dinsdag 20 november 2007

De puntjes op de i

De laatste dagen werd er in Aalst gesproken over een kleine epidemie van heroïneverlaafden. De schepen van integraal drugsbeleid sprak in de commissie jeugd van donderdag 15 november over 400 heroïneverslaafden die in één jaar geregistreerd werden bij tussenkomsten van de politie.

sp.a gemeenteraadslid Sam Van de Putte vindt dit een ongeloofwaardig hoog getal. Op de commissie veiligheid van 5 november sprak de hoofdcommissaris van de politie over 400 verschillende personen die sinds 2001 met de recherche van de lokale politie Aalst in contact zijn gekomen naar aanleiding van hun heroïnegebruik.

“Voor ons is er een groot verschil tussen 400 heroïneverslaafden op 1 jaar tijd of op 6 jaar tijd” zegt sp.a gemeenteraadslid Van de Putte. “Ik eis dringend correcte cijfers over het aantal heroïneverslaafden in onze stad. Momenteel krijgen we in verschillende gemeenteraadscommissies andere cijfers door ons strot geduwd en dat is niet langer aanvaardbaar. Daarnaast willen we ook weten of het gaat om gebruikers woonachtig in de Stad Aalst of in de ruimere regio en welke gemeenten hierbij dan betrokken zijn” gaat Van de Putte verder.

Gemeenteraadslid Van de Putte wil het probleem van de heroïneverslaving zeker niet minimaliseren maar wil wel dat de puntjes op de i worden gezet. “Wanneer we een nieuw drugsbeleid willen uitzetten moeten we dit doen op basis van juiste cijfers” aldus Sam.

sp.a is uiteraard blij met de mogelijke oplossing voor Traject dat aan methadonverstrekking doet om de verslaving van heroïnegebruikers af te bouwen en dat er in de toekomst zal gewerkt worden aan overlastbeperking. In dat kader pleit gemeenteraadslid Van de Putte nog voor het invoeren van de spuitenruil. Voor spuitende drugsgebruikers betekent dit dat ze via het omruilen van hun gebruikte en mogelijk besmette spuiten (met bvb. HIV of Hepatitis C) tegen propere spuiten, vooral vermijden dat ze onderling deze virussen doorgeven en verspreiden (spuiten worden vaak doorgegeven), en ook vermijden dat achtergelaten gebruikte spuiten anderen zouden besmetten.

“Vertrekkend vanuit het erkennen van de realiteit van druggebruik, drugmisbruik en drugsverslaving, moeten we de schade van dat gebruik en misbruik zoveel mogelijk beperken, voor zowel de druggebruiker zelf als voor zijn omgeving en samenleving” aldus Van de Putte.

Cafetaria Dendergalm niet geschikt voor jeugdhuis

sp.a gemeenteraadslid Sam Van de Putte, zelf afkomstig uit Gijzegem, vindt de cafetaria van het recreatiedomein Dendergalm niet geschikt voor een jeugdhuis. “Jeugdhuis Jome heeft terecht schrik voor de hoge huurkosten van de cafetaria” stelt Van de Putte. “We mogen niet vergeten dat deze cafetaria verhuurd wordt via een concessie met de stad. De voorlaatste eigenaar nam de volledige inboedel mee waardoor de laatste eigenaars in combinatie met de huurgelden voor het gebouw teveel kosten moesten maken voor de installatie van een volledig nieuwe keuken. Ondertussen hebben er zich al nieuwe kandidaten voor de cafetaria aangeboden maar door een lopende juridische zaak werd in dit dossier nog geen vooruitgang geboekt.”

Het is een feit dat het Jeugdhuis Jome momenteel in erbarmelijke omstandigheden werkt. Daarom is in het jeugdbeleidsplan 2008-2010 (zoals in de vorige jeugdbeleidsplannen) ook aangegeven dat jeugdwerkinitiatieven voor aanpassingen aan hun infrastructuur subsidies kunnen aanvragen. Zo helpt de stad de kostprijs van een nieuw dak drukken en kan het jeugdhuis op haar oorspronkelijke locatie blijven bestaan. Daarbovenop heeft het jeugdhuis zelf al afgesproken dat ze in ruil voor het nieuwe dak slechts een lage huurprijs moeten betalen. “Jeugdhuis Jome heeft een eigen sfeer en is ingebed in het lokale gemeenschapsleven van Gijzegem. Er zou heel wat van haar authenticiteit verloren gaan bij een eventuele verhuis en dat lijkt me geen goede zaak” zegt Sam.

Het recreatiedomein van Gijzegem is een ideaal terrein voor jong en oud. In het sportbeleidsplan van de Stad Aalst staat terecht aangegeven dat er in Gijzegem nood is aan sportaccommodatie. Daarom pleit gemeenteraadslid Van de Putte ervoor om het recreatiedomein verder uit te bouwen en infrastructuur te voorzien waardoor de sporters die gebruik maken van de tennisvelden, het voetbal – en basketbalveld over degelijk sanitair en kleedruimtes beschikken.

Ook Schepen van Stadsvernieuwing Ann Van de Steen (sp.a) pleit voor een hertekening van het recreatiedomein omdat de herstellingskosten van het gebouw te hoog oplopen. Een nieuw gebouw kan dan voorzien in een onderkomen voor de wijkagent, vergaderruimtes en een cafetaria aangevuld met sanitair en kleedruimtes voor de sporters.

Sam wil dat de Stad Aalst zowel voor de jeugd als voor de sportrecreanten in Gijzegem een oplossing biedt. “Door het jeugdhuis financieel te helpen via de subsidies kan haar werking op de huidige locatie blijven bestaan en kunnen we op het recreatiedomein Dendergalm meer aandacht schenken aan het sportgebeuren” aldus Van de Putte.

dinsdag 6 november 2007















Hey Facebook, Linkedin, Netlog, noem maar op... de virtuele wereld biedt talrijke mogelijkheden om je netwerk in kaart te brengen. Hoog tijd om elkaar op de vibes van goede muziek en een lekker drankje te leren kennen.

When? zaterdag 24 november @21h

Place to be = Toekoer, Sint-Martensplein 2, 9300 AALST

Free entrance

Laat je iets weten wanneer je erbij kan zijn? Vrienden, partners, iedereen is welkom...

- Sam




donderdag 1 november 2007

Electrabel plukt je kaal

Het 2-minutendurende filmpje vertelt hoe de vervroegde afschrijvingen van sommige kern- en steenkoolcentrales uitzonderlijke winsten hebben opgeleverd voor Electrabel. Greenpeace wil de zogenaamde 'windfall profits' aan de kaak stellen. Maar ook de verouderde manier waarop Electrabel elektriciteit opwekt, wordt aangeklaagd. Die elektriciteitsproductie hoort niet langer thuis in een tijdperk waarin grote klimaatuitdagingen om duurzame oplossingen vragen.

Het is aan de toekomstige minister bevoegd voor duurzame ontwikkeling om de onverhoopte winsten van Electrabel te herinvesteren in hernieuwbare energie en energie-efficiëntie.