen. Deze dossiers moeten ook opgelost geraken, vindt sp.a. Het is ook nog niet duidelijk wat we mogen verwachten van de tweede fase van de communautaire onderhandelingen. Caroline Gennez: “Ons standpunt is alvast onveranderd: we steunen wat goed is voor de mensen. En we raken niet aan de solidariteit tussen de mensen of aan de federale sociale zekerheid.”

“Nu dat deze klip genomen is, wordt het tijd dat de federale regering gaat regeren. Zo is er nog niets gebeurd rond de stijgende levensduurte en de dalende koopkracht”, besluit Gennez.

Geen opmerkingen: