woensdag 18 maart 2009

Voor een betaalbare hospitalisatieverzekering

Test-Aankoop startte op 2 maart jongstleden een petitie voor een betaalbare hospitalisatieverzekeringen en zamelde in iets meer dan een week tijd 40.402 handtekeningen in. Intussen liet ook de Gezinsbond, S-Plus, de VFG en andere organisaties hun verontwaardiging horen over de hoogte van de premies en over de vergoedingen die de verzekeraars zo moeizaam toekennen.

In het recente verleden hebben de meeste verzekeringsmaatschappijen de premies voor hun hospitalisatieverzekering op een onwillekeurige, onverantwoorde en soms extreme manier verhoogd. De premieverhogingen voor de hospitalisatieverzekering swingen momenteel écht de pan uit. Bij Argenta zijn er verhogingen van 100 tot 300 %, bij Ethias van 30 tot 73 %. Bij AXA zag een senior zijn premie stijgen van € 430 naar € 2 300. De wetgever moet daar paal en perk aan stellen zodat mensen een hospitalisatieverzekering kunnen betalen!

De huidige wetgeving vermijdt forse en arbitraire prijsverhogingen niet. De hospitalisatieverzekering moet betaalbaar worden.

sp.a steunt daarmee de petitie van de Test-Aankoop en de actie van S-Plus en de VFG.



sp.a wil dat er werk wordt gemaakt van een betaalbare en goede hospitalisatieverzekering.

De sp.a wil:
1. geen regularisatie van de in het verleden doorgevoerde premieverhogingen
2. geen mogelijkheid voor de verzekeraars om nog tot eind juni 2009 verder willekeurig premieverhogingen door te voeren
3. een medische index gebaseerd op een korf van de daadwerkelijke evolutie van de prijzen van de goederen en diensten die representatief zijn voor wat door de ziekteverzekering wordt gedekt.
4. zolang er geen medische index is vastgelegd kunnen de premies enkel aan de index der consumptieprijzen worden aangepast
5. een aantal belangrijke leemtes wegwerken:
a. het probleem van de notie “bestaande ziekte” tijdens de eerste 2 jaar van het contract
b. de uitsluiting van bepaalde kosten
c. de meeneembaarheid van de bijpremie
d. een effectieve controle op de wet

1 opmerking:

Christophe Ramont zei

Hey, een nieuwe lay-out voor de blog! Mooi!
Veel succes met de campagne!