dinsdag 20 november 2007

De puntjes op de i

De laatste dagen werd er in Aalst gesproken over een kleine epidemie van heroïneverlaafden. De schepen van integraal drugsbeleid sprak in de commissie jeugd van donderdag 15 november over 400 heroïneverslaafden die in één jaar geregistreerd werden bij tussenkomsten van de politie.

sp.a gemeenteraadslid Sam Van de Putte vindt dit een ongeloofwaardig hoog getal. Op de commissie veiligheid van 5 november sprak de hoofdcommissaris van de politie over 400 verschillende personen die sinds 2001 met de recherche van de lokale politie Aalst in contact zijn gekomen naar aanleiding van hun heroïnegebruik.

“Voor ons is er een groot verschil tussen 400 heroïneverslaafden op 1 jaar tijd of op 6 jaar tijd” zegt sp.a gemeenteraadslid Van de Putte. “Ik eis dringend correcte cijfers over het aantal heroïneverslaafden in onze stad. Momenteel krijgen we in verschillende gemeenteraadscommissies andere cijfers door ons strot geduwd en dat is niet langer aanvaardbaar. Daarnaast willen we ook weten of het gaat om gebruikers woonachtig in de Stad Aalst of in de ruimere regio en welke gemeenten hierbij dan betrokken zijn” gaat Van de Putte verder.

Gemeenteraadslid Van de Putte wil het probleem van de heroïneverslaving zeker niet minimaliseren maar wil wel dat de puntjes op de i worden gezet. “Wanneer we een nieuw drugsbeleid willen uitzetten moeten we dit doen op basis van juiste cijfers” aldus Sam.

sp.a is uiteraard blij met de mogelijke oplossing voor Traject dat aan methadonverstrekking doet om de verslaving van heroïnegebruikers af te bouwen en dat er in de toekomst zal gewerkt worden aan overlastbeperking. In dat kader pleit gemeenteraadslid Van de Putte nog voor het invoeren van de spuitenruil. Voor spuitende drugsgebruikers betekent dit dat ze via het omruilen van hun gebruikte en mogelijk besmette spuiten (met bvb. HIV of Hepatitis C) tegen propere spuiten, vooral vermijden dat ze onderling deze virussen doorgeven en verspreiden (spuiten worden vaak doorgegeven), en ook vermijden dat achtergelaten gebruikte spuiten anderen zouden besmetten.

“Vertrekkend vanuit het erkennen van de realiteit van druggebruik, drugmisbruik en drugsverslaving, moeten we de schade van dat gebruik en misbruik zoveel mogelijk beperken, voor zowel de druggebruiker zelf als voor zijn omgeving en samenleving” aldus Van de Putte.

Cafetaria Dendergalm niet geschikt voor jeugdhuis

sp.a gemeenteraadslid Sam Van de Putte, zelf afkomstig uit Gijzegem, vindt de cafetaria van het recreatiedomein Dendergalm niet geschikt voor een jeugdhuis. “Jeugdhuis Jome heeft terecht schrik voor de hoge huurkosten van de cafetaria” stelt Van de Putte. “We mogen niet vergeten dat deze cafetaria verhuurd wordt via een concessie met de stad. De voorlaatste eigenaar nam de volledige inboedel mee waardoor de laatste eigenaars in combinatie met de huurgelden voor het gebouw teveel kosten moesten maken voor de installatie van een volledig nieuwe keuken. Ondertussen hebben er zich al nieuwe kandidaten voor de cafetaria aangeboden maar door een lopende juridische zaak werd in dit dossier nog geen vooruitgang geboekt.”

Het is een feit dat het Jeugdhuis Jome momenteel in erbarmelijke omstandigheden werkt. Daarom is in het jeugdbeleidsplan 2008-2010 (zoals in de vorige jeugdbeleidsplannen) ook aangegeven dat jeugdwerkinitiatieven voor aanpassingen aan hun infrastructuur subsidies kunnen aanvragen. Zo helpt de stad de kostprijs van een nieuw dak drukken en kan het jeugdhuis op haar oorspronkelijke locatie blijven bestaan. Daarbovenop heeft het jeugdhuis zelf al afgesproken dat ze in ruil voor het nieuwe dak slechts een lage huurprijs moeten betalen. “Jeugdhuis Jome heeft een eigen sfeer en is ingebed in het lokale gemeenschapsleven van Gijzegem. Er zou heel wat van haar authenticiteit verloren gaan bij een eventuele verhuis en dat lijkt me geen goede zaak” zegt Sam.

Het recreatiedomein van Gijzegem is een ideaal terrein voor jong en oud. In het sportbeleidsplan van de Stad Aalst staat terecht aangegeven dat er in Gijzegem nood is aan sportaccommodatie. Daarom pleit gemeenteraadslid Van de Putte ervoor om het recreatiedomein verder uit te bouwen en infrastructuur te voorzien waardoor de sporters die gebruik maken van de tennisvelden, het voetbal – en basketbalveld over degelijk sanitair en kleedruimtes beschikken.

Ook Schepen van Stadsvernieuwing Ann Van de Steen (sp.a) pleit voor een hertekening van het recreatiedomein omdat de herstellingskosten van het gebouw te hoog oplopen. Een nieuw gebouw kan dan voorzien in een onderkomen voor de wijkagent, vergaderruimtes en een cafetaria aangevuld met sanitair en kleedruimtes voor de sporters.

Sam wil dat de Stad Aalst zowel voor de jeugd als voor de sportrecreanten in Gijzegem een oplossing biedt. “Door het jeugdhuis financieel te helpen via de subsidies kan haar werking op de huidige locatie blijven bestaan en kunnen we op het recreatiedomein Dendergalm meer aandacht schenken aan het sportgebeuren” aldus Van de Putte.

dinsdag 6 november 2007















Hey Facebook, Linkedin, Netlog, noem maar op... de virtuele wereld biedt talrijke mogelijkheden om je netwerk in kaart te brengen. Hoog tijd om elkaar op de vibes van goede muziek en een lekker drankje te leren kennen.

When? zaterdag 24 november @21h

Place to be = Toekoer, Sint-Martensplein 2, 9300 AALST

Free entrance

Laat je iets weten wanneer je erbij kan zijn? Vrienden, partners, iedereen is welkom...

- Sam




donderdag 1 november 2007

Electrabel plukt je kaal

Het 2-minutendurende filmpje vertelt hoe de vervroegde afschrijvingen van sommige kern- en steenkoolcentrales uitzonderlijke winsten hebben opgeleverd voor Electrabel. Greenpeace wil de zogenaamde 'windfall profits' aan de kaak stellen. Maar ook de verouderde manier waarop Electrabel elektriciteit opwekt, wordt aangeklaagd. Die elektriciteitsproductie hoort niet langer thuis in een tijdperk waarin grote klimaatuitdagingen om duurzame oplossingen vragen.

Het is aan de toekomstige minister bevoegd voor duurzame ontwikkeling om de onverhoopte winsten van Electrabel te herinvesteren in hernieuwbare energie en energie-efficiëntie.

zaterdag 27 oktober 2007

Win for Life...in Africa!

Win for Life? Het spreekt tot ieders verbeelding. Elke maand een vast inkomen, voor de rest van je leven. Voldoende om waardig te leven en je geen zorgen meer te maken om de toekomst van je gezin. Dat is ook waarvoor de Afrikaanse boeren strijden.

Zoals het nu loopt, zijn de Afrikaanse boer en boerin met uitsterven bedreigd. Hard werken is niet voldoende om aan de armoede te ontsnappen, want de internationale vrije markt ontzegt hen een eerlijke prijs voor hun producten. Afrikaanse boeren en kleine ondernemers kunnen de concurrentie met de Europese landbouwindustrie niet aan. Het is alsof ze een Formule 1-wedstrijd rijden met een 2pktje. Ze hebben absoluut nood aan het beschermen van de eigen landbouwmarkt, maar de EPA's (economische partnerschapsakkoorden) zullen die mogelijkheid sterk beknotten.

Armoede en honger op lange termijn aanpakken, kan alleen als Afrikaanse landen de tijd en de kans krijgen om hun landbouw en handel zelf tot ontwikkeling te brengen. Met een evenwichtig uitgebouwde landbouw kunnen de meeste landen grotendeels instaan voor hun eigen voedselvoorziening.

De STOP EPA-petitie is gericht naar de Belgische ministers bevoegd voor buitenlandse zaken, handel en ontwikkelingssamenwerking met een dringend verzoek om vanuit België verzet aan te tekenen tegen de manier waarop de Europese Unie de EPA's aan de Afrikaanse landen opdringen. Tijdens een actie op de grote markt van Animo-Aalst ondertekenden meer dan 150 mensen de petitie. Ook jij kan dit nog doen! www.stopepas.be

vrijdag 26 oktober 2007

Naar een sluitende aanpak voor spijbelen

Ondanks de inspanningen van de schoolbesturen en de politie is Aalst de spijbelstad bij uitstek. Volgens sp.a gemeenteraadslid Sam Van de Putte moet de Stad Aalst bijkomende inspanningen leveren. “Het is belangrijk om te weten waarom leerlingen spijbelen” zegt Van de Putte. “Volgens mij ligt het niet aan de kwaliteit van de Aalsterse scholen, want die is zeer goed. Maar misschien moeten we op andere vlakken bijsturen? Aalst moet een ondersteunend onderwijsbeleid voeren” vindt Sam.

“Wanneer jongeren op school dreigen te ontsporen, moeten we hen weer op het juiste spoor brengen. Wie weet gaat het om een verkeerde studiekeuze of om problemen thuis? Maar eigenlijk moeten wij problemen aanpakken voor ze er zijn, vandaar moet Aalst, volgens Mechels voorbeeld, kiezen voor een kindvolgsysteem. Dan detecteren we de problemen nog vóór ze opduiken" zegt Van de Putte.

Een kindvolgsysteem moet toelaten om de schoolloopbaan van elk afzonderlijk kind permanent te volgen. Bedoeling is om schoolcarrières die dreigen te ontsporen op de rails te houden. De sleutel van het kindvolgsysteem ligt bij een betere uitwisseling tussen de stad en de scholen. Zo kan voor elke leerling een gepaste actie worden ondernomen. Typische knelpunten zijn bijvoorbeeld taal- en leerachterstand of spijbel- en antisociaal gedrag. Bedoeling is om op die manier schooluitval, definitieve uitsluiting en schoolshoppen tegen te gaan. "Met de gegevens uit het bevolkingsregister kunnen wij perfect nagaan welke kinderen naar school gaan. Hoe beter onze jeugd geschoold is, hoe meer kans ze later heeft op de arbeidsmarkt", legt Sam uit.

Bij sommige leerlingen lijken alle inspanningen van school, leraren en CLB echter niets uit te halen. De situatie escaleert, met als gevolg een breuk tussen school en leerling. Daarom pleit gemeenteraadslid Van de Putte voor de invoering van time-outprojecten. De leerling wordt tijdelijk uit school genomen om zowel school als leerling een adempauze te gunnen. Ondertussen werkt een welzijnsorganisatie met beide partijen aan reïntegratie.

“Een time-outproject probeert te voorkomen dat leerlingen de school definitief verlaten voor ze zijn afgestudeerd. Dat gebeurt op twee manieren. Enerzijds door de 'probleemleerling' tijdelijk uit de school te nemen, een time-outprogramma te laten doorlopen en te helpen reïntegreren in de school. Anderzijds door met de school aan een preventiebeleid te werken waardoor op termijn minder leerlingen met schooluitval bedreigd worden” aldus Sam.

Time-out heeft volgens een wetenschappelijke publicatie in 2005 van Prof. Vettenburg een positieve invloed op de relaties binnen het gezin. Ook de binding met de school wordt sterker en leerlingen krijgen meer sociale vaardigheden, waardoor ze minder probleemgedrag stellen. Bovendien blijkt dat nogal wat jongeren na een time-out voor een andere richting kiezen waarin ze zich beter voelen.

“We mogen jongeren het risico niet laten lopen om zonder diploma de middelbare schoolpoort uit te wandelen. Zelfs wanneer bepaalde leerlingen zich moeilijk aanpassen aan een schoolse context, moeten we alle mogelijkheden uitputten om dit recht te trekken. Hen de kans geven om de draad terug op te nemen. Hen een laatste reddingsboei toegooien” zegt raadslid Van de Putte.

Het is weinig effectief gebleken en ook lang niet meer van deze tijd om leerlingen met blote knieën op de trede vooraan in de klas te laten zitten. Time-out wil een alternatief bieden aan jongeren die dreigen hun kansen op school te verkwanselen. Moeilijk gedrag is geen voldoende reden om een leerling die kansen volledig te ontzeggen. De school blijft een middel bij uitstek om zich aan te passen aan de normen van een samenleving. Om te leren functioneren in een samenleving. Om er een plaats te vinden. Time-out is dus niet op de trede vooraan, maar even op een bankje apart gaan zitten om na een degelijke begeleiding en met hernieuwde adem het spel verder mee te spelen.

maandag 22 oktober 2007

zzzip


Jongeren in Vlaanderen. Wie zijn ze, wat doen ze,...? Zzzip wil jongeren even "uitritsen".
Een hele waaier van onderwerpen passeert de revue : school, vrije tijd, vrienden, seksualiteit, relaties, persoonlijkheid,... 
Zzzip staat dan ook voor laten zien wie je bent en waarvoor je staat!

Het doel van het onderzoek is enerzijds te ontdekken wat eventuele knelpunten zijn die jongeren tijdens hun schoolloopbaan kunnen ervaren.
Anderzijds willen we inzicht krijgen in 'seksuele identiteitsgerelateerde stress' bij jongeren.
Ons onderzoek zal basis zijn voor beleidsaanbevelingen aan het kabinet Gelijke Kansen.
We, dat zijn het onderzoeksteam "Gelijke kansen, Jongeren en Onderwijs" (Vakgroep Sociologie, Universiteit Gent) en het Steunpunt van Gelijkekansenbeleid (Universiteit Antwerpen - Universiteit Hasselt).


Uiteraard worden de deelnemers beloond - elke vijfde deelnemer die onze vragenlijst op een degelijke manier invult, krijgt een cinematicket toegestuurd!
De 333ste en 1666ste deelnemers krijgen zelfs een iPod nano cadeau!


Dus ben je tussen 14 en 21 jaar, heb je zin om mee te werken aan zinvol onderzoek en zie je een avondje film op de koop toe wel zitten?
Surf meteen naar www.zzzip.be

Nog vragen? Neem gerust contact op: Nele.Cox@UGent.be

Caroline Gennez is nieuwe sp.a voorzitter


De leden van sp.a verkozen Caroline Gennez tot voorzitter van hun partij. “Ik wil voorzitter zijn van een socialistische partij die leeft, debatteert, en na de discussie de rangen sluit”, zegt ze.

Maar liefst 26.090 sp.a-leden brachten een geldige stem uit voor deze voorzittersverkiezing. Twee derde stemde voor Caroline Gennez. Ze haalde 66,4 % van de stemmen, tegenkandidaat Erik De Bruyn 33,4 %. Dat werd zondag bekend gemaakt op het sp.a-congres in Antwerpen.

Intern debat
Gennez en running mate Dirk Van der Maelen zullen het interne debat verderzetten. “We moeten met elkaar in dialoog gaan. Luisteren, praten en resultaten boeken. Een wisselwerking die werkt”, zei Gennez tot de aanwezige sp.a-ers. Waar ze naartoe wil, is duidelijk: “De partij heeft nood aan een sterkere organisatie, een diepere visie en een scherper profiel”.

Partij van de gewone mensen
Een socialistische partij heeft antwoorden op de dagelijkse vragen van gewone mensen: ‘Zal mijn pensioen hoog genoeg zijn om mijn levensstandaard te handhaven?’, ‘Het leven is toch zo duur, wat doen jullie daaraan?’, ‘Mijn zoon wil op eigen benen staan, maar een klein huisje kopen is onbetaalbaar’, ‘Mijn buurt verkleurt, ik ben almaar minder thuis in mijn eigen straat en voel me niet altijd even veilig?’.

“Alles waar mensen wakker van liggen, is onze zorg. Maar een socialistische partij heeft ook idealen, principes, is authentiek (…). Onze partij is een partij van mensen die vooruit zien, maar altijd achterom kijken of iedereen wel mee is”, benadrukt Gennez.

Mensen zijn vrij als ze ook zeker zijn
Bij die idealen en principes staan vrijheid en zekerheid centraal. In het streven naar een goed leven mag de onzekerheid over dagelijkse problemen niet in de weg staan. En mensen moeten de vrijheid hebben om eigen levenskeuzes te maken. De socialistische partij streeft, met andere woorden, naar vrijheid gebaseerd op zekerheid.

Vrijheid gebaseerd op zekerheid plaatst Gennez tegenover de vrijheid van de rechterzijde. De vrijheid van de rechterzijde is de vrijheid gebaseerd op drijfzand. De vrijheid van de man zonder ziekteverzekering in de documentaire ‘Sicko’, die dan maar moet kiezen welke vinger wordt aangenaaid. Gennez: “Die man had de vrijheid om een ziekteverzekering te nemen, maar niet de zekerheid dat er voor hem gezorgd wordt”.

Oranje-blauw eindigt grijs en grauw
Caroline Gennez eindigde haar startspeech met enkele beschouwingen over de oranje-blauwe regeringsonderhandelingen. In plaats van een debat over de echte problemen - een betere sociale bescherming, eerlijke prijzen voor de consument en inspanningen voor de verkeersveiligheid - kregen de mensen een hele zomer staatshervorming.

Oranje-blauw heeft volgens Gennez gekozen voor een anti-socialistisch en anti-sociaal beleid, en niet voor de staatshervorming. “Na 10 juni dacht Yves Leterme dat hij over water kon lopen. Jean-Luc heeft hem eerst nog zwembandjes willen toegooien maar hij is toch gesprongen. Pats. Hij is dan bijna verzopen, ware het niet dat Herman Van Rompuy hem van de voorlopige verdrinkingsdood heeft gered. En hoe wordt bij CD&V de redder van de toekomstige premier bedankt? Met een ‘sorry, Herman, ge moogt niet meer meedoen’ ”.

De nieuwe sp.a-voorzitter is ook niet mals voor Open VLD. Op de dag dat de lopende regering dankzij de socialisten de gratis tandzorg voor min 15-jarigen doorvoert, beslisten de oranje-blauwe onderhandelaars om dezelfde kinderen in de gevangenis te kunnen steken. Ze stelt dan ook: “Van Open VLD wisten we dat ze na de uitslag van 10 juni hun ware gelaat zouden tonen. Ze moeten niet één maar twee programma’s uitvoeren. Dat van de VLD en dat van de lijst Dedecker. Voorlopig lijken ze met meer enthousiasme dat van Dedecker uit te voeren”.

Het besluit van Caroline Gennez staat dan ook vast. “We maken ons zorgen over wat oranje-blauw de mensen zal brengen. Een kille, harde samenleving. Een samenleving zonder kleur en zonder hoop. (…) Ik zeg het u, oranje-blauw eindigt grijs en grauw”.

Lees hier de volledige speech: http://www.ledenbeheer-s-p-a.be/Bestanden/site/voorzittersspeech.pdf

zaterdag 20 oktober 2007


Animo staat voor belangrijke tijden. Op zaterdag 10 november verkiezen we een nieuw nationaal bestuur. Dat bestuur heeft de belangrijke taak om Animo verder uit te bouwen. Na overleg met verschillende leden en lokale afdelingen heb ik besloten om me kandidaat te stellen voor het voorzitterschap van Animo. Hieronder vind je mijn intentieverklaring.

:: Intentieverklaring Sam Van de Putte

:: Sam, wie?

Sam Van de Putte, 22 jaar en bijna vier jaar actief lid bij Animo. Het begon allemaal met de WIP’s, de WAP’s, meewerken aan het JAP, ECOSY, IUSY, de nationale en de studentenactiviteiten,… en natuurlijk onze eigen lokale afdeling in Aalst. De mix van samen met een steeds groeiende groep mensen standpunten te bepalen, activiteiten te organiseren en last but not least plezier te maken, geeft me enorm veel voldoening.

:: Engagement, hoe komt dat?

Mijn engagement startte in de kindergemeenteraad en bij het project ‘Senator voor één dag”. De microbe om actief te zijn had me snel te pakken en vele boeiende ervaringen volgden elkaar op: de leerlingenraad op school, de Vlaamse Scholierenkoepel, de Vlaamse Jeugdraad en Wel Jong Niet Hetero, de koepel van holebi-jongerenverenigingen in Vlaanderen.

“What do you think?”, een jongerengroep van Unicef die nadenkt over de kinderrechten in België en in het buitenland werd mijn persoonlijke bron voor het internationalisme. Als jongere de kans krijgen om de rechten van kinderen tot bij de VN te verdedigen laat werkelijk een stempel na.

Die ervaringen spelen een grote rol in wie ik ben en waar ik voor sta. Ik meng me graag in discussies, neem vastberaden standpunten in en verdedig die met vuur. Gedreven door een sociaal rechtvaardigheidsgevoel en de sterke wil om iets te veranderen zette ik de gewaagde stap naar de politiek, die vanaf dan en tot op heden mijn leven sterk beïnvloed heeft.

:: Sam, vandaag?

Na mijn studies maatschappelijk assistent, werd ik student in de politieke wetenschappen aan de UGent. Aalst is mijn thuisstad, maar studeren en engagement hebben het pendelen tussen Brussel en Gent tot een hobby gemaakt.

Mijn eerste prioriteit gaat nu naar jullie en Animo. Ik stel me kandidaat-voorzitter om Animo, samen met jullie, verder uit te bouwen.

:: Animo, watte?

Animo moet een onafhankelijke en kritische positie blijven innemen met de sp.a als haar bevoorrechte politieke partner en de ABVV-jongeren en de MJA als bevriende sociale partners. We moeten de ambitie hebben om de standpunten van de sp.a mee te bepalen en ten gepaste tijde de partij naar links bij te sturen. We mogen best wat harder op tafel kloppen, zolang we onze partij maar niet gaan zien als een ouder waartegen we ons sowieso moeten afzetten.

De basis voor onze beweging moet verontwaardiging voor onrecht en ongelijkheid zijn. Animo heeft de wil om een progressief jongerenantwoord te bieden aan de bestaande ongelijkheid en onrechtvaardigheden in de samenleving. Onze belangrijkste peiler blijft hierbij de strijd tegen sociaal onrecht en de eerlijke verdeling van inkomen, kennis en macht.

Wanneer we de gevolgen zien van beslissingen van de afgelopen jaren, dan wordt het duidelijk dat er zich voor velen een onhoudbare situatie ontwikkelt. De verdere toenemende ongelijkheid tussen arm en rijk, het groeiend aantal oorlogen en migratiegolven, de toenemende discriminatie en explosieve groei van een speculatieve economie. Situaties die me verdomd kwaad maken en waar we als socialisten moeten op reageren. De prijs van steeds meer essentiële nutsvoorzieningen en basisbehoeften schiet de lucht in. Voor een gewoon brood bij de bakker betaal je al rap 2€. Reken eens uit wat dat geeft voor een kansarm gezin met 4 kinderen: minstens 1 brood per dag, 7 per week dus minstens 14€. Zoiets rekent door voor een alleenstaande moeder die ook nog eens de opvang- of schoolkosten en de huur moet betalen. Niet alleen wordt het dagelijks leven duurder, ook de woningmarkt en het openbaar vervoer worden alsmaar duurder. Animo zegt radicaal neen tegen een verdere liberalisering van de gemeenschapsdiensten.

Het lijkt me onwaarschijnlijk dat een oranje-blauwe coalitie op deze problemen passende antwoorden kan geven. Hun invalshoek zal alleszins niet de onze zijn. Animo heeft als socialistische jongerenbeweging een actieve oppositierol te spelen en moet duidelijk maken dat er andere antwoorden zijn. Animo moet zich samen met iedere progressieve kracht blijven inzetten voor een betere en sociaal rechtvaardige wereld. Door aanwezig te zijn op internationale fora, door blijvend druk uit te oefenen, door continu de aandacht van de publieke opinie te vangen, door multinationals en regimes die mensen schaamteloos uitbuiten te boycotten en er actie tegen te voeren, door te praten met alle partners, door blijvende steun toe te kennen aan de hulpbehoevenden en ook door op straat te komen. Op nationaal en regionaal niveau moeten we een draagvlak creëren om over populaire en minder populaire thema’s het debat zonder schroom aan te snijden.

De arbeidsmarkt in Vlaanderen wordt bijzonder krap en steeds meer werkgevers hebben het moeilijk om personeel te vinden. De jongerenwerkloosheid daalt, maar hoe? Is het toelaatbaar jongeren met interimcontracten aan het lijntje te houden, omdat het voor de werkgever beter uitkomt? Werkzekerheid en de zekerheid dat men elke maand loon krijgt, rijmt voor Animo niet met interimarbeid. Interimarbeid zorgt voor de totale uitholling van onze sociale verworvenheden zoals recht op vakantie, ziekte en een goed pensioen. Tot nu toe kan interimarbeid slechts in drie gevallen: voor het vervangen van een afwezige werknemer, voor uitzonderlijk werk en voor een plotse productieopstoot. Interimkrachten worden echter meer en meer ingezet voor een langere periode zodat de instroom van nieuwe werknemers met een contract van onbepaalde duur, wordt afgeremd. Voor Animo moeten er dringend afspraken komen met bedrijven over een percentage van interimopdrachten die overgaan in een vast contract. Interimarbeid mag voor ons zeker geen verplichte passage worden op weg naar een vaste job.

Ook niet alle studenten hebben het gemakkelijk om de eindjes aan elkaar te knopen. Veel studenten hebben een bijverdienste nodig om hun studies te betalen. Negen op de tien studenten die het moeilijk hebben om de eindjes aan elkaar te knopen en niet kunnen terugvallen op hun ouders of familieleden, moeten werken. De vraag naar een voordelig werkstatuut dringt zich op en als Animo moeten we hier pleiten voor een oplossing die éénvoudig is, zekerheden schept en studenten toelaat te werken. Laat studenten tijdens de zomervakantiemaanden juli, augustus, september bijverdienen aan een solidariteitstarief vergelijkbaar met de huidige kortingen, maar realistisch berekend en budgettair neutraal voor de sociale zekerheid. Laat ze dan buiten de zomerperiode ook bijverdienen maar dan aan de normale RSZ-tarieven. Zo wordt de concurrentie met de vaste werknemers en échte werkzoekenden beperkt, bouwen de studenten ook sociale rechten op en kunnen de werkgevers nog steeds terecht bij de studenten voor flexibelere jobs. Deze oplossing zorgt ervoor dat studenten kunnen werken zonder de bestaande arbeidsmarkt te ontwrichten.

:: Interne werking

Animo heeft de laatste jaren al wat watertjes doorzwommen maar zitten we ondertussen niet te lang in het gezelligste warme bad? De transformatie van jongsocialisten naar Animo heeft ons een mooier imago en meer bekendheid gegeven. Maar een verpakking vraagt ook om een duidelijke inhoud. Het is een illusie te denken dat jongeren te koop zijn met logo’s en gadgets. Animo is méér dan het kinderdagverblijf van de sp.a. De komende jaren moeten we onze plek op het politieke toneel krachtdadiger opeisen. Een organisatie die wil blijven groeien moet streven naar een zekere structuur en routine waarbij ruimte wordt gelaten om in te spelen op actuele gebeurtenissen en het in vraag stellen van haar eigen werkingsmethoden.

Animo-nationaal streefde voortdurend naar een laagdrempelig en hip imago. Jammer genoeg was de opkomst voor activiteiten als de grote zomerhappening van 2006 niet massaal. Wanneer je ziet hoe weinig leden nog naar nationale happenings komen, dan lijkt er op deze formule toch wat sleet te zitten. Het gebrek aan een duidelijke structuur en doelstellingen en het continue streven naar de meest hippe club van jonge socialisten zorgde ervoor dar Animo bleef hangen op constante improvisatie. Zo werd het laatste jaar verschillende malen de locatie of tijdstip van een nationale happening laattijdig gewijzigd waardoor Animo overkwam als een zootje ongeregeld. We moeten daarom werken aan een goede en eenduidige communicatie en meer inspanningen doen om de lokale afdelingen te betrekken bij activiteiten, georganiseerd door het nationaal bestuur.

Jongeren sluiten zich hoofdzakelijk aan bij Animo omdat ze geïnteresseerd zijn in politiek. Voor hen breekt er een gouden tijd aan. Nu we federaal in de oppositie zitten kunnen we gefundeerde en ongezouten meningen ontwikkelen over hoe we als jong socialisten denken over de huidige en toekomstige ontwikkelingen op nationaal en internationaal niveau. Het tot stand komen van die standpunten kan en mag geen werk zij van het nationaal bestuur alleen. Zoals bij de opmaak van het Rood Hapje moeten de leden ten volle bij deze standpuntbepaling betrokken worden. Uiteraard kunnen we hiervoor niet telkens een congres samenroepen maar we kunnen wel leden met dezelfde interesses rond de tafel zetten. Een grote ledenbevraging zal Animo toelaten om te zien wie haar leden zijn, waarom ze zich aansluiten, welke interesses ze hebben en waarbij ze betrokken willen worden. Ieder lid vult een fiche in en nadien brengen we leden rond hun eigen interessevelden samen.

Hoe zie ik als kandidaat-voorzitter de toekomstige werking van Animo?

Ø > Lokale afdelingen

De lokale Animo-afdelingen werken hoofdzakelijk rond lokale thema’s en acties maar geven ook input rond hete hangijzers op bovenlokaal niveau. De lokale afdelingen zijn het best geplaatst om nieuwe leden te werven die geïnteresseerd zijn in onze socialistische jongerenbeweging. Om de lokale afdelingen en hun voorzitters te responsabiliseren en verantwoordelijkheid te geven, starten we regionale Animo-kernen op.

Ø > Regionale Animo-kern

Laten we elkaar kennen en leren van elkaar. Welke activiteiten zijn steengoed, waarom zijn andere een totale afknapper? Waarom zijn jullie zalen vol en zit in onze geen kat? En waarom doen we niet eens iets samen? De regionale kern bestaat uit een regiovoorzitter, de afdelingsvoorzitters uit de regio aangevuld met andere afgevaardigden per afdeling. Zo verenigen diegenen die willen nadenken en discussiëren over de meer politiek inhoudelijke teksten zich op een regionaal niveau dat dan per regio de amendementen op standpuntteksten en JAP’s verzamelt. Op dit niveau wisselen de lokale afdelingen hun ervaringen met elkaar uit, organiseren we grotere informatie- en vormingsmomenten en bestaat er een niveau waarbij afdelingen elkaar kunnen gaan ondersteunen en begeleiden. De taak van de regionale kern bestaat er ook in om nieuwe afdelingen op te starten en op te volgen. Zo brengen we die belangrijke opdracht naar de experten. De locals weten wat er leeft in de regio en kunnen het best voor de nodige animo zorgen. Een nauw contact tussen de leden en het nationaal bestuur zorgt ervoor dat goede ideeën doorvloeien, daarom dat de leden van het nationaal bestuur ook actief betrokken worden bij deze regiokernen.

Ø > Nationaal bestuur

Het nationaal bestuur blijft bestaan uit de voorzitter, de coördinator en 8 bestuursleden die 2-wekelijks samenkomen. Aangezien er een nieuwe regeerperiode aanbreekt kan het nieuw verkozen nationaal bestuur zich van in het begin opstellen als een schaduwkabinet van de federale regering. Uiteraard zal dit ook gecombineerd worden met de regionale bevoegdheden en is het niet de bedoeling om enkel het beleid op te volgen en er af en toe op te reageren. Zoals Animo mee de standpunten van de sp.a wil bepalen, moeten we ook pro-actief wegen op de federale agenda. Naar voorbeeld van de WIP richten we ook andere thematische werkgroepen op die zich elk over een specifiek thema buigen en hierop spitvondige Animo-perspectieven creëren. En zoals gezegd hoeft dit zich niet noodzakelijk op het nationale niveau te ontwikkelen. Het is aan de leden om te beslissen welke netwerken er moeten opgericht worden en wat de verdere taakverdeling daarvan is. Met de hulp van de ledenfiche wordt dit een haalbare kaart.

We moeten onze werking zoals we die kennen ter discussie stellen en steeds zoeken naar betere structuren waardoor we een degelijke jongerenbeweging kunnen uitbouwen waarbij ieder Animolid een plek vindt waar hij/zij zich thuis voelt. Animo mag geen clubje zijn van enkel hoogopgeleide progressieven. We moeten iedereen die op een positieve en sociale manier met de wereld begaan is, aanspreken en actief betrekken. Socialist ben je namelijk niet in je eentje. Natuurlijk vegen we niet plots alles van tafel. Deze dynamische structuur kan enkel tot stand komen in samenspraak met de Animoleden en onze lokale afdelingen. Zie het als een luchtballon die we samen nog in verschillende richtingen sturen. De bedoeling is dat onze leden de kans krijgen om op regelmatige tijdstippen met elkaar in discussie te treden en elkaar zowel politiek als persoonlijk beter leren kennen. En dat is exact wat een goede politieke jongerenbeweging nodig heeft: inhoud en sfeer. Onze idealen moeten leven en voelbaar zijn zodat we ook aansluiting vinden bij jongeren die we nu niet of amper bereiken. De typeacties hebben al hun vruchten afgeworpen. Die moeten we zeker behouden en zonder uitzondering maandelijks aanbieden. Naast onze sterk onderbouwde standpunten over actuele gebeurtenissen in het binnen- en buitenland, is voor Animo de macht van het getal van essentieel belang. Op cruciale momenten moeten we dan onze leden mobiliseren om over te gaan tot diverse betogingen en manifestaties.

Om deze nieuwe lading te voorzien van een nieuwe vlag moeten we durven nadenken over het al dan niet wijzigen van onze huisstijl. Geen gemakkelijke discussie, wel een die leeft bij voor- en tegenstanders en die we niet uit de weg mogen gaan.

Het voorzitterschap van Animo is geen lichte kar om te trekken. Er is heel veel werk en het wordt ongetwijfeld zwaar, en net daar schuilt voor mij de uitdaging. Ik wil me met volle overtuiging twee jaar lang inzetten voor de verdere uitbouw van onze socialistische progressieve jongerenbeweging.

Samen met jullie, ga ik ervoor!

Met Rode Groet

Sam Van de Putte

Blood Diamond


- Diamanten worden gewonnen in oorlogsgebieden en verkocht ter ondersteuning van oorlogen en conflicten -

Op woensdag 21 november organiseert Animo Aalst haar eerste filmavond. De film start om 20u. Place to be = Toekoer (Aalst).

Amerikaanse film uit 2006. De film was genomineerd voor een Academy Award en werd geregisseerd door Edward Zwick. In de hoofdrol spelen Leonardo DiCaprio, Jennifer Connelly en Djimon Hounsou.

In de chaotische burgeroorlog die in 1999 uitbreekt in Sierra Leone, voeren een ex-huursoldaat die smokelaar geworden is en een visser uit het Mende-volk, samen twee wanhopige missies uit: een zeldzame, immens waardevolle roze diamant terugvinden en de zoon van de visser redden. Deze zoon is als kindsoldaat ingelijfd bij het wrede rebellenleger dat een spoor van marteling en bloedvergieten trekt door het prachtige maar geteisterde landschap. Dit belangwekkende, intens ontroerende avontuur, geregisseerd door Edward Zwick (Glory, The Last Samurai), combineert aangrijpende menselijke verhalen en adembenemende actie in een modern epos, dat een diepe indruk achterlaat.






a new start














Hallo

Na de uitbouw van een website (www.samvandeputte.be) begin ik aan een blog. Ondertussen bestaat deze vorm van communiceren al een hele tijd. Het was er gewoon nog niet van gekomen om er ook zelf mee van start te gaan.

Naast m'n website is het vooral hier de bedoeling om op wat meer algemene gebeurtenissen te gaan reageren en om op algemene zaken een meer persoonlijke touch toe te voegen. Daarnaast biedt een blog ook meer en gemakkelijkere mogelijkheden om foto's en filmpjes toe te voegen.

Ik doe m'n uiterste best om deze blog zoveel mogelijk up-to-date te houden.

Veel leesplezier!

- Sam