dinsdag 27 mei 2008

Meldpunten discriminatie

Op 5 mei ging het eerste meldpunt discriminatie in Antwerpen van start. Zowel individuen, bedrijven, social profit organisaties als lokale overheden kunnen er terecht voor advies over en bemiddeling in geval van discriminatie.

De Vlaamse Overheid stelt dat tegen 2009 elke centrumstad zo’n meldpunt discriminatie moet hebben. Dit jaar is er al een proeffase in acht steden: naast Antwerpen ook in Gent, Genk, Mechelen, Oostende, Sint-Niklaas, Turnhout en Leuven. Tijdens de proeffase wordt bekeken hoe een meldpunt 'racisme' zich best omvormt tot een meldpunt 'discriminatie', hoe je een gloednieuw meldpunt uit de grond stampt en hoe een uniform draaiboek voor klachtenbehandeling er het beste uitziet. Onze stad zit niet bij de proefprojecten maar we weten wel dat ook onze stad tegen 2009 zo’n meldpunt moet uitbouwen.

De meldpunten moeten vooral preventief aan de slag gaan. Een meldpunt kan bijvoorbeeld advies geven aan de horecasector die wil weten hoe ze ervoor kan zorgen dat ze op geen enkel vlak nog discrimineert. Daarnaast moeten de meldpunten ook inzetten op bemiddeling tussen slachtoffer en vermeende dader, om zo samen tot een constructieve oplossing komen.

Ik ben ervan overtuigd dat Aalst een stad is die geen discriminatie verdraagt en die staat voor respect en gelijke rechten voor iedereen. Met de oprichting van een meldpunt discriminatie zullen we voorzien in een aanspreekpunt voor iedereen die vragen heeft over discriminatie, of het nu gaat om afkomst, geslacht, geaardheid, leeftijd of handicap.

zaterdag 24 mei 2008

Dag van het Park met ministerieel bezoek

De Vlaamse overheid, met name het Agentschap voor Natuur en Bos, roept zondag 25 mei 2008 uit tot de Dag van het Park. Het centrale thema dit jaar is “BOMENSEN”. Alles staat in het teken van de relatie tussen bomen en mensen. Achter iedere boom schuilt immers een verhaal met mensen en omgekeerd. Op deze dag stelt de stad Aalst de vernieuwde parktuin Schelfhout in de kijker. Aalst is dit jaar gaststad voor het officiële gebeuren op Vlaams niveau.

Onbekend, niet onbemind
Wie kent parktuin Schelfhout? Veel stadsgenoten weten niet dat dit verdoken stukje groen zich tussen de Zonnestraat en de Sint-Kamielstraat bevindt. Een grondige herinrichting moet er voor zorgen dat de parktuin meer publiek aantrekt en ruimte biedt voor jong en oud. De 1 hectare grote historische parktuin ligt tussen het Watertorenplein en het historisch centrum. Het domein dankt zijn naam aan notaris Cheri Schelfhout, die de tuin tussen 1850 en 1870 in Engelse landschapsstijl liet aanleggen. Door de ommuring heeft de tuin, hoewel strategisch gelegen, nooit echt deel uitgemaakt van deze wijk. Nochtans is er hier een nijpend tekort aan openbaar groen. De tuin is nu eigendom van vzw De Toekomst en het Centrum voor Leerlingenbegeleiding (CLB). Het beheer gebeurt door de stad.

Groene ruimte voor iedereen
Door subsidies van de Vlaamse overheid, enerzijds van het agentschap voor Natuur en Bos in het kader van de projectoproep "Voorbeeldstellende projecten in het Harmonisch Park- en Groenbeheer” en anderzijd het project “Thuis in de stad”, slaagde de stad erin om voldoende financiële middelen voor de herinrichting van de parktuin te vergaren. Tot voor de herinrichting was de tuin slechts beperkt toegankelijk. Vanaf nu kan de buurt eindelijk genieten van een ruime openstelling van deze groene long en dit dankzij de goodwill van de eigenaars. Het project “Parktuin Schelfhout” maakt deel uit van een ruimer actieplan van de stad om de ganse Watertorenwijk te optimaliseren. De heraanleg van het openbaar domein rond de watertoren maakt deel uit van de stadsvernieuwingsacties.

Sport en ontspanning

Het domein omvat een park, een sportveld en een parking. Het sportveld zal dienst doen als multifunctioneel plein. Parkeren is hierop verboden. De parking wordt helemaal heraangelegd en op het speelveld staan basket- en minivoetbaldoelen. Hagen, siergroen en een lange parkbank omzomen het plein. De kleintjes kunnen ravotten in een ruime zandbak met enkele speeltuigen en voor de ouderen zijn er twee petanquepleinen. Ook aan de hondenliefhebbers is gedacht. Op een volledig afgesloten hondenloopweide kunnen ze huisdier in alle veiligheid onbelemmerd laten loslopen. Hondenpoep moet wel door het baasje van de weide verwijderd worden. Een voorafgaand bezoekje aan het hondentoilet wordt aangeraden.

Park in ere hersteld

Om het park zichtbaar te maken vanop de straat, werd de muur in de Sint-Kamielstraat verlaagd tot 1,20 meter (zie foto) en wordt ook de hoge afrastering met prikkeldraad in de Zonnestraat verlaagd. Een pad in betonklinkers zorgt ervoor dat het park goed toegankelijk is, zowel voor wandelaars als rolstoelgebruikers. De vroegere gedempte vijver is in ere hersteld en de boomgaard werd vernieuwd. Het onderhoud van dit prachtige park is gegarandeerd en in handen van de dienst Uitvoering sectie Groen van de stad. Van 1 april tot en met 31 augustus is het park toegankelijk vanaf 7 uur, van 1 september tot en met 31 maart vanaf 8 uur. De poorten gaan toe uiterlijk om 21 uur of eerder, bij het intreden van de duisternis.

Programma

Op 25 mei 2008 wordt de tuin plechtig heropend, naar aanleiding van de Dag van het Park. Iedereen is welkom. Het programma ziet er als volgt uit:

11 uur: officiële opening door de ministeriële delegatie en voorstelling van de nieuwe infofolder, met muzikale omlijsting en een drankje aangeboden door de stad;
11 uur, 14 uur, 15 uur en 16 uur: door natuurgidsen begeleide wandelingen;
14 uur tot 16.30 uur: initiatie basket, boomschattentocht en natuurvriendelijke spelen
15 uur: sprookjes voor de allerkleinsten
15.30 uur: initiatie volksdans, gevolgd door een “bal in de straat”.
14 uur tot 18 uur: tal van randactiviteiten: grime en mime voor de kinderen; klimmende boomverzorgers; infostandjes van de compostmeesters, Natuurpunt; workshop vlechttechnieken enz.
14 uur tot 17 uur: demonstraties hondenafrichting door verschillende lokale verenigingen en de politie.
14 uur en 15.30 uur: zitdans en een petanquewedstrijd voorzien.
17.30 uur: prijsuitreiking teken- en fotowedstrijd in het kader van de Dag van het Park.
Om 18 uur wordt de Dag van het Park officieel afgesloten.

dinsdag 20 mei 2008

Uit de oude doos: Sam en Lisa video - 24-10-2002 (Kanaal3)

Stadhuis in de steigers


Het stadhuis van Aalst krijgt momenteel een opknapbeurt. De reden daarvoor was voor bezoekers wel duidelijk: de afgeschuurde en afbladderende gevels moesten dringend aangepakt worden. Ook de gevel aan de Zwarte Zustersstraat wordt verfraaid.

De geplande restauratie kwam in een stroomversnelling terecht toen onze stad van de Vlaamse Overheid een premie ontving van 238 637,- EUR. Het bouwdossier legde een lange weg van 6 jaar af, maar op 1 februari van dit jaar werd het verlossende aanvangsbevel gegeven. Wat de binnenkoer van het stadhuis betreft, zullen de grootste werken aan de daken en kroonlijsten nog voor het bouwverlof klaar zijn. Na het bouwverlof volgt de nieuwe dakbedekking en de restauratie van de gevels.

Gevel Zwarte Zustersstraat
Gelijktijdig krijgt ook de voorgevel van ‘Huis de Kegel’ een likje verf. Dit gedeelte van het stadhuis ligt aan de Zwarte Zustersstraat. Voor dit dossier werd een onderhoudspremie voor een beschermd monument aangevraagd bij het ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, cel Monumenten en Landschappen in juli 2006. Voor deze werken kreeg de stad vorig jaar ook een onderhoudspremie toegekend van de Vlaamse regering. Die bedroeg 14 520,- EUR

Deze werken vingen aan op 1 april en zullen 40 werkdagen in beslag nemen. De bepleisterde en wit geschilderde gevel bevond zich in zeer slecht staat. Over de gehele oppervlakte was de verflaag afgebladderd en gebarsten, de verweerde bezetting was op vele plaatsen door de afbladderende verflaag los getrokken.

De werken omvatten:
- reinigen van de gevel en buitenschrijnwerken;
- herstellingen aan het pleisterwerk;
- herstellingen aan de kroonlijst;
- het schilderen van de gevel en de schrijnwerken (ramen, deur en kroonlijst)

Opnieuw in groen jasje
Op de bestaande afwerkingslagen werd op vraag van de cel Onroerend Erfgoed van de Vlaamse Overheid, een kleuronderzoek en een onderzoek van de oude afwerklagen uitgevoerd. Hierbij werd een groene kalklaag als afwerkingslaag teruggevonden. Daarom werd er voor gekozen om deze gevel terug in een originele kleur te zetten.

bron: www.aalst.be

vrijdag 16 mei 2008

The first gay

Opendeur lokale politie Aalst

Deze namiddag startte de opendeurdag van de lokale politie. Morgen zet het Aalsterse politiekorps haar deuren open voor het ruime publiek. In en rond het politiehuis aan de Beekveldstraat 29 wordt het een drukte van jewelste, met meer dan 20 stands en activiteiten voor jong en oud.

Alles draait rond de lokale politieacties, met als thema “Wij-Wijk-Wereld”. Motorrijders kunnen al vanaf 8 uur de weg op voor een speciaal voor deze gelegenheid uitgestippelde motorrit, met als centraal thema ‘molens’. Vanaf 10 uur starten geleide rondleidingen en demonstraties in en rond het gebouw en zijn er heel wat informatiestanden te bezoeken.

Overkop
De dag wil de bezoeker een inkijk geven in de dagelijkse werking van de politie. Via geleide wandelingen komt men langs de verschillende diensten, de cellen, de schietstand, … Daarnaast wordt ook gezorgd voor actie, met de demonstraties van de hondenbrigade, de motorbrigade en de fietsbrigade. In de tuimelwagen kun je in alle veiligheid ervaren wat het betekent om met de wagen overkop te gaan.


Werken bij de Lokale Politie

Mensen die dromen van een loopbaan bij de politie, kunnen op 17 mei ook langslopen bij de informatiebus van Jobpol. Wie met de fiets komt, kan die dag ook zijn of haar fiets laten graveren (vergeet je SIS-kaart of identiteitskaart niet).

Deze opendeurdag is een unieke manier om kennis te maken met de verschillende aspecten van de politie.











Denk maar aan de recherche, de Preventiedienst, geweldbeheersing, de Sociale Dienst, de Wijkdienst, de dienst Leefmilieu, de dienst Wapenregistratie, het wagenpark, de meldkamer, de administratieve en logistieke diensten, … kortom, te veel om op te noemen.

KaHo Sint Lieven
Voor het uitwerken van de communicatie van deze opendeurdag werd samengewerkt met studenten Bedrijfsmanagement-Marketing van de Katholieke Hogeschool Sint-Lieven. Studenten van de opleiding Office Management van de Katholieke Hogeschool Sint-Lieven schreven een draaiboek voor dit evenement en zorgen op 17 mei mee voor de ontvangst van de bezoekers.

Aarzel niet en breng gerust het hele gezin mee op 17 mei. Ook voor de kinderen zijn er leuke activiteiten en animaties zoals een springkasteel. En niemand gaat weg zonder een kleine attentie!

Wie: Lokale Politie Aalst
Wat : Opendag op 17 mei 2008
Waar: Politiehuis, Beekveldstraat 29, 9300 Aalst
Wanneer: 17 mei 2008

dinsdag 13 mei 2008

Schandalig goedkoop


‘Schandalig goedkoop!’ Onder dat motto voert fos campagne. Een aanklacht tegen de wantoestanden in de groente- en fruitexportindustrie in Zuid-Amerika.

* 0,50 euro is helaas niet de prijs van deze frisse bundel asperges, maar het officiële uurloon van de arbeiders in de Peruaanse asperge-industrie. En zelfs dat bedrag wordt zelden gerespecteerd.






María Navarro bijvoorbeeld verpakt 60 uur per week asperges voor minder dan dat wettelijke minimumloon. En María is niet alleen. In heel Zuid-Amerika realiseren de exportbonzen uit de groente- en fruitexportindustrie schandalige winsten, maar voor de arbeiders blijft het knokken om rond te komen.

Iedereen heeft recht op een leefbaar loon! Dat vinden ook María en haar vakbond CGTP. Daarom steunen we hen.

De campagne loopt van 23 april tot 21 juni.

donderdag 8 mei 2008

boekerijder.blogspot.com

Sinds enkele weken bezoekt mijn schoonbroer, aan de hand van dén boek van Bob Hendrickx, de meest originele cafeetjes in Oost- en West-Vlaanderen. Zijn avonturen kan je nalezen op de blog boekerijder.blogspot.com

woensdag 7 mei 2008

Soul in a picture


Vanavond woonde ik op uitnodiging van P&V de CD-release van Jef Neve bij in de Vooruit. Zijn nieuwe plaat "Soul in a picture" ligt deze maand in de rekken.

De pianist-componist, Jef Neve, wordt vaak de jeune premier van de Belgische jazz genoemd. Hij maakt de best verkopende jazzplaten in België en krijgt jubelrecencies in de binnen- én buitenlandse pers. Zijn succes begon in 2003 met de cd "Blue Saga" en kreeg een jaar later een vervolg met "It's Gone". In November 2006 bracht hij dan zijn derde cd Nobody is Illegal uit.

Volgens recencisten zijn de bijna perfecte balans tussen virtuositeit en diepgang, sublieme composities, hecht samenspel en een goede dosis humor tijdens de concerten zonder twijfel de sleutel van het succes van het Jef Neve Trio. De andere leden zijn bassist Piet Verbist en drummer Teun Verbruggen.

dinsdag 6 mei 2008

lancering kotjackpot.be

Vreemde apotheose partijbureau

Stomverbaasd was ik na afloop van het partijbureau dat verder zeer constructief verliep. Frank Vandenbroucke wil dat sp.a zich engageert in de volgende ronde in de staatshervorming, een groot deel van de partij wil echter dat de regering Leterme eerst met concrete agenda over de brug komt.

Het partijbureau bevestigde maandag de houding die sp.a al een tijdje aanneemt op communautair vlak: als Vlaamse socialisten willen we dat BHV gesplitst wordt en dat er een staatshervorming komt. We willen constructief meewerken aan die staatshervorming, maar er moet eerst duidelijkheid komen over BHV en over het kader waarbinnen de communautaire onderhandelingen zullen worden gevoerd. De regering moet het inhoudelijk kader scheppen en uitmaken wat er met BHV gebeurt. Dan zal sp.a haar standpunt verder bepalen. De regering reikt zichzelf permanent een brevet van onbekwaamheid uit. Moeten wij daarin blindelings meestappen dan?

Iedereen was het daar mee eens, maar Frank Vandenbroucke reageerde plots anders. Hij vindt al langer dat sp.a voluit moet meewerken aan de staatshervorming, om zo maximaal te kunnen wegen op het resultaat. Het woord ontslag viel niet, maar Vandenbroucke suggereerde wel dat de partij misschien beter op zoek gaat naar iemand anders voor de Vlaamse regering. Waarom zou je ontslag moeten nemen uit de Vlaamse regering omdat de federale regering in een impasse zit? Dat zou een slechte zaak zijn, nu we aan de heropstanding bezig zijn.

www.carolinegennez.be