maandag 16 maart 2009

Buitenspeeldag nu ook in Aalst

Op initiatief van Vlaams Minister van Jeugd, Bert Anciaux, en kinderzender Nickelodeon wordt er op woensdagnamiddag 1 april voor de tweede keer een 'buitenspeeldag' georganiseerd. Op vraag van sp.a gemeenteraadslid Sam Van de Putte zal de Stad Aalst dit jaar meedoen aan dit grootse gebeuren. “De buitenspeeldag wil op één bepaald moment buiten de schoolmuren zoveel mogelijk kinderen en tieners mobiliseren om te spelen en te sporten op en in de publieke ruimte” zegt Sam. “Daarenboven biedt de buitenspeeldag een kans om het aanbod van de lokale vakantiewerking (speelpleinwerking, sportkampen, …) extra in de kijker te zetten.”

Vorig jaar onderschreven 102 gemeenten en steden, samen met duizenden kinderen, het belang van het spel voor kinderen en jongeren. Met de organisatie van de buitenspeeldag willen de steden en gemeenten een opvallend statement maken over het grote belang van het spelen en sporten op het publieke domein. Vorig jaar kon de Stad Aalst om praktische redenen niet deelnemen. De grote roefeldag viel toen slechts 4 dagen voor de buitenspeeldag. Dit jaar is Aalst wél van de partij.

“De buitenspeeldag is niet alleen een sensibiliserende oproep gericht naar kinderen, maar ook naar hun ouders, begeleiders en alle lokale instanties in Vlaanderen. Beweging, sport en spel zijn voor kinderen heel belangrijk. Toch is een gezond evenwicht tussen voldoende bewegen en bijvoorbeeld televisie kijken, in de praktijk soms een moeilijke zaak. Kinderen moeten al eens extra aangemoedigd worden om hun televisie of computer uit te zetten en naar buiten te trekken waar ruimte is om te spelen en te sporten. Maar kinderen en jongeren moeten ook als volwaardige gebruikers en mede-eigenaars van de publieke ruimte beschouwd worden” vindt Van de Putte.

Praktisch
Op woensdag 1 april 2009 organiseert de dienst Jeugd “een buitenspeeldag”. Op deze dag kan iedereen tussen 6- en 12 jaar deelnemen aan een fietsparcours met verschillende leuke opdrachten en activiteiten. Tijdens het parcours kan je deelnemen aan gratis aangeboden initiaties “circustechnieken, ropeskipping en skating”.

Indien je graag wil deelnemen, verwachten wij jou - na inschrijving - tussen 13.30 uur en 14.00 uur aan de ingang van het stadspark, Erembodegemstraat, ter hoogte van de speeltuin. Wij vertrekken om 14.00 uur stipt, op een avontuurlijke tocht, naar de verschillende speelpleintjes. We sluiten af rond 17.30 uur. Als afsluiter kan je dan lekker smullen van een pannenkoek en genieten van een drankje. Deelname is gratis, breng wel zelf je fiets mee!

Programma:
1. Stadspark : 14 uur start
2. Koningin Astridpark : initiatie circustechnieken
3. parktuin Schelfhout : initiatie ropeskipping
4. Osbroekpark : initiatie skating – einde 17.30 uur.

Geen opmerkingen: