vrijdag 26 september 2008

Sam in Koppen

http://www.deredactie.be/cm/de.redactie/mediatheek/2.1538?mode=popupplayer&clickedMediaId=http://www.deredactie.be/cm/de.redactie/mediatheek/1.387188&fullscreen=false

woensdag 17 september 2008

Iédereen moet het recht hebben om energie te besparen


Animo-Aalst plaatst bedenkingen bij het eerste collectief woonproject volgens het passiefhuisprincipe en roept de politieke en financiële wereld op om oplossingen te bedenken.



Situatieschets

In Aalst startte de intercommunale SOLvA als eerste in ons land met een collectief woonproject volgens het passiefhuisprincipe. Dat intercommunales op de kar van energiezuinige woningen springen is zeker toe te juichen maar dan moeten we wel waken over de betaalbaarheid ervan.

De jongste jaren is duurzaam bouwen een echte trend geworden. Er worden heel wat inspanningen gedaan om woningen beter te isoleren en te besparen op het energieverbruik. Duurzame woningen zorgen voor een fikse besparing op de energiefactuur waardoor de impact op het milieu kan beperkt worden. Het is dus goed voor de portemonnee en goed voor het milieu.

Vandaag wordt er meer en meer gebouwd volgens het passiefhuisprincipe, hoewel eerder beperkt tot individuele woningen of gebouwen. In tegenstelling tot in vele andere landen zijn collectieve woonprojecten in België nagenoeg onbestaande. In sommige landen gebeurt de bouw van nieuwe sociale woningen zelfs verplicht volgens het passiefhuisprincipe. Ondertussen is ons land aan een inhaalbeweging begonnen en ook SOLva wil daar als intercommunale haar steentje toe bijdragen door de bouw van 7 passiefhuizen en 2 lage energie woningen in het project “Het Binnenhof” in Aalst. Het is de eerste keer in Vlaanderen dat een volledige groep rijwoningen volgens het passiefhuisprincipe wordt gebouwd.

Een passiefhuis wordt zodanig gebouwd dat het slechts een tiende van traditionele woningen aan energie verbruikt. De woning wordt luchtdicht gemaakt, zodat de warmte in de woning aanwezig blijft en niet kan ontsnappen via ramen of kieren, zoals in een gewone woning vaak wel het geval is. Een ventilatiesysteem zorgt dan voor de constante aanvoer van verse lucht.

Er dient dus geen verwarming geplaatst, vermits de zonnestralen, de warmte van de bewoners en van de aanwezige apparaten (TV, fornuis, pc, etc) voor voldoende opwarming zorgen om binnen aangenaam temperaturen te krijgen. Bovendien zorgt een constante ventilatie niet alleen voor een aangename binnenklimaat, maar vooral voor een gezonde lucht in huis. Als gevolg ervan is de energiefactuur verwaarloosbaar. Daarenboven bestaat er ook een belastingsvoordeel, dat minimum 7.800 euro bedraagt over een periode van 10 jaar. Wie een passiefhuis koopt, bespaart dus niet enkel fors op de energiefactuur.


Reactie Animo-Aalst


“Animo-Aalst vindt het positief dat ook intercommunales vooruitstrevend zijn in het bouwen van energiezuinige woningen. Maar is het ook niet hun taak om de betaalbaarheid ervan te waarborgen?” vraagt Sam Van de Putte, voorzitter van animo-Aalst, zich af. “De passiefhuiswoningen die SOLva bouwt, worden aan kostprijs verkocht en die prijs bedraagt ongeveer 225.000 euro, zonder BTW. Tel daar 21% BTW en de notariskosten bij en dan kom je al snel aan een slordige 300.000 euro” vertelt Van de Putte.

“Wanneer je dan de financiële situatie van twee licentiaten in het onderwijs, met een gezamenlijk maandinkomen van 3300 euro, in rekening brengt, dan merk je dat een passiefhuiswoning voor velen haast onbetaalbaar wordt. Volgens berekeningen bij de bank kan een koppel met een gezamenlijk maandinkomen van 3300 euro, maximum 175.000 euro lenen. Dat wil zeggen dat twee licentiaten zelf over 100.000 euro spaargeld moeten beschikken of het geluk moeten hebben dat de ouders financieel bijspringen. Wanneer uit een recente enquête daarenboven blijkt dat 1 op de 3 gezinnen met kinderen niet volgens het traditionele model leeft, dan kom je al snel tot de conclusie dat een passiefhuiswoning voor veel mensen onhaalbaar is” legt Sam verder uit.

“Vaak wordt er gesteld dat de terugverdieneffecten van energiezuinige woningen niet nihil zijn en dat is zeker een terecht argument” erkent Van de Putte. “Maar het probleem is wel dat vele koppels niet over het nodige startkapitaal beschikken zonder dat hun ouders hiertoe financieel bijdragen”.

De intercommunales richten zich in principe tot de sociale middenklasse. Animo-Aalst vraagt zich af of een koppel met een maandinkomen van 3300 euro al niet meer verdient dan de sociale middenklasse. En als zelfs zij niet kunnen intekenen op deze nieuwe vorm van woningen, wie kan dit dan wel?

Animo-Aalst roept de politieke en financiële wereld dan ook op om de nodige oplossingen te bedenken zodat iedereen mee op de kar van de energiezuinige woningen kan springen. “Misschien moeten de financiële instellingen maar eens gaan rekening houden met de terugverdieneffecten van energiebesparende maatregelen waardoor ze hogere terugbetalingskredieten kunnen toestaan voor mensen die een lening willen afsluiten” suggereert Sam.

“Animo-Aalst wil het passiefhuisproject zeker niet afbreken en is er zelfs van overtuigd dat we nog meer het pad van de energiezuinige woningen moeten bewandelen maar, dan moeten we er wel voor zorgen dat niet enkel de hogere middenklasse het recht krijgt om energie te besparen. Veel besparingsmaatregelen zijn positief maar vaak wordt vergeten dat het al moeilijk is om over het nodige startkapitaal te beschikken” besluit Van de Putte.

maandag 15 september 2008

KLETS! 22/11

De Vlaamse Jeugdraad tovert op 22 november 2008 station Antwerpen-Centraal een namiddag lang om tot Jongeren-Centraal. Hét event voor al wie wil doen, durven en denken over en met jongeren. De komende maanden vind je hier al het nieuws. Mis er dus niks van en zorg dat je erbij bent op 22/11/08 tijdens Jongeren-Centraal!



maandag 1 september 2008

Casa del Mundo op 7 september


De stad Aalst organiseert samen met de raad voor Internationale Samenwerking het wereldfeest "Casa del Mundo". Het thema is FAIR TRADE en de slogan luidt: Casa del Mundo is verkocht!

Programma
Het non-stop gevarieerd namiddagprogramma start met een aperitiefgesprek over het thema "FAIR TRADE" met o.a. Dirk Barrez en Sara Van Boxstael als moderator.
Je kan optredens bijwonen van Djamel, Chouchou & Ingenzi band, Frappant, Truco Cubano, Alkuone, Streetboyz & Girls en het Don Boscokoor met tussendoor sketches rond het thema "fair trade" met medewerking van het Koninklijk Atheneum, DVM, Sint-Jozefscollege.

Presentatie: Anton Cogen.

Verder is er nog een wereldmarkt, een springkasteel en een grimeerstand voor de kleinsten, "Change the Game-bus met fairtradespel, workshop dansen, .....

Praktisch
Casa del Mundo vindt plaats op zondag 7 september 2008 van 11 tot 20 uur op het domein kasteel Terlinden, Square Geerinckx 2, Aalst. Een ticket kost 4,- EUR. Kortingskaarten van 1,- EUR kan je verkrijgen bij de dienst Welzijn, sectie Internationale Samenwerking, Zwarte Zustersstraat 15, Aalst

Van een vette vis gesproken


Vanaf vandaag is het beste onderwijs betaalbaar voor elk gezin. Van een vette vis gesproken.

Ouders gaan aan het puzzelen om de schoolkosten in te passen in hun gezinsbudget. Vanaf dit schooljaar gebeurt dat met een pak minder hoofdzorgen. Enerzijds beperkt de maximumfactuur de kosten voor uitstappen, anderzijds wordt het recht op een schooltoelage uitgebreid tot een kwart van de leerlingen en studenten.

Gelijke kansen op het beste onderwijs, van kleuter tot student. Zonder dat het uitmaakt in welk nest iemand geboren is, welke individuele moeilijkheden of beperkingen hij heeft of hoe dik de portemonnee van zijn ouders is. Het komt eropaan dat onderwijs alle talenten ontdekt, aanboort en ondersteunt. Dat is altijd het uitgangspunt geweest van de visie van sp.a op onderwijs. Stap voor stap heeft Vlaams Onderwijsminister Frank Vandenbroucke maatregelen genomen en barrières neergehaald om dat concreet te vertalen. Met de invoering van de maximumfactuur en de uitbreiding van de schooltoelage wordt komaf gemaakt met de financiële drempel.

Sinds vorig schooljaar is duidelijk bepaald welke schoolmateriaal ouders zelf moeten aankopen en wat de school voorziet voor de kinderen. Zaken zoals leerboeken, passers en schrijfgerief hebben kinderen écht nodig om de lessen te volgen en worden voorzien door de school. Voor de aankoop ervan krijgen scholen extra middelen, die de kosten ruimschoots dekken.

Maar leren gebeurt ook buiten de klas. Scholen organiseren daarom uitstappen die de lesinhoud illustreren en verlevendigen. Om die activiteiten betaalbaar te houden voor alle ouders, werken scholen vanaf 1 september 2008 met maximumfacturen. De scherpe maximumfactuur omvat activiteiten en daguitstappen, zoals toneelbezoek, sportactiviteiten en schooluitstappen. Voor een kleuter gaat het om een maximumbedrag van 20 euro. Voor een kind in de lagere school is dat 60 euro. De minder scherpe maximumfactuur omvat alle meerdaagse uitstappen van het 1ste tot het 6de leerjaar en mogen samen ten hoogste 360 euro kosten.

Op die manier wordt het grote verschil tussen dure en goedkope scholen uitgevlakt. Het kan immers niet dat de portemonnee van de ouders bepaalt naar welke school hun kind gaat. De vrees dat dit een einde maakt aan de uitstappen in het basisonderwijs gaat niet op. Scholen krijgen immers een aanzienlijke budgetverhoging, zodat het aantal uitstappen behouden en zelfs uitgebreid kan worden. Bovendien wordt bij de verdeling van de werkingsmiddelen gekeken naar de leerlingenkenmerken. Daardoor zijn scholen met veel kansarme kinderen extra voorzien om hun taak tot een goed einde te brengen. Schoolmaaltijden en de voor- en naschoolse opvang zijn niet opgenomen in de maximumfactuur. Hier geldt de regel dat scholen een redelijke prijs vragen die in verhouding staat tot de geleverde prestaties.

Toch blijft de schoolrekening voor sommige ouders een zware dobber. Vanaf dit schooljaar worden daarom de inkomensgrenzen voor de toelagen fors opgetrokken, waardoor meer gezinnen dan ooit kunnen genieten van een schooltoelage. Ook wie kinderen heeft in de kleuterschool, de lagere school of het deeltijds beroepssecundair onderwijs. Nieuw vanaf dit schooljaar is dat wie vanaf het basisonderwijs in aanmerking komt voor een schooltoelage, er automatisch voor in aanmerking komt in het secundair en hoger onderwijs. Tenzij het gezinsinkomen aanzienlijk verandert. Daarnaast wordt een definitief punt gezet achter de jaarlijkse papierslag bij de aanvraag van een school- of studietoelage. Door de invoering van het gezinsdossier hoeven ouders voortaan slechts één formulier voor alle kinderen samen invullen.

Meer informatie vindt u op de website http://www.schooltoelagen.be of via de Vlaamse infolijn 1700