maandag 22 oktober 2007

Caroline Gennez is nieuwe sp.a voorzitter


De leden van sp.a verkozen Caroline Gennez tot voorzitter van hun partij. “Ik wil voorzitter zijn van een socialistische partij die leeft, debatteert, en na de discussie de rangen sluit”, zegt ze.

Maar liefst 26.090 sp.a-leden brachten een geldige stem uit voor deze voorzittersverkiezing. Twee derde stemde voor Caroline Gennez. Ze haalde 66,4 % van de stemmen, tegenkandidaat Erik De Bruyn 33,4 %. Dat werd zondag bekend gemaakt op het sp.a-congres in Antwerpen.

Intern debat
Gennez en running mate Dirk Van der Maelen zullen het interne debat verderzetten. “We moeten met elkaar in dialoog gaan. Luisteren, praten en resultaten boeken. Een wisselwerking die werkt”, zei Gennez tot de aanwezige sp.a-ers. Waar ze naartoe wil, is duidelijk: “De partij heeft nood aan een sterkere organisatie, een diepere visie en een scherper profiel”.

Partij van de gewone mensen
Een socialistische partij heeft antwoorden op de dagelijkse vragen van gewone mensen: ‘Zal mijn pensioen hoog genoeg zijn om mijn levensstandaard te handhaven?’, ‘Het leven is toch zo duur, wat doen jullie daaraan?’, ‘Mijn zoon wil op eigen benen staan, maar een klein huisje kopen is onbetaalbaar’, ‘Mijn buurt verkleurt, ik ben almaar minder thuis in mijn eigen straat en voel me niet altijd even veilig?’.

“Alles waar mensen wakker van liggen, is onze zorg. Maar een socialistische partij heeft ook idealen, principes, is authentiek (…). Onze partij is een partij van mensen die vooruit zien, maar altijd achterom kijken of iedereen wel mee is”, benadrukt Gennez.

Mensen zijn vrij als ze ook zeker zijn
Bij die idealen en principes staan vrijheid en zekerheid centraal. In het streven naar een goed leven mag de onzekerheid over dagelijkse problemen niet in de weg staan. En mensen moeten de vrijheid hebben om eigen levenskeuzes te maken. De socialistische partij streeft, met andere woorden, naar vrijheid gebaseerd op zekerheid.

Vrijheid gebaseerd op zekerheid plaatst Gennez tegenover de vrijheid van de rechterzijde. De vrijheid van de rechterzijde is de vrijheid gebaseerd op drijfzand. De vrijheid van de man zonder ziekteverzekering in de documentaire ‘Sicko’, die dan maar moet kiezen welke vinger wordt aangenaaid. Gennez: “Die man had de vrijheid om een ziekteverzekering te nemen, maar niet de zekerheid dat er voor hem gezorgd wordt”.

Oranje-blauw eindigt grijs en grauw
Caroline Gennez eindigde haar startspeech met enkele beschouwingen over de oranje-blauwe regeringsonderhandelingen. In plaats van een debat over de echte problemen - een betere sociale bescherming, eerlijke prijzen voor de consument en inspanningen voor de verkeersveiligheid - kregen de mensen een hele zomer staatshervorming.

Oranje-blauw heeft volgens Gennez gekozen voor een anti-socialistisch en anti-sociaal beleid, en niet voor de staatshervorming. “Na 10 juni dacht Yves Leterme dat hij over water kon lopen. Jean-Luc heeft hem eerst nog zwembandjes willen toegooien maar hij is toch gesprongen. Pats. Hij is dan bijna verzopen, ware het niet dat Herman Van Rompuy hem van de voorlopige verdrinkingsdood heeft gered. En hoe wordt bij CD&V de redder van de toekomstige premier bedankt? Met een ‘sorry, Herman, ge moogt niet meer meedoen’ ”.

De nieuwe sp.a-voorzitter is ook niet mals voor Open VLD. Op de dag dat de lopende regering dankzij de socialisten de gratis tandzorg voor min 15-jarigen doorvoert, beslisten de oranje-blauwe onderhandelaars om dezelfde kinderen in de gevangenis te kunnen steken. Ze stelt dan ook: “Van Open VLD wisten we dat ze na de uitslag van 10 juni hun ware gelaat zouden tonen. Ze moeten niet één maar twee programma’s uitvoeren. Dat van de VLD en dat van de lijst Dedecker. Voorlopig lijken ze met meer enthousiasme dat van Dedecker uit te voeren”.

Het besluit van Caroline Gennez staat dan ook vast. “We maken ons zorgen over wat oranje-blauw de mensen zal brengen. Een kille, harde samenleving. Een samenleving zonder kleur en zonder hoop. (…) Ik zeg het u, oranje-blauw eindigt grijs en grauw”.

Lees hier de volledige speech: http://www.ledenbeheer-s-p-a.be/Bestanden/site/voorzittersspeech.pdf

Geen opmerkingen: