vrijdag 28 november 2008

schooltoelage

“De voorbije drie maanden begonnen niet alleen de schoolkinderen weer te rekenen, ook hun ouders moesten het gezinsbudget opnieuw afstemmen op de schoolkosten” stelt sp.a gemeenteraadslid Sam Van de Putte.

Sinds vorig schooljaar werd duidelijk bepaald welke schoolspullen ouders moeten aankopen en wat de scholen zelf voor de kinderen voorzien. Vanaf dit schooljaar beperkte Vlaams Onderwijsminister Frank Vandenbroucke daarenboven de factuur voor schooluitstappen.

“De Vlaamse maatregelen betekenen een grote verlichting van de schoolkosten. Toch blijven de schoolkosten voor het gezinsbudget van vele ouders een zware dobber. Om de schoolfactuur voor iedereen betaalbaar te maken kunnen ouders met kinderen in het kleuter- of lager onderwijs sinds september een aanvraag indienen voor een schooltoelage” vertelt Van de Putte. “Het kan immers niet dat de onderwijskansen van een kind afhangen van de portemonnee van zijn ouders.”

Het aantal kinderen en jongeren met recht op een schooltoelage in het basis- en secundair onderwijs wordt de komende jaren verviervoudigd. Het stijgt van 72 000 in 2006 naar 273 000 in het schooljaar 2008-2009. Ouders die het wat minder breed hebben krijgen zo meer ademruimte. Daarnaast werden ook de inkomensgrenzen voor de toelagen fors opgetrokken.

sp.a Aalst vindt dat de Stad de Aalsterse ouders hierover goed moet informeren en hen met raad en daad moet helpen, zodat zij krijgen waar ze recht op hebben. De uiterste datum om zo’n aanvraag in te dienen is 30 juni 2009. Maar hoe eerder de ouders de aanvraag binnensturen, hoe sneller ze van de toelage kunnen genieten.

“sp.a Aalst is van oordeel dat ook de gemeente, als overheid die toch het dichtst bij de mensen staat, hier ook een verdienstelijke duit in het zakje kan doen. Dan denken we vooral aan het verstrekken van informatie via het gemeentelijk infoblad, het verlenen van administratieve hulp bij de aanvraag, het op de hoogte brengen van mensen over hun recht op een schooltoelage, …” aldus gemeenteraadslid Van de Putte. Aalsters schepen van onderwijs Serge Grysolle antwoordde in de gemeenteraad dat de Stad Aalst bereid is om hierover informatie te verstrekken aan alle Aalsterse ouders.

woensdag 19 november 2008

50 Years of Bossa Nova

Gisteren woonde ik in het Paleis voor schone kunsten van Brussel een concert van Bossa Nova bij op uitnodiging van P&V. Het werd een geslaagde avond waarbij het eerste muzikale gedeelte me echter meer kon bekoren dan het tweede... Het eerste gedeelte werd verzorgd door het Marcio Faraco quintet en het tweede door Milton Nascimento & het Jobim Trio.

Fragment tweede gedeelte:


Milton Nascimento & Jobim Trio + Marcio Faraco quintet
João Gilberto, Antonio Carlos Jobim, Vinicius de Moraes, Baden Powell, ... Girl from Ipanema, Chega de Saudade, Desafinado het zijn roemruchte muzikanten en songs voor menig muziekliefhebber. Deze Brazilianen zorgden 50 jaar geleden voor een bescheiden muzikale aardverschuiving toen ze de bossa nova uitvonden. Een halve eeuw later wordt op gepaste wijze de geboorte van de bossa nova herdacht met een werkelijk prachtige line-up in het PSK met de troonopvolgers van de bossa nova en één van de iconen van de braziliaanse muziek Milton Nascimento met de kleinkinderen van de grootmeester Antonio Carlos “Tom” Jobim.

De Bossa Nova is een muziekstijl eind jaren vijftig van de vorige eeuw ontstaan in Amerika vanuit de Braziliaanse samba (als basisritme) en beïnvloed door de jazz. Bossa Nova klinkt erg warm en sensueel, altijd rustig en nooit agressief.

Grondlegger van de Bossa Nova-stijl is de Braziliaanse gitarist-zanger-componist João Gilberto, die in de eerste plaats de composities van Antônio Carlos (Tom) Jobim, een meerwaarde gaf en ze naar een groot publiek bracht.

Bossa Nova werd wereldwijd populair en kreeg vooral aandacht van Amerikaanse jazzmusici, zoals saxofonist Stan Getz, die er gigantische successen mee scoorde, het grootste met het duo-album Getz/Gilberto. Ella Fitzgerald en Frank Sinatra maakten albums, volledig gewijd aan het werk van Jobim.

Waarschijnlijk is Jobim's "The Girl from Ipanema", onder andere uitgevoerd door Astrud Gilberto het bekendste Bossa Nova-nummer.

De film "Orfeu Negro" (Black Orpheus) uit 1959 van Marcel Camus (Gouden Palm op het Filmfestival van Cannes en Oscar en Golden Globe voor de Beste buitenlandse film) had, vooral wegens de soundtrack, een grote invloed op de verspreiding van de Bossa Nova in Latijns-Amerika, de VS en West-Europa. Antônio Carlos Jobim en Luiz Bonfà tekenden voor de muziekscore die de sfeer van de film in grote mate bepaalt.

woensdag 12 november 2008

Kijk mama, ik dans



Afgelopen vrijdag woonde ik een bijzonder interessante studiedag bij in Leuven. De studiedag "Gender in de blender" wil het thema genderdiversiteit bespreekbaar maken in het onderwijs. Uit de hoge opkomst bleek dat er heel wat interesse was.

Gender staat voor de sociale, culturele, psychologische invulling van man of vrouw zijn. Genderidentiteit is een enorm gevoelig thema. Jongeren die afwijken van de gendernormen hebben ervaring met negatieve feedback, uitsluiting, pesterijen. Daarom werd o.a. een educatief pakket ontworpen om jongeren te confronteren met hun eigen gendernormen en met de wijze waarop ze daarmee omgaan. Meer info vind je op www.genderindeblender.be

donderdag 6 november 2008

56ste Sint-Maartensjaarmarkt



Traditiegetrouw vindt op 11 november van 9 tot 15 uur de Sint-Maartensjaarmarkt plaats op en in de omgeving van de Houtmarkt en Watertorenplein. Om 11 uur worden aan de vroegere waterdienst Sint-Maarten en Zwarte Piet opgewacht door de Aalsterse Marktkoopliedenbond.

Steenweg naar Oudegem veiliger voor fietsers

De stad Aalst en het Vlaamse Gewest zullen in een gefaseerde aanpak de Steenweg naar Oudegem herinrichten. In een eerste fase wordt het wegvak tussen de Kuipersstraat en de Legeweg heringericht.

De Steenweg naar Oudegem is een drukke verkeersweg tussen Aalst en Dendermonde die door heel wat vrachtverkeer gebruikt wordt. Voor fietsers is deze weg allesbehalve aantrekkelijk. Tussen Hofstade en Gijzegem moeten fietsers een gemarkeerd fietspad volgen. Het auto- en vrachtverkeer raast de fietsers rakelings voorbij. Fietsers zijn hier dan ook eerder uitzondering dan regel. Tussen de Mimosawijk en Oudegem is er weliswaar een tweerichtingsfietspad maar met een breedte van amper 1 meter is dit allesbehalve comfortabel en veilig.

Behalve de onveilige toestand voor fietsers, is ook de slechte staat van de rijweg een probleem. Lawaai en trillingen ten gevolge van de slechte staat van de oude betonverharding bezorgen buurtbewoners overlast.



2 fasen

Om aan deze toestanden iets te doen, hebben zowel de stad Aalst als Dendermonde het initiatief genomen om in het kader van het convenantenbeleid een dossier voor te bereiden voor de aanleg van nieuwe fietspaden langsheen de Steenweg naar Oudegem.

Op het grondgebied van Aalst bestaat het project uit 2 fasen:
- fase 1: van Kuipersstraat te Hofstade tot Lange Haagstraat/Legeweg te Gijzegem
- fase 2: van Kruisstraat tot de grens met Oudegem.

Het ontwerp voor de eerste fase werd inmiddels goedgekeurd door de gemeenteraad van
30 september 2008. Het wegbeeld zal in dit wegvak grondig van uitzicht veranderen en in overeenstemming zijn met de lange termijnvisie (streefbeeld) die voor de N41 werd uitgewerkt.

Dit houdt concreet in dat volgend wegprofiel wordt gerealiseerd vanaf de Kuipersstraat tot huisnummer 134:

- centrale rijweg van 6,9 meter;
- veiligheidsstrook van 0,9 tot 1,4 meter;
- groenzone en gracht van 2,4 tot 5,3 meter;
- ventweg (bedieningsweg van 3,6 meter;
- berm of perceelstoegang van 1 meter;
- fietspad van 2,5 meter;

Vanaf huisnummer 134 tot het kruispunt Lange Haagstraat/Legeweg wordt in een profiel voorzien met verhoogd aanliggende fietspaden. Het dwarsprofiel in dit deel is als volgt:

- rijweg van 6,6 meter tussen de boordstenen;
- schrikstrook tussennrijweg en fietspad van 0,5 meter;
- fietspad van 1,75 meter;
- voetpad van 1,5 meter.

Dit afwijkend profiel heeft te maken met de later te realiseren omleidingsweg voor Gijzegem. De omleidingsweg zal ter hoogte van de profielovergang afbuigen van de bestaande weg. Samen met de aanleg van de fietspaden, zal het Vlaams Gewest ook instaan voor de volledige vernieuwing van de bestaande rijweg. Op die manier wordt ook verholpen aan de problemen van lawaai- en trillingshinder.



Omdat het project nog niet aanbesteed is, kan momenteel nog niet concreet meegedeeld worden wanneer deze werken aanvangen.