zaterdag 27 oktober 2007

Win for Life...in Africa!

Win for Life? Het spreekt tot ieders verbeelding. Elke maand een vast inkomen, voor de rest van je leven. Voldoende om waardig te leven en je geen zorgen meer te maken om de toekomst van je gezin. Dat is ook waarvoor de Afrikaanse boeren strijden.

Zoals het nu loopt, zijn de Afrikaanse boer en boerin met uitsterven bedreigd. Hard werken is niet voldoende om aan de armoede te ontsnappen, want de internationale vrije markt ontzegt hen een eerlijke prijs voor hun producten. Afrikaanse boeren en kleine ondernemers kunnen de concurrentie met de Europese landbouwindustrie niet aan. Het is alsof ze een Formule 1-wedstrijd rijden met een 2pktje. Ze hebben absoluut nood aan het beschermen van de eigen landbouwmarkt, maar de EPA's (economische partnerschapsakkoorden) zullen die mogelijkheid sterk beknotten.

Armoede en honger op lange termijn aanpakken, kan alleen als Afrikaanse landen de tijd en de kans krijgen om hun landbouw en handel zelf tot ontwikkeling te brengen. Met een evenwichtig uitgebouwde landbouw kunnen de meeste landen grotendeels instaan voor hun eigen voedselvoorziening.

De STOP EPA-petitie is gericht naar de Belgische ministers bevoegd voor buitenlandse zaken, handel en ontwikkelingssamenwerking met een dringend verzoek om vanuit Belgiƫ verzet aan te tekenen tegen de manier waarop de Europese Unie de EPA's aan de Afrikaanse landen opdringen. Tijdens een actie op de grote markt van Animo-Aalst ondertekenden meer dan 150 mensen de petitie. Ook jij kan dit nog doen! www.stopepas.be

Geen opmerkingen: