woensdag 27 februari 2008

Er is geen regering, er is geen begroting

Minister van Financiën Didier Reynders had het vorige zondag aangekondigd : er zou bezuinigd worden op de sociale uitgaven. Dat is ook gebeurd. Er worden, zonder veel visie, een paar kleine maatregelen genomen voor zo’n 250 miljoen euro, maar tegelijk wordt meer dan het dubbele afgenomen uit de ziekteverzekering, 580 miljoen euro.

Peter Vanvelthoven: “Dit is de wereld op zijn kop. De sociale zekerheid die de voorbije jaren zuinig werd beheerd, moet nu nog bijkomend inleveren, terwijl de doelstellingen in de fiscale ontvangsten en de vennootschapsbelasting telkens niet werden gehaald. Dit is ronduit asociaal.”

Alle bevoegde instanties zijn het met elkaar eens: er moet dringend iets gedaan worden aan de koopkracht van de gezinnen. Maar in plaats van koopkrachtmaatregelen te nemen, roept de regering een Adviescomité Prijzenanalyse in het leven. Die moet onderzoeken of de koopkracht van de mensen wel degelijk is afgenomen. Voor Peter Vanvelthoven is het duidelijk: de regering verschuilt zich achter weer nieuwe studies om geen echte maatregelen te moeten nemen. Aan de prijzen wordt niets gedaan, en de paar maatregelen die worden genomen om het inkomen van sommigen een beetje te verbeteren gaan pas in in juli of later.

Peter Vanvelthoven: “Heeft de regering nu nog een adviescommissie nodig met een aantal wetenschappers om te beseffen dat er een probleem is inzake koopkracht? Zijn rapporten van Test Aankoop, de Vlerick school, de Nationale Bank en de inflatiecijfers niet voldoende? Blijkbaar weet alleen de regering nog niet dat het leven duurder wordt. Het is tijd om iets te ondernemen; de tijd van studeren is nu echt wel voorbij.”

In plaats van iets te doen aan de fors gestegen levensduurte, vermindert de regering zelfs de koopkracht van de mensen door de dienstencheques duurder te maken. Het is een rare reflex om een maatregel die haar nut heeft bewezen zoals deze, te bestraffen omdat ze succesvol is. Voor werkende gezinnen en gepensioneerden, biedt het soelaas op een betaalbare manier, het creëert duizenden jobs, en haalt heel wat jobs uit het zwart circuit.

Maar het is niet de enige belofte die de regering naar de mensen toe verbreekt. Ook voor de vergrijzing doet deze nieuwe regeringsploeg niets. Vanvelthoven betreurt dat deze regering beslist om te stoppen met het spijzen van het Zilverfonds en zo geen reserves aanlegt voor de pensioenen. Ondanks het feit dat de CD&V destijds riep dat er moest gespaard worden voor de vergrijzing, is sparen voor de toekomstige pensioenen plots geen prioriteit meer. De volgende generaties lopen zo 4 miljard euro, dat is ongeveer 2000 euro per gepensioneerde.

Bedrijven worden daarentegen ongemoeid gelaten. De maatregelen die de regering wil nemen om de misbruiken van de notionele intrestaftrek tegen te gaan zijn volgens Vanvelthoven niet geloofwaardig. De minister van Financiën heeft zich al wel 5 keren geëngageerd om de bestaande misbruiken te bestrijden. Zonder resultaat. Erger nog, deze regering wil zelfs de achterpoortjes niet sluiten. Dit is gewoon het signaal dat de misbruiken kunnen verder gaan. Anderzijds geeft minister Reynders toe dat er wel degelijk misbruiken bestaan want hij heeft 200 miljoen euro ingeschreven voor het bestrijden van de misbruiken. “Als er zogezegd geen misbruiken bestaan, kan je geen geld inschrijven om ze te bestrijden,” aldus Vanvelthoven.

Maar ook Electrabel mag op zijn beide oren slapen. De monopolist moet “eventueel” een éénmalig bijdrage van 250 miljoen euro betalen; maar voor alle duidelijkheid: ook dat is nog niet verworven. “Dit stoot nog het meest tegen de borst als je weet dat Electrabel de hoofdoorzaak is van de dalende koopkracht in 2008”, zegt Peter Vanvelthoven. Electrabel verhoogde de energiefactuur met maar liefst 300 euro per gezin en in ruil vraagt deze regering geen enkele inspanning.

Ondertussen paait men de mensen met een paar tientallen euros voor sommigen. Maar het is allebehalve zeker of de mensen dat beetje geld wel gaan krijgen. Dit verhaal wordt helemaal schrijnend nu bekend is geraakt dat Suez, het moederbedrijf van Electrabel, in 2007 een nettowinst van 3,92 miljard euro haalde. Een winststijging van 8,6 % terwijl de gezinnen hun energiefactuur zien stijgen met 300 euro.

Peter Vanvelthoven: “De teller van de gebroken beloftes van deze regering loopt verder op. Geen serieuze prijs- en koopkrachtmaatregelen, geen reserves voor de toekomstige pensioenen;, maar toch extra geld voor de bedrijven die verder geen inspanning worden gevraagd. Wat de mensen alvast weten is dat ze 300 euro meer per jaar aan Electrabel zullen betalen, en heel misschien van de regering die daar niets wil aan doen een paar tientallen euro’s zullen terugkrijgen. Om dat uit te leggen aan de mensen gaat deze regering wel een heel goeie PR-campagne nodig hebben….”.

maandag 25 februari 2008

100-dagenfuif Aalst


De dienst Jeugd van de stad Aalst organiseert (mmv de Jeugdraad) dé 100-dagenfuif van 2008. Toegang is gratis en er is een wedstrijd voor de best verklede klas. Verwacht je aan een muzikaal spektakel met lichtshow en veel ambiance.

Iedereen is welkom vanaf 20 uur op vrijdagavond 7/3/2008 in zaal De Burcht, Burchtstraat, Aalst








Op het programma:
20.30 uur : Paranoiacs (bekend van eurosong 2008)
22 uur : DJ 4T4 ('t hof van commerce)
1 uur : Fratelli Music (Aalsterse makelij)
2.30 uur : Dj Black Jack (aka Rakesh - KVS, Charlatan, Mirano)

Toegang is gratis en drank verkrijg je aan democratische prijzen.

Constructief maar kritisch over communautair akkoord

Het eerste communautair akkoord van de raad van de wijzen is voor sp.a aanvaardbaar. “Het is een minimaal akkoord, maar er zitten een aantal elementen in die goed zijn voor de mensen. Zo laat het akkoord ons toe om op Vlaams niveau een beter, samenhangender beleid te voeren inzake verkeersveiligheid en sociale economie. En de regionalisering van de huurwet geeft Vlaanderen meer mogelijkheden om mensen aan een betaalbare woning te helpen”, stelt Caroline Gennez. De sp.a-voorzitter is tenslotte ook positief over de extra middelen voor de mobiliteit in en rond Brussel.

Vlaams minister van Mobiliteit Kathleen Van Brempt is tevreden over de vooruitgang inzake verkeersveiligheid. “Het Vlaams Gewest zal voortaan ook de snelheidsbeperkingen op secundaire wegen bepalen, en het Gewest wordt ook verantwoordelijk voor de naleving ervan. We hebben alle instrumenten in handen voor een betere verkeersveiligheid”, zegt ze.

Toch blijft sp.a kritisch. Zo is er geen akkoord om de verkiezingen te laten samenvallen, en is er ook nog geen beslissing over de geluidsnormen. Deze dossiers moeten ook opgelost geraken, vindt sp.a. Het is ook nog niet duidelijk wat we mogen verwachten van de tweede fase van de communautaire onderhandelingen. Caroline Gennez: “Ons standpunt is alvast onveranderd: we steunen wat goed is voor de mensen. En we raken niet aan de solidariteit tussen de mensen of aan de federale sociale zekerheid.”

“Nu dat deze klip genomen is, wordt het tijd dat de federale regering gaat regeren. Zo is er nog niets gebeurd rond de stijgende levensduurte en de dalende koopkracht”, besluit Gennez.

zondag 24 februari 2008

Doodmeppen die Mosquito!

De Mosquito is het nieuwste snufje dat grote mensen bedacht hebben om kinderen en jongeren weg te jagen van publieke plaatsen. Ze hoeven er nu zelfs geen woorden meer aan vuil te maken. Het apparaatje maakt een irritant zoemend geluid (“als krekels, maar dan nog veel vervelender”) dat alleen jongeren onder de 25 kunnen waarnemen en hen tot wanhoop drijft. In onze buurlanden gaat het als zoete broodjes over de toonbank. Wanhopige burgemeesters die al jaren met de handen in het haar zitten omdat ze het langharig werkschuw tuig dat rondhangt op speelpleintjes en bankjes in plantsoentjes maar niet weggejaagd krijgen, halen opgelucht adem!

Alsof jongeren nog niet voldoende om de oren geslagen worden met verbodsmaatregelen en het verwijt dat hun normen en waarden aan het vervagen zijn, krijgen ze nu straks nog eens een irritant pijnlijke toon tegen de trommelvliezen gejaagd!

De Vlaamse Jeugdraad wil duidelijk stellen dat ze er alles aan zal doen om de komst van de Mosquito naar Vlaanderen te verhinderen. Ze staan daarin niet alleen, ook het Kinderrechtencommissariaat en talrijke politici willen mee zorgen voor de insecticide tegen dit onding.

Kinderen en jongeren maken volwaardig deel uit van de samenleving en hebben recht op hun stuk van de publieke ruimte. Onze ouders en grootouders doen nog steeds nostalgisch over de goeie ouwe tijd toen zij op straat speelden. Rondhangen heeft een negatieve bijklank maar is een fijne en sociale manier om je vrije tijd te besteden als je jong bent. Jongeren doen het niet omdat ze niets anders te doen hebben, maar omdat ze het doodgewoon leuk vinden. Dan zitten we eens niet asociaal achter de pc, is het weer niet goed!

Een groepje rumoerige tieners kan wel eens voor overlast zorgen. Maar hen (en alle andere jongeren samen met deze kleine groep) zonder woorden letterlijk wegjagen lijkt ons geen oplossing. Waarom doen beleidsmakers, buurtbewoners, winkeluitbaters, … niet een keer de moeite om zelf rond te hangen en te praten met de jongeren? Dat zet zoveel meer zoden aan de dijk dan een technisch snufje dat uit een totalitair regime lijkt weggelopen.

Het absurde Mosquitoconcept kan je aan het fantaseren zetten! Misschien is er ook wel een toonhoogte waarmee we Sabaminspecteurs ver van onze fuiven kunnen houden? Of die de studiemeesters weghoudt van het rookhoekje? Of nog straffer, eentje die alle dertigplussers verjaagt van de dansvloer?

Laat de lente van 2008 tolerant zijn voor alle beestjes, jong en oud!

maandag 18 februari 2008

veel te lang geleden...

Ik beken, ik ben geen super talent in het onderhouden van mijn blog of website... maar na de semesteriële examens aan de unief & het feestgedruis tijdens de knotsgekke carnavalsdagen in Aalst is het tijd om aan de goede voornemens te beginnen :-)

Carnaval was formidabel. Twee jaar geleden liep ik voor het eerst de zondags-& maandagsstoet met een Carnavalgroep en na een sabbatjaar (lees kijkend vanop de tribune) was het tijd om die ervaring nog eens over te doen.

In december ging ik met de middelgrote groep Krejeis mee op buitenstoet in Nancy. We waren er werkelijk uitgeregend maar ik had me er zodanig goed geamuseerd dat ik nog wel eens wou meedoen aan de Aalsterse Carnavalsstoet wat ik dan ook met zoveel woorden aan de groepsleden heb laten weten. Enja, van het ene kwam het andere...