woensdag 18 maart 2009

Voor een betaalbare hospitalisatieverzekering

Test-Aankoop startte op 2 maart jongstleden een petitie voor een betaalbare hospitalisatieverzekeringen en zamelde in iets meer dan een week tijd 40.402 handtekeningen in. Intussen liet ook de Gezinsbond, S-Plus, de VFG en andere organisaties hun verontwaardiging horen over de hoogte van de premies en over de vergoedingen die de verzekeraars zo moeizaam toekennen.

In het recente verleden hebben de meeste verzekeringsmaatschappijen de premies voor hun hospitalisatieverzekering op een onwillekeurige, onverantwoorde en soms extreme manier verhoogd. De premieverhogingen voor de hospitalisatieverzekering swingen momenteel écht de pan uit. Bij Argenta zijn er verhogingen van 100 tot 300 %, bij Ethias van 30 tot 73 %. Bij AXA zag een senior zijn premie stijgen van € 430 naar € 2 300. De wetgever moet daar paal en perk aan stellen zodat mensen een hospitalisatieverzekering kunnen betalen!

De huidige wetgeving vermijdt forse en arbitraire prijsverhogingen niet. De hospitalisatieverzekering moet betaalbaar worden.

sp.a steunt daarmee de petitie van de Test-Aankoop en de actie van S-Plus en de VFG.



sp.a wil dat er werk wordt gemaakt van een betaalbare en goede hospitalisatieverzekering.

De sp.a wil:
1. geen regularisatie van de in het verleden doorgevoerde premieverhogingen
2. geen mogelijkheid voor de verzekeraars om nog tot eind juni 2009 verder willekeurig premieverhogingen door te voeren
3. een medische index gebaseerd op een korf van de daadwerkelijke evolutie van de prijzen van de goederen en diensten die representatief zijn voor wat door de ziekteverzekering wordt gedekt.
4. zolang er geen medische index is vastgelegd kunnen de premies enkel aan de index der consumptieprijzen worden aangepast
5. een aantal belangrijke leemtes wegwerken:
a. het probleem van de notie “bestaande ziekte” tijdens de eerste 2 jaar van het contract
b. de uitsluiting van bepaalde kosten
c. de meeneembaarheid van de bijpremie
d. een effectieve controle op de wet

maandag 16 maart 2009

Buitenspeeldag nu ook in Aalst

Op initiatief van Vlaams Minister van Jeugd, Bert Anciaux, en kinderzender Nickelodeon wordt er op woensdagnamiddag 1 april voor de tweede keer een 'buitenspeeldag' georganiseerd. Op vraag van sp.a gemeenteraadslid Sam Van de Putte zal de Stad Aalst dit jaar meedoen aan dit grootse gebeuren. “De buitenspeeldag wil op één bepaald moment buiten de schoolmuren zoveel mogelijk kinderen en tieners mobiliseren om te spelen en te sporten op en in de publieke ruimte” zegt Sam. “Daarenboven biedt de buitenspeeldag een kans om het aanbod van de lokale vakantiewerking (speelpleinwerking, sportkampen, …) extra in de kijker te zetten.”

Vorig jaar onderschreven 102 gemeenten en steden, samen met duizenden kinderen, het belang van het spel voor kinderen en jongeren. Met de organisatie van de buitenspeeldag willen de steden en gemeenten een opvallend statement maken over het grote belang van het spelen en sporten op het publieke domein. Vorig jaar kon de Stad Aalst om praktische redenen niet deelnemen. De grote roefeldag viel toen slechts 4 dagen voor de buitenspeeldag. Dit jaar is Aalst wél van de partij.

“De buitenspeeldag is niet alleen een sensibiliserende oproep gericht naar kinderen, maar ook naar hun ouders, begeleiders en alle lokale instanties in Vlaanderen. Beweging, sport en spel zijn voor kinderen heel belangrijk. Toch is een gezond evenwicht tussen voldoende bewegen en bijvoorbeeld televisie kijken, in de praktijk soms een moeilijke zaak. Kinderen moeten al eens extra aangemoedigd worden om hun televisie of computer uit te zetten en naar buiten te trekken waar ruimte is om te spelen en te sporten. Maar kinderen en jongeren moeten ook als volwaardige gebruikers en mede-eigenaars van de publieke ruimte beschouwd worden” vindt Van de Putte.

Praktisch
Op woensdag 1 april 2009 organiseert de dienst Jeugd “een buitenspeeldag”. Op deze dag kan iedereen tussen 6- en 12 jaar deelnemen aan een fietsparcours met verschillende leuke opdrachten en activiteiten. Tijdens het parcours kan je deelnemen aan gratis aangeboden initiaties “circustechnieken, ropeskipping en skating”.

Indien je graag wil deelnemen, verwachten wij jou - na inschrijving - tussen 13.30 uur en 14.00 uur aan de ingang van het stadspark, Erembodegemstraat, ter hoogte van de speeltuin. Wij vertrekken om 14.00 uur stipt, op een avontuurlijke tocht, naar de verschillende speelpleintjes. We sluiten af rond 17.30 uur. Als afsluiter kan je dan lekker smullen van een pannenkoek en genieten van een drankje. Deelname is gratis, breng wel zelf je fiets mee!

Programma:
1. Stadspark : 14 uur start
2. Koningin Astridpark : initiatie circustechnieken
3. parktuin Schelfhout : initiatie ropeskipping
4. Osbroekpark : initiatie skating – einde 17.30 uur.

zondag 15 maart 2009

10 ultieme vragen

Bron: Het Nieuwsblad 14/03/09

Sam Van de Putte is afkomstig uit Gijzegem bij Aalst. Hij komt uit een kroostrijk gezin waar gelijkwaardigheid zeer belangrijk is. Sam studeerde Nationale Politiek aan de UGent. Ondertussen is Sam voorzitter van Animo-Aalst, de jong-socialisten en vertegenwoordigt hij de Aalstenaars in de gemeenteraad. Daarenboven is hij ook ondervoorzitter van sp.a Oost-Vlaanderen en zetelt hij wekelijks in het nationale partijbureau.

Veel tijd voor een hobby heeft hij niet meer. Toch is Sam gemakkelijk te vinden voor een leuke babbel of een avondje uit.

Geloof je in een leven na de dood?

Ik weet het niet en denk ook niet dat ik het ooit zal weten. Komen we terug als een herboren mens of als iets anders? Met dezelfde of andere karaktertrekken? Eigenlijk denk ik er niet teveel over na. Sinds de dood van mijn vader weet ik vooral dat we meer moeten genieten van het leven en elkaar.

Welke eigenschap van je ouders herken je bij jezelf?

Het doorzettingsvermogen van de mama en de soms wat koppigheid van de papa. Waarschijnlijk heb ik ook het makkelijk in contact treden met mensen van mijn mama meegekregen. En net zoals mijn papa spreek ik ook amper over persoonlijke gevoelens. Sommige dingen krop ik misschien teveel op.

Welk jaar was het beste jaar uit je leven?

Hopelijk moet het beste jaar nog komen. Memorabele momenten waren wel een ontmoeting met Nelson Mandela en het samen met Prinses Matilde aanwezig zijn op een VN-top rond kinderrechten. Ook een trektocht met vrienden in Corsica zal me altijd bijblijven.

Wat is het meeste gewaagde dat je ooit in je leven hebt gedaan?

Me verkiesbaar gesteld bij de verkiezingen van 2004, 2006 en 2007. Jezelf in handen geven van de kiezer is écht wel gewaagd.

Wat is het eerste plaatje/cd dat je ooit kocht?

Eerlijk gezegd weet ik het niet meer. Maar het laatste was eentje van Air Traffic en Tracy Chapman.

Van wie kreeg je je eerste kus?

De eerste kus moet van mijn mama geweest zijn. Maar ik veronderstel dat jullie een andere kus bedoelen.

Had je een bijnaam op de middelbare school?

In de eerste jaren van de humaniora noemden jaargenoten me wel eens 'lilliputter', omdat ik een van de kleinste was. Jaren laterna heb ik ze één voor één voorbijgestoken, zo was ik zeker niet langer de kleinste.

Wanneer heb je voor het laatst gehuild?

Recent nog. Meer dan eens zelf. De ongeneesbare ziekte en de uiteindelijke dood van mijn papa raakte me tot in het diepste van m’n ziel. Ook op carnavalsdinsdag beleefde ik even een emo-moment. Samen met Prins Klaus en zijn dochter in de eerste pompier de grote markt oprijden, dat gaf me echt wel een kick.

Heb je ooit iets gestolen?

Hmm, even nadenken. Dat moet in de jeugdbeweging geweest zijn. Tijdens een spel op kamp wel. We kregen toen de opdracht om van drie mensen, waaronder de bondsleider en de proost, een onderbroek weg te graaien en deze in de plaats van de vlaggen op te hangen. Wat keken die raar op toen ze na de siësta wakker werden!

Wat is het mooiste plekje van de stad?

Het mooiste plekje vind ik nog steeds de Grote Markt. Zeker wanneer de zon schijnt en vele Aalstenaars zich op de terrassen nestellen. Puur genot voor mij om bij een fris drankje de vele mensen langs de historische gebouwen te zien wandelen.

donderdag 12 maart 2009

Voor een duidelijke keuze

Zoals je ongetwijfeld al in de media vernam schiet de verkiezingscampagne uit de startblokken. Op 7 juni bepalen we wie het in Vlaanderen de volgende vijf jaar voor het zeggen heeft. Maar we gaan niet alleen stemmen, we gaan deze keer vooral kiezen. Want, dagelijks gaan er jobs verloren en dat maakt de komende verkiezingen de belangrijkste in vele jaren. De volgende Vlaamse regering zal een regering zijn mét of zonder socialisten.

Een keuze voor sp.a is een duidelijke keuze voor een eerlijke samenleving. Een keuze bestaande uit vier pijlers:

1. Wij willen betrouwbare banken die zuurstof en zekerheid bieden aan bedrijven, werknemers en gezinnen.

2. We willen de economie niet ondergaan maar zelf vorm geven. Wij willen slimme investeringen in een energiezuinige economie met zinvolle jobs en duurzame koopkracht. Daarom willen we die nieuwe Opel Ampera in Antwerpen. We willen dat onze arbeiders werken aan de mobiliteit van de toekomst, niet aan de auto van het verleden.

3. Wij willen blijven investeren in een sterk onderwijs dat voortdurend schoolt en herschoolt. We zeggen neen tegen generatiearmoede die al achterstand creëert bij pasgeboren baby’s. We willen niet dat kinderen met ongelijke kansen aan de eerste schooldag beginnen. Daarom ijveren wij voor een basisrecht op kinderopvang voor iedereen.

4. Tenslotte willen we stevige solidariteit. Zoals onze gratis verzekering gewaarborgd wonen. Wij willen niet dat mensen die hun job verliezen twee keer gestraft worden: eerst door hun jobverlies of hun ziekte en dan nog eens door het verlies van hun woning omdat ze hun lening niet meer kunnen afbetalen. En als het van ons afhangt, zal in de toekomst, geen enkele bejaarde, na een leven van hard werken, een rusthuisfactuur betalen die hoger is dan zijn pensioen.

Zelf sta ik in Oost-Vlaanderen als vierde opvolger op de lijst. Een totaal nieuwe ervaring. Bij de verkiezingen van 2004 en 2007 stond ik namelijk op de 11e effectieve plaats. Campagne voeren lukt echter niet alleen. Daarom vraag ik of jij me wil steunen. Uiteraard verdienen ook de andere kandidaten op de lijst jouw steun. Samen staan we sterk.

Wil je een raamaffiche voorhangen, een tuinbord laten plaatsen, mee op campagne gaan? Stuur dan eenvoudig een mail naar sam.vandeputte[at]aalst.be

Alvast nen dikke merci

Sam


EFFECTIEVEN

1. Freya Van den Bossche 2. Kurt De Loor
3. Fatma Pehlivan 4. Ann Van de Steen
5. Wouter Van Bellingen 6. Mike Nachtegael
7. Pol Kerckhove 8. Greet De Troyer
9. Bruno Matthys 10. Issam Benali
11. Dominique Buysse 12. Trudy Ernste
13. Freija Dhondt 14. Marjon Thienpondt
15. Johan Van Hove 16. Yves De Smet
17. Christophe Creve 18. Patricia De Meyer
19. Jeroen Van Goethem 20. Joke Renneboog
21. Tina Van Havere 22. Anja Van Robaeys
23. Hedwin De Clercq 24. Rudy Van Cronenburg
25. Annelies Storms 26. Bruno Tuybens
27. Daniël Termont

OPVOLGERS


1. Bart Van Malderen 2. Karin Temmerman
3. Jan Roegiers 4. Sam Van de Putte
5. Bert Bauwelinck 6. Liesbet Van Eeckhaut
7. Rachid Zaima 8. Katie Coppens
9. Latifah Benlamchich 10. Sigyn Van De Velde
11. Nancy Vercammen 12. Maarten Blondeel
13. Alice De Wilde 14. Bertrand Vrijens
15. Nadine De Schutter 16. Dirk Van der Maelen

maandag 2 maart 2009

Oprichting website kinderopvang

De Aalsterse gemeenteraad keurde een samenwerkingsovereenkomst goed tussen de stad Aalst, RESOC (Streekoverleg Zuid-Oost-Vlaanderen) en de gemeenten Denderleeuw, Lede, Erpe-Mere en Haaltert om samen een website rond kinderopvang te maken.

Deze website moet gezinnen vooral beter informeren over het volledige opvangaanbod in de regio. Ouders hebben namelijk niet alleen vragen rond occasionele en/of flexibele opvang maar ook over het reguliere aanbod over de gemeentegrenzen heen.

“Iemand uit Lede die in Aalst werkt kent momenteel enkel de opvangmogelijkheden in de eigen gemeente terwijl ouders misschien liever een opvangplaats dicht bij het werk vinden” zegt sp.a gemeenteraadslid Sam Van de Putte. “Om het volledige aanbod in de regio in kaart te brengen is er dus duidelijk een samenwerking tussen de gemeenten Aalst, Lede, Denderleeuw, Erpe-Mere en Haaltert nodig” legt Sam uit.

De betrokken gemeenten zagen al snel het nut bij de ontwikkeling en realisatie van een gezamenlijke website kinderopvang. “Hierdoor wordt de burger volledig, gemeenteoverschrijdend en efficiënt geïnformeerd. Personen die niet over internet beschikken kunnen uiteraard nog altijd telefonisch of persoonlijk terecht bij het aanspreekpunt kinderopvang” aldus Van de Putte.

In een eerste fase zullen enkel de kinderopvangvoorzieningen uit de betrokken gemeenten op de website verschijnen. “Maar op termijn kunnen ook vrijetijdsbestedingen die als een vorm van opvang kunnen worden beschouwd op de website geraadpleegd worden. Het gaat dan om speelpleinwerking, grabbelpas, sportkampen, babysitdiensten, …” verduidelijkt Sam.

De verantwoordelijkheid om het volledige aanbod kenbaar te maken wordt gedeeld met de opvangvoorzieningen: zij zijn immers verantwoordelijk om hun vrije plaatsen up te daten op hun persoonlijke infofiche op de website.

Raadsleden met een afwijking

Carnaval is het moment bij uitstek om eens goed de draak te steken met de plaatselijke en (inter)nationale politiek. Het is wel opletten geblazen, want sommige politici zijn zelf lid van een carnavalsvereniging. Vandaar een lijstje van gemeenteraadsleden die vakkundig in het carnavalsmilieu zijn geïnfiltreerd: de politieke carnavalisten.

Sam Van de Putte (SP.A) is al twee jaar lid van Krejeis en maakte vier jaar geleden zijn debuut in de stoet met De Loge. Zij hadden toen een Aalsterse versie uitgewerkt van La Cage aux Folles.



Het Nieuwsblad 17 februari 2009
2009 Corelio